Wiktor,
Przy głowicach oczywiście nie ma najmniejszego sensu grzebać jeśli byłoby to bezpodstawne. Musisz jednak pamiętać o jednej rzeczy. Po dwudziestu- czy trzydziestu- kilku latach, nawet jeśli magnetofon posiada oryginalne nastawy, nie oznacza to, że głowice jest ustawiona tak samo jak w momencie gdy magnetofon opuszczał fabrykę. Po takim okresie czasu, gdzie wpływ na to ma długotrwała eksploatacja, warunki transportowe czy zabiegi poprzednich użytkowników, głowice wymagają niekiedy drobnej korekty. Taki przypadek miałem u siebie w Technicsie RS-TR515. Ustawienie było jeszcze fabryczne, a obie kieszenie grały w różny sposób, przy czym jedna dodatkowo różniła się diametralnie w zakresie stron kasety. Korekta była bezwzględnie potrzebna.
Spieprzyć oczywiście jest bardzo łatwo jak sam słusznie zauważyłeś, ale spora część z nas zaczynała tutaj nie mając w zasadzie żadnej wiedzy. Sam jestem tego dobrym przykładem, bo jak to ktoś kiedyś określił, bałem się śrubokręta (de facto bardzo trafne określenie). Instrukcje serwisowe oraz rady kolegów pozwalają jednak na bardzo dużo we własnym zakresie.
W kwestii samej rolki, na pewno wymiana nie zaszkodzi, a może tylko pomóc. Jeśli chodzi o wymiary rolki to do Technicsa ma ona wymiary 13,0 x 8,0 x 2,0 mm. Co prawda sprawdziłem to na serii RS-Bx55/x65, RS-BXx0x/x2x oraz RS-TRx1x ale nie sądzę by w przypadku serii RS-Bx05 była ona inna.