Audiohobby.pl

Magnetofon

aulait

• 1472 / 5912
  • Ekspert
19-11-2013, 19:30
Kolendy by z Dragona grały a zamiast lampek, dziesiątki świecących wyświetlaczy decków wszelakich. Pięknie by to wyglądało... kobiety by było może tylko trochę mniej zachwycone :D

Radmar

• 1140 / 6255
  • Ekspert
19-11-2013, 21:03
Ech Jurek, przez ten Twój wpis rozmarzyłem się w kwestii prezentów. Kobiety myślę, byłyby zdecydowanie mało zachwycone co do wystroju świątecznego za pomocą wyświetlaczy magnetofonowych. Ale gdyby tak faktycznie zrobić wystrój świąteczny magnetofonami, to ja proponuję Onkyo, które w tej kwestii nie ma sobie równych i pod względem ilości święcących segmentów na wyświetlaczu i zastosowanych kolorów samo w sobie już wygląda jak choinka. Jednak ta choinkowość w wykonaniu Onkyo bardzo mi odpowiada. Np. taki TA-2090 - choinkowe cudo!
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

vitosn

• 19 / 4186
  • Nowy użytkownik
20-11-2013, 01:38

Radmar.
Jak mawiał pewien mjr.mój bezpośredni przełożony w zamierzchłych czasach - "Mam we dupie" słuchaczy i ichnie zalecenia odnośnie psychiatrów.Niech sobie sami obstalują sesję,albo i dwie :)
Mnie to musieli by zamknąć bez diagnozy i na całkiem długo,bo oprócz starego,niemodnego sprzętu audio lubię wszelkiego rodzaju starocie w postaci mebli,lamp holenderskich,wystroju kamienno-drewnianego,zabytkowych młynków do kawy,bujanych foteli,obrazów i samochodów z lat różnistych,ale już zamierzchłych :)

Jesteśmy normalni wśród plastikowego blichtru,pośpiechu i karier po trupach,przeplatanych reklamami parówek z zawartością 5% mięsa i podpasek,które milionowy raz odkryła Anna Patrycy.
Niech sobie znawcy i nowocześni modnisie kupują MP3,czwórki,tablety,200 calowe telewizory z wywiniętym ekranem na lewą stronę i inne popierdółki...
Nam to niepotrzebne.
I chwała Bogu.
Amen
:))

vitosn

• 19 / 4186
  • Nowy użytkownik
21-11-2013, 02:08
Postanowiłem zdjąć mundur i ujawnić twarz :)

maniak1110v

• 22 / 4168
  • Użytkownik
24-11-2013, 04:41
 Witam Wszystkich! Pisze tu pierwszy raz.Potrzebuje pomocy,otoz nabylem niedawno Decka Technics RS-BX 626.Problem polega tym,ze po wlozeniu niektorych kaset na wyswietlaczu miga czujnik rodzaju tasmy-np.chrom/normal i nie moge wlaczyc tej kasety.Na osi silnika sa dwa kolka zebate,jedno male nad wiekszym a te wieksze porusza kolkami zebatymi do przewijania.Dwa razy juz stalo sie ze te male kolko zsunelo sie z tego wiekszego,podczas przewijania to sie stalo.I nie wiem czy cos juz sie wypracowalo? Po za tym slysze wyraznie jakies znieksztalcenia przy odtwarzaniu muzyki na decku.Prosze o jakas porade,wskazowke co robic.Mariusz.
maniak1110v

Radmar

• 1140 / 6255
  • Ekspert
24-11-2013, 12:46
Maniak1110v,

W kwestii kółek zębatych bezpośrednio Ci nie pomogę, bo nie miałem okazji w tym mechanizmie tego robić, jednak skoro opisujesz, że się zsunęło, to wskazywałoby to na jakiś nadmierny luz i w tym kierunku bym najpierw poszedł.

Pulsowanie lub nagła zmiana rodzaju taśmy w trakcie odtwarzania, bądź też nagłe zatrzymywanie się kaset oznacza konieczność dobrania się do styków odpowiedzialnych za rozpoznawanie obecności kasety w kieszeni, rozpoznawanie rodzaju taśmy czy blokady zapisu. Czujniki te są umieszczone w górnej części kieszeni kasety. Czujniki te to nic innego jak mechaniczne styki umieszczone w plastikowych osłonkach. Ponieważ z czasem te styki śniedzieją ich kontakt ulega zakłóceniu, wobec czego pojawiają się problemy z prawidłowym rozpoznaniem rodzaju taśmy, blokady zapisu, czy obecności samej kasety w kieszeni. Musisz je oczyścić. Są dwa sposoby żeby to zrobić - chemicznie bądź mechanicznie. Na początek możesz spróbować zrobić to chemicznie (ja stosuję "Kontakt U" w sprayu) spryskując styki. Musisz jednak mieć na uwadze, że efekt działania może być krótkotrwały i za jakiś czas zabieg będzie trzeba powtórzyć. Mechanicznie natomiast należy zdjąć tą plastikową osłonkę (bardzo delikatnie! tak żeby nie pękła) i dobrać się do powierzchni styku oczyszczając ją. Przy okazji oczywiście chemię też można zastosować. Metoda mechaniczna jest bardziej skuteczna jednak ryzykowna jeśli nie zachowa się dużej delikatności i precyzji przy ściąganiu osłonek.

Szkoda, że nie napisałeś jakiego rodzaju są to zniekształcenia pod czas odtwarzania. Mogę się jednak domyślać, że chodzi o ponadnormatywne zniekształcenia harmoniczne, co w akurat w tych Techniksach się zdarza. Jeśli faktycznie chodzi o ten rodzaj zniekształceń, to będzie konieczność dobrania się sprzęgiełek ślizgowych umieszczonych na talerzykach i przeprowadzenie ich regeneracji. Żeby dobrać się do sprzęgiełek musisz wyciągnać mechanizm i rozebrać szpulki nawijające. Zachowaj ostrożność przy ich rozbieraniu, bowiem są w nich umieszczone sprężynki, których jeśli nie asekuruje się drugą ręką można potem szukać za meblami. :) Sprzęgiełko ślizgowe to nic innego jak podkładka filcowa, którą trzeba nasączyć i "wyczesać" na powierzchni kontaktu np. patyczkiem do uszu. Do nasączania użyłem izopropanolu. Pomogło i problem ustąpił.

Jeśli chodzi o inny rodzaj zniekształceń musisz to bardziej szczegółowo opisać. W załączeniu dwa zdjęcia. Pierwsze pokazuje jak wyglądają czujniki do których musisz się dobrać, dwa kolejne szpulkę w całości i po rozmontowaniu.
Marek

MaciejLK

• 508 / 6192
  • Ekspert
24-11-2013, 13:29
vitosn,

Moim zdaniem, rolka (albo cała dźwignia z rolką) do wymiany - prawdopodobnie rolka ściąga taśmę z głowic w bok.
Ponieważ kasety nie są ściśle symetryczne, bywa, że takie problemy z prowadzeniem taśmy zdarzają się tylko na jednej stronie kasety.

Jeśli chodzi o "normalność", to niektórzy ludzie już nie znają znaczenia słowa "magnetofon". Żeby zrozumieli, trzeba powiedzieć: "takie coś na kasety" - albo sami takiego określenia używają.

robinson

• 43 / 5555
  • Użytkownik
24-11-2013, 15:58
Witaj Radmar,
Z jakiego Technicsa pochodzą te zdjęcia, bardzo mi przypomina konstrukcją mechanizm z technics RS-TR265 w którym jest autorevers. Jakiś czas temu go rozbierałem na części pierwsze bo wymieniałem te kółka zębate co zazwyczaj się rozlatują i tak mi się skojarzyło.

Pozdrawiam
Paweł

Radmar

• 1140 / 6255
  • Ekspert
24-11-2013, 17:32
Paweł,

Akurat te zdjęcia powyżej to mechanizm z modelu trzygłowicowego RS-BX707, to tak żeby Mariuszowi było łatwiej. 707 i 626 to niemal identyczne magnetofony w pewnym zakresie oczywiście.

Podobieństwo mechanizmów u Techniksa jest bardzo duże, co oczywiście ma swoje zalety w niektórych przypadkach serwisowych szczególnie. Ponieważ grzebałem również w dwukasetowym RS-TR515, to dla porównania poniżej zdjęcia właśnie z niego. Sądzę, że gdyby zamieścić mechanizm RS-TR265 i RS-TR515, to ciężko by było na pierwszy rzut oka znaleźć różnice. :)

Pozdrawiam,
Marek
Marek

maniak1110v

• 22 / 4168
  • Użytkownik
24-11-2013, 19:53

Dziekuje za pomoc Panowie! Czujniki moge przeczyscic,ale mechanizmu raczej nie rozbiore,bo nie jestem elektronikiem,podstawowe sprawy moge wykonac,ale takie rozbieranie to grubsza sprawa! Jesli chodzi o te znieksztalcenia to jest to takie drganie,falowanie jakby przede wszystkim dobrze slyszalne na wysokich tonach,wokal czy solowka gitary.  
maniak1110v

Radmar

• 1140 / 6255
  • Ekspert
24-11-2013, 22:34
Mariusz,

Czyli tak jak przypuszczałem, są to zniekształcenia harmoniczne, o których pisałem. Żeby dostać się do sprzęgiełka talerzyków nie musisz rozgrzebywać całego mechanizmu. Musisz go jedynie wyciągnąć z magnetofonu tak żebyś miał go na zewnątrz. Mechanizm jest mocowany w stelażu przedniego panelu czterema wkrętami. Oprócz tego musisz tylko poodłączać taśmy i kabelki. Odłączanie jest proste, gdyż polega wyłącznie na wypięciu wtyczek z gniazd połączeniowych. To co musisz zrobić to demontaż szpulki. Zaczynasz od zdjęcia czapeczki np. małymi szczypcami - zielona strzałka (asekurując drugą ręką żeby reszta nie wystrzeliła za meble, odciągając do środka - czerwona strzałka). I masz już szpulkę z talerzykiem w ręku. Resztę możesz już rozebrać bez większego problemu tak jak na zdjęciach zamieszczonych powyżej.
Marek

Radmar

• 1140 / 6255
  • Ekspert
24-11-2013, 22:37
Demontaż magnetofonu nie jest trudny. jakby co to mam zdjęcia z demontażu RS-TR515 ma czynniki pierwsze. Gdybyś chciał mogę udostępnić.
Marek

maniak1110v

• 22 / 4168
  • Użytkownik
25-11-2013, 00:51

Super! A wiec moze i zabiore sie do tego.O zdjecia poprosze,zawsze sie przydadza :)
maniak1110v

MAG

• 2398 / 6239
  • Ekspert
25-11-2013, 07:12
Witam wszystkich

Widzę że temat działa i rozkręca się z nowymi użytkownikami to fajna sprawa że będzie nas więcej tutaj , mam kilka problemów z Pioneer 959 więc pozwolę zapytać o kilka spraw.

1. Gdzie dostać paski do tego modelu.
2. Czy jest możliwość regulacji docisku  rolki lewego kabestana?

Jeśli nie czy jest gdzieś taka rolka ewentualnie komplet?
3. Padł silnik główny napędzający kabestany i zamieniłem na podobny 12V nawet śruby mocujące do podstawy mocującej idealnie pasowały
Czy macie już sprawdzone zamienniki ?

Po wymianie silnika i paska ruszył ale

Po zamknięciu kieszeni jest moment gdzie mechanizm nie może się zdecydować czy już zamknął czy nie i sobie tak tyka tyk,tyk,tyk?

Czy przyczyna leży być może w tym cienkim pasku od zamykania kieszeni? czy on jest także odpowiedzialny za podnoszenie mostku z głowicami ?

Dzięki za wszelkie porady.

d(-_-)b  MAG

G.Mark

• 152 / 5852
  • Aktywny użytkownik
25-11-2013, 08:45
> 1. Gdzie dostać paski do tego modelu.

www.ebay.de

> 2. Czy jest możliwość regulacji docisku rolki lewego kabestana?

Nie ma takiej możliwości.

> Jeśli nie czy jest gdzieś taka rolka ewentualnie komplet?

www.ebay.de

Komplet nie zawiera prowadnicy taśmy znajdującej się na dźwigni lewej rolki dociskowej.

>3. Padł silnik główny napędzający kabestany i zamieniłem na podobny 12V nawet śruby mocujące do podstawy mocującej idealnie pasowały. Czy macie już sprawdzone zamienniki ?

Mam.

> Po wymianie silnika i paska ruszył ale... Po zamknięciu kieszeni jest moment gdzie mechanizm nie może się zdecydować czy już zamknął czy nie i sobie tak tyka tyk,tyk,tyk? Czy przyczyna leży być może w tym cienkim pasku od zamykania kieszeni?

Tak, to może być przyczyną.

> Czy on jest także odpowiedzialny za podnoszenie mostku z głowicami ?

Tak.

GM