Maniak1110v,
W kwestii kółek zębatych bezpośrednio Ci nie pomogę, bo nie miałem okazji w tym mechanizmie tego robić, jednak skoro opisujesz, że się zsunęło, to wskazywałoby to na jakiś nadmierny luz i w tym kierunku bym najpierw poszedł.
Pulsowanie lub nagła zmiana rodzaju taśmy w trakcie odtwarzania, bądź też nagłe zatrzymywanie się kaset oznacza konieczność dobrania się do styków odpowiedzialnych za rozpoznawanie obecności kasety w kieszeni, rozpoznawanie rodzaju taśmy czy blokady zapisu. Czujniki te są umieszczone w górnej części kieszeni kasety. Czujniki te to nic innego jak mechaniczne styki umieszczone w plastikowych osłonkach. Ponieważ z czasem te styki śniedzieją ich kontakt ulega zakłóceniu, wobec czego pojawiają się problemy z prawidłowym rozpoznaniem rodzaju taśmy, blokady zapisu, czy obecności samej kasety w kieszeni. Musisz je oczyścić. Są dwa sposoby żeby to zrobić - chemicznie bądź mechanicznie. Na początek możesz spróbować zrobić to chemicznie (ja stosuję "Kontakt U" w sprayu) spryskując styki. Musisz jednak mieć na uwadze, że efekt działania może być krótkotrwały i za jakiś czas zabieg będzie trzeba powtórzyć. Mechanicznie natomiast należy zdjąć tą plastikową osłonkę (bardzo delikatnie! tak żeby nie pękła) i dobrać się do powierzchni styku oczyszczając ją. Przy okazji oczywiście chemię też można zastosować. Metoda mechaniczna jest bardziej skuteczna jednak ryzykowna jeśli nie zachowa się dużej delikatności i precyzji przy ściąganiu osłonek.
Szkoda, że nie napisałeś jakiego rodzaju są to zniekształcenia pod czas odtwarzania. Mogę się jednak domyślać, że chodzi o ponadnormatywne zniekształcenia harmoniczne, co w akurat w tych Techniksach się zdarza. Jeśli faktycznie chodzi o ten rodzaj zniekształceń, to będzie konieczność dobrania się sprzęgiełek ślizgowych umieszczonych na talerzykach i przeprowadzenie ich regeneracji. Żeby dobrać się do sprzęgiełek musisz wyciągnać mechanizm i rozebrać szpulki nawijające. Zachowaj ostrożność przy ich rozbieraniu, bowiem są w nich umieszczone sprężynki, których jeśli nie asekuruje się drugą ręką można potem szukać za meblami. :) Sprzęgiełko ślizgowe to nic innego jak podkładka filcowa, którą trzeba nasączyć i "wyczesać" na powierzchni kontaktu np. patyczkiem do uszu. Do nasączania użyłem izopropanolu. Pomogło i problem ustąpił.
Jeśli chodzi o inny rodzaj zniekształceń musisz to bardziej szczegółowo opisać. W załączeniu dwa zdjęcia. Pierwsze pokazuje jak wyglądają czujniki do których musisz się dobrać, dwa kolejne szpulkę w całości i po rozmontowaniu.