>> Chaos, 2012-04-16 16:14:49
>>nie, niestety juz nie mam takiego zestawu. dawno, dawno, temu zostal zajechany na smierc. to bylo moje pierwsze stereo... eh... [...] tuner i wzmacniacz sluzyl w mojej rodzinie bardzo dlugo. po mnie przejal go moj brat ktory uzywal go jeszcze 7-8 lat temu wraz z kolumnami Tonsil Space 86. [...]
Podobnie jak i u mnie z tą różnicą, że brat do tej pory w warsztacie używa tuner i wzmacniacz - deck nie był używany i wrócił do mnie - po renowacji znów gra - fajnie jest posiedzieć przed tym samym sprzętem co 25 lat temu :)
>>[...]natomiast deck, o czym pisalem juz kiedys na forum, sprawial klopoty od samego poczatku. byc moze dlatego ze trafilem na trefna sztuke. [...]
o nie Chaos - to ja trafiłem na felerną sztukę :) - od początku były z nim problemy, dość szybko padł silnik - wymieniony na jakiś \'japoński\', głowica choć po ustawieniu miała zalakowane śrubki to dam sobie coś uciąć, że się "przestawiała" - wymiana bloku w którym jest osadzona rozwiązała problem. Kolega posiadał ten sam model i nie miał takich problemów, tam nawet klawisze nie strzelały tak mocno.
Teraz mam 3 takie egzemplarze (wiem - zboczenie ;) i widzę jak potrafią się różnić w jakości wykonania - w moim np. przyciski Normal, CR, CNRS2 są osadzone nie prostopadle do obudowy ale pod lekkim kątem - nie idzie tego skorygować - 2 pozostałe egzemplarze tego nie mają tylko mój tak ma - przypadek? Jak nic felerna sztuka... ile mi krwi w młodości napsuła... ale i tak ją kocham ;-)
[...]zestaw na fotce rozni sie jednym szczegolem od mojego dawnego, na wzmacniaczu jest napis: "RADIO AKUSTIKA - UNITRA". na moim zas byl: "ŁZR UNITRA" o ile dobrze pamietam. czy to jakas wersja eksportowa?[...]
Radio - Akustika (Rumunia) - tak tu piszą:
http://unitra.eu.org/unitra-eksport...apropos prostych modeli...
Przygarnąłem znów - tu cytuję: "pewnie kolejnego złoma do naprawy". Złom był całkowicie sprawny, ale po prostu brudny i pachnący inaczej - poprzedni właściciel musiał palić bo deck na wskroś przesiąkł tytoniem. Zafundowałem mu 2 dni bez obudowy na świeżym powietrzu w ogrodzie i jest prawie dobrze. Do mycia chciałem zdemontować panel przedni ale wstyd się przyznać... poległem - jak na mój gust panel odłącza się od płyty głównej razem z mechanizmem, wyświetlaczem, płytką przycisków które następnie można od niego odkręcić - takie mam podejrzenie, czy ktoś może dysponuje serwisówką do tego lub podobnego modelu? Przed rozebraniem chciałbym sprawdzić czy moje widzimisię ma potwierdzenie w faktach (plus takie drobnostki jak: czy można zdjąć kieszeń kasety, demontować jej szybkę, etc?). Skończyło się na pucowaniu z zewnątrz co tez dało bardzo dobry efekt. Po załadowaniu tzw. "kasetki do zdjęć" prezentuje się ładnie - wysokość ograniczona do wielkości kasety i brak ozdobnych nóżek powodują, ze deck wygląda bardzo \'płasko\'.
Co do jakości dźwięku to nie ma co za dużo pisać bo też nie ma czego wymagać. Podstawowy model sprzed ćwierćwiecza - gra podobnie jak 505 choć 505 gra bardziej przestrzennie - różnica jest minimalna i pewnie spowodowana niejednakowym zużyciem technicznym decków. Technics\'a RS-B405 przygarnąłem ze względu na dbx ponieważ nigdy nie miałem z nim styczności - chociaż nie używam żadnego systemu NR to chciałbym się przekonać jak wypada dbx w stosunku do dolby. Z tego co zauważyłem 405 nie posiada HX Pro. Jak dla mnie to pełny \'vintage\' ;-) nawet rodzaj kaset trzeba wybrać przyciskiem...
Jeszcze pytanie na koniec - jak się bronicie przed kolejnym przygarnięciem - czy to przychodzi samo z czasem?
Pozdrawiam,
Maciek