Audiohobby.pl

Magnetofon

G.Mark

• 152 / 5851
  • Aktywny użytkownik
04-08-2013, 12:42
>nie mam pojęcia
jakie pasmo przenoszenia ma mój technics RS -b305...>

http://www.hifi-wiki.de/index.php/Technics_RS-B_305

GM

logan

• 34 / 5746
  • Użytkownik
05-08-2013, 09:49
Dzięki G.Mark  od 20 - 16 000 Hz to już niezle...

Gustaw

• Gość
13-09-2013, 23:36
http://www.stereophile.com/content/ray-dolby-1933-2013

Chyba najbardziej adekwatny wątek dla tego linku.

meloV8

• 1564 / 6220
  • Ekspert
02-10-2013, 11:54
Ktos chetny na magneciaka Technics RS-AZ7 ? :)

Leszek

• 256 / 6252
  • Zaawansowany użytkownik
02-10-2013, 13:48
Ja bym był;O)

Reaper

• 521 / 6251
  • Ekspert
03-11-2013, 12:29
Jaka cena i stan?

Audiotetryk

• 9 / 4185
  • Nowy użytkownik
13-11-2013, 19:10
Cześć. Nazywam się Wojtek, i jeszcze nie odzywałem się na tym forum. Do tej pory śledziłem głównie wątek "Magnetofon" na AS.

Dawno nikt tu się nie pisał, więc mam pytanie na które nie dostałem żadnej odpowiedzi na AS:
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w naprawie mechanizmu z Sony TC-K690? Mechanizm wykonuje wszystkie funkcje, ale hałasuje podczas otwierania/zamykania kieszeni, oraz przewijania. Dokładnie jest to szybkie stukanie, jakby coś w środku haczyło. Oczywiście zaglądałem do niego z każdej strony, ale zupełnie nic nie mogę dojrzeć.

ps. Żeby coś napisać musiałem skorzystać z opcji odpowiedz...
Nie garb się :)

vitosn

• 19 / 4185
  • Nowy użytkownik
14-11-2013, 02:02

Ja też szukam pomocy i dobrych duchów.
Nie wiem jak się tu poruszać,jak pisać,do kogo itd.więc strzelam (na razie z zamkniętymi) oczami :)
A problem mam taki:
Magnetofon Technics RS-B605  - kasety odtwarza tak,że jedna strona gra ładnie,czysto i tak jak powinna.
Druga natomiast "bełkocze" lub po chwili od włączenia PLAY poziom dźwięku spada dramatycznie.
Na czym polega problem i co mogę zrobić,lub raczej gdzie?
Mam mnóstwo kaset z lat 90-tych,lubię ich słuchać i chciałbym aby deck ładnie je odtwarzał.
Niestety nie znam się na regulacjach,kalibracjach itd.
Po prostu ogromnie lubię ten sprzęt i chciałbym go nadal z przyjemnością używać.
Szukam mądrej rady.
Pozdrawiam - Wiktor.

P.S
Reszta mojego oldskulowego sprzętu Technics (niedawno zakupionego) który zawsze mi się podobał to:
- odtwarzacz płyt SL-P720
- tuner ST-G70
- wzmacniacz SU-V85A
- equalizer SH-8046

Jest klasycznie piękny,monumentalny i zamierzam mieć i używać go już zawsze :)
Wiem,że niektórzy opluwają tę markę,ale to już inna bajka i problem opluwających...

palton

• 422 / 5759
14-11-2013, 02:12
neomamut bawi się magnetofonami. Warto go zapytać, jednak nie wiem czy się udziela na tym forum.

vitosn

• 19 / 4185
  • Nowy użytkownik
14-11-2013, 02:15

Jakieś namiary do tego człowieka?
Z góry dziękuje.

Audiotetryk

• 9 / 4185
  • Nowy użytkownik
14-11-2013, 18:01
To prosty 2 głowicowy mechanizm z jedną rolką, więc niewiele może się zepsuć. Moim zdaniem powinieneś zacząć od porządnego wyczyszczenia głowic, rolki, i ośki capstana. Niektóre magnetofony trzeba "oszukać" żeby bez kasety można było włączyć odtwarzanie (w celu wyczyszczenia rolki). Trzeba jedną ręką nacisnąć odpowiedni styk w kieszeni na górze. Następnie przyjrzyj się czy rolka nie jest spękana- jeżeli tak trzeba ją wymienić. Do czyszczenia przeważnie używa się izopropanolu, lub spirytusu.
Nie garb się :)

Filwoj

• 383 / 5905
15-11-2013, 00:05
Co to znaczy, że jedna strona kasety gra dobrze a druga źle ? Strony kasety niczym się nie powinny różnić. Mam podejrzenie, że może podczas odtwarzania pierwszej strony kaseta jest zwijana zbyt luźno i po jej przełożeniu taśma nie ma właściwego naciągu i wędruje po głowice lub plączenie się. To łatwo sprawdzić próbując taką kasetę po odtworzeniu zwijać ręcznie. Jeżeli tak jest to prawdopodobnie hamulec lewej rolki jest za słaby albo nie działa. W wielu magnetofonach tak się dzieje gdy zbyt luźny lub zerwany jest pasek hamujący lewy talerzyk.
Wojtek

redan

• 155 / 5084
  • Aktywny użytkownik
15-11-2013, 00:40
>> Filwoj, 2013-11-15 00:05:47
Co to znaczy, że jedna strona kasety gra dobrze a druga źle ?

a czy czasem nie trzeba by ustawienie głowicy wyregulować?

vitosn

• 19 / 4185
  • Nowy użytkownik
15-11-2013, 01:54

Wiem że strony kasety nie powinny się niczym różnić.
Spróbuję opisać co rozumiem przez lepiej i gorzej grające strony kasety.
- najpierw "dobra" strona,przykładowo A:
Po rozpoczęciu odtwarzania od początku,gdy głowica minie już "rozbiegówkę" dźwięk jest zniekształcony,choć nie zawsze.
Gdy nacisnę STOP i ponownie PLAY - problem znika - dalej już dźwięk jest czysty i wyraźny.
Słupki widma zapisu skaczą nawet do pomarańczowego pola wskaźnika.
Czasami zniekształcenie objawia się ponownie,np.w połowie odtwarzanej strony kasety.
Trzeba wtedy znowu nacisnąć STOP i po ponownym uruchomieniu problem najczęściej znika,choć nie zawsze.
Rodzaj kaset nie ma przy tym znaczenia.Dzieje się tak zarówno na żelazowych jak i chromowych.Taśm typu METAL nie posiadam.
- teraz "zła" strona kasety:
Gdy przykładowa strona A dobiegnie końca,odwracam kasetę i ponownie uruchamiam decka.
Teraz na stronie B od początku dźwięk jest bardzo stłumiony,bez sopranu,bełkotliwy.Często przy tym faluje.
Słupki poziomu zapisu dochodzą mniej więcej do 1/3 a nawet tylko 1/4 poziomu jaki "osiągała"strona A.
Ponowne uruchamianie nic tu już nie daje.
Dziś wyjmując kilkakrotnie kasetę z kieszeni,potrząsałem nią i jakoś udało mi się "trafić" tak,że i strona B zaczęła grać czysto...
Niektóre kasety są odtwarzane kiepsko po obu stronach,czyli A i B,ale przeważnie problem dotyczy jednej ze stron.
Tyle w kwestii obrazowego opisu problemu.
Jeśli więc faktycznie polega on na uszkodzonym hamulca rolki - napisz proszę,jak to zlokalizować,rozebrać i przede wszystkim naprawić.
Objaśnij też,gdzie się znajduje wymieniona przez Ciebie część,czyli ten hamulec i talerzyk.
Może jakieś sugestywne zdjęcie?
Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie.
Pozdrawiam wszystkich - Wiktor

vitosn

• 19 / 4185
  • Nowy użytkownik
15-11-2013, 02:15

Wyczyściłem więc tor prowadzenia taśmy spirytusem rektyfikowanym - za pomocą dziecinnej pałeczki do uszu.
Pytanie - co to jest capstan?
Załączam przykładowe zdjęcie wnętrza kieszeni,niech ktoś z Was nazwie widoczne na nim elementy.