Wiem że strony kasety nie powinny się niczym różnić.
Spróbuję opisać co rozumiem przez lepiej i gorzej grające strony kasety.
- najpierw "dobra" strona,przykładowo A:
Po rozpoczęciu odtwarzania od początku,gdy głowica minie już "rozbiegówkę" dźwięk jest zniekształcony,choć nie zawsze.
Gdy nacisnę STOP i ponownie PLAY - problem znika - dalej już dźwięk jest czysty i wyraźny.
Słupki widma zapisu skaczą nawet do pomarańczowego pola wskaźnika.
Czasami zniekształcenie objawia się ponownie,np.w połowie odtwarzanej strony kasety.
Trzeba wtedy znowu nacisnąć STOP i po ponownym uruchomieniu problem najczęściej znika,choć nie zawsze.
Rodzaj kaset nie ma przy tym znaczenia.Dzieje się tak zarówno na żelazowych jak i chromowych.Taśm typu METAL nie posiadam.
- teraz "zła" strona kasety:
Gdy przykładowa strona A dobiegnie końca,odwracam kasetę i ponownie uruchamiam decka.
Teraz na stronie B od początku dźwięk jest bardzo stłumiony,bez sopranu,bełkotliwy.Często przy tym faluje.
Słupki poziomu zapisu dochodzą mniej więcej do 1/3 a nawet tylko 1/4 poziomu jaki "osiągała"strona A.
Ponowne uruchamianie nic tu już nie daje.
Dziś wyjmując kilkakrotnie kasetę z kieszeni,potrząsałem nią i jakoś udało mi się "trafić" tak,że i strona B zaczęła grać czysto...
Niektóre kasety są odtwarzane kiepsko po obu stronach,czyli A i B,ale przeważnie problem dotyczy jednej ze stron.
Tyle w kwestii obrazowego opisu problemu.
Jeśli więc faktycznie polega on na uszkodzonym hamulca rolki - napisz proszę,jak to zlokalizować,rozebrać i przede wszystkim naprawić.
Objaśnij też,gdzie się znajduje wymieniona przez Ciebie część,czyli ten hamulec i talerzyk.
Może jakieś sugestywne zdjęcie?
Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie.
Pozdrawiam wszystkich - Wiktor