A ja dla odmiany właśnie wróciłem z cegielni. Oj kurna ciężki dzień to był, pora się zrelaksować trochę. :) Właśnie przygrywa Bryan Adam "Do I Have To Say The Words" z płyty "Walking Up The Neughbours" na RS-M280. A nagranie ciągnie z 25-letniej Fuji FR-II. :)
Z Technicsami, tej samej serii RS-TR, RS-B, RS-BX nie ma właściwie większego problemu. Wiele elementów było wspólnych i dzięki temu właściwie nie powinno być większego problemu ze zdobyciem dawców na części na zamienne. Jednak ja tutaj widzę problem nieco innej natury. Części z dawców będą, tak? Ale musimy wziąć pod uwagę, że wszystkie te magnetofony z danej serii pochodzą mnie więcej z tego samego okresu produkcji i są w tym samym wieku. Kółka idlera pozyskane z dawcy mogą więc też dość szybko pogubić zęby. Zdaję sobie sprawę, że jest to czarny scenariusz, jednak musimy być tej opcji również świadomi.
Wojtku, ruszyłem wczoraj do przodu z mechanizmem i w zasadzie natychmiast się zatrzymałem. Odkręcałem mostek z głowicami, który jest mocowany na dwie śrubki. Odkręciłem jedną i to był niestety koniec pracy. Drugiej za jasną cholerę nie jestem w stanie ruszyć. Jest tak paskudnie omknięta, że nie da się jej "złapać" żadnym śrubokrętem (fotka poniżej). Nie mam w tej chwili żadnej koncepcji jak sobie z tym poradzić, a młotka i przecinaka, ewentualnie szlifierki kątowej :))) raczej nie chciałbym w tym przypadku używać. W takim tempie coś mi się zdaje, że dość długo będę ten mechanizm rozbierał. :(