artekk jak oceniasz Naka CD-1 ? Ja mam CD 1.5 i bardzo mi pasuje, brzmieniem i budową.
Chyba jeden z moich lepszych, bardzo dynamiczne, żywe brzmienie, rozdzielcze wysokie tony, nagrywa czysto z wysokimi poziomami. Budowa i mechanika też OK, niby to wciąż popularny Sankyo, ale Nakamichi jakoś go ucywilizowało i nie nawala jak w Kenwoodach, Yamahach etc. Zewnętrzna regulacja skosu jest wisienką na torcie, w sumie to był głównie powód zakupu tego decka. W końcu można słuchać wszystkich kaset.
nano,
ten deck jest bardzo czysty w środku, jak na swój wiek, żadne przełączniki, potencjometry nie trzeszczą, nie zanika żaden kanał, tylko ta usterka. Jeszcze raz dziś sprawdzałem i na pierwszy rzut ucha przy odtwarzaniu wszystko jest ok, tylko wysokich tonów jest mniej w prawym kanale. Wypinam złącze od głowicy zapisującej i wysokie wracają. Z kolei przy nagrywaniu lewy kanał nagrywa dobrze, a prawy dużo głośniej i bardzo zniekształca, charczy. Zdarza się jeszcze, że chwilę po uruchomieniu nie zaskoczy wyświetlacz i to wszystko.
Spróbuję od utopienia tych przełączników w kontakcie, czego do tej pory nie robiłem, bo działały dobrze. Podejrzewam, jednak, że gdzieś pomarańczowy kondzior robi zwarcie, może też uszkodził inne elementy (co działo się często np. w generatorach prądu podkładu i kasowania Nakamichi) i jakiś prąd płynie do głowicy zapisującej, powodując lekkie przykasowanie śladu.