Witam zapaleńców taśmowego ciągu. Kiedyś, dawno temu, miałem niezłego kota na punkcie taśm. Później jakoś przekształcił się w kota cd, kota minidysku i komputerowego kota. Jak widać, kotów sporo. Właśnie jeden patrzy mi na klawiaturę, co tu wypisuję. Któregoś dnia znalazłem Waszą stronę i ... i dostałem kota taśmowego ciągu. Wróciło to-to i bardzo się z tego cieszę. Żona opowiada znajomym jak to stary zbzikował i sprzęt starej daty zakupił i taśm słucha. No słucha, słucha. Skłoniły mnie do tego dwie rzeczy: Wasza strona oraz posiadanie ok. 90szt. czystych, oryginalnie zapakowanych maxell i basf w chromie. Przyznam, że jak czytałem audiohobby i to co tu się wyrabia, podjąłem decyzję o dokupieniu sprzętu. Zapodałem sobie magnetofon tc-k415 do jednego i tc-k570 do drugiego pokoju. Oba 3 głowicowe. Jeden był uzupełnieniem posiadanego już sprzętu, a drugi zrobił za podwaliny do zakupu cdp-591 i str-gx390. Nie narzekam na jakość dźwieku. Nie mam super dużych pomieszczeń, nie mogę zbyt głośno słuchać, bo gustuję raczej w cięższej muzyce, a tą mi tu rodzina pacyfikuje. Mi ten sprzęt wystarczy. Nie pastwcie się nade mną, Koledzy i Koleżanki zbytnio. Widzę, że wiedzę i obycie macie niesamowite - chylę czoła. Jeśli macie jakieś sugestie/uwagi na temat sprzętu - chętnie poczytam. Sam mam kilka pytań co do sprzętu: tc-k415 ma kalibrację. Już nauczyłem się jej używać. Tego nie ma zaś tc-k570. Ma regulację bias, ale przyznam, że nie wiem jak ją sterować. W 415 mam odnośnik na wskaźniku. Stosując się do zasad kalibracji, temat jest opanowany. Jak jednak użyć bias bez kalibracji np. do nowej taśmy? Czy do tych modeli jest pilot? Czy ma ktoś może wiedzę, jakiego pilota użyć do str-gx390? Jak włączyć i używać hx-pro?