Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
15-10-2010, 08:37
>> wiktor, 2010-10-15 00:01:44
Sekwencja:

1. BIAS - regulacja tak aby górna linia była w optymalnym punkcie
2. REC LEV. - regulacja tak aby dolna linia była w optymalnym punkcie
3. REC EQ - wyrównanie obu, jeśli potrzeba.

Chyba dobrze?

Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to niestety źle :-( Powinno być tak:

1. kręcisz BIASEM tak aby górna linia wskazywała to samo co dolna
2. kręcisz REC LEVEL aby pojawił się na wyświetlaczu kwadracik (strzałki mają zniknąć)
3. kręcisz REC EQ aby wyświetlany poziom zrównać ze strzałkami

ponieważ BIAS i Level i REC EQ są wzajemnie powiązane, przy większych regulacjach może zaistnieć potrzeba powtórzenia kroków 1-2.

Mam nadzieję że jasno napisałem.

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
16-10-2010, 16:17
Czy jeżeli magnetofon "pokazuje"przy nagrywaniu  minimalnie mniej decybeli na  jeden kanał to znaczy ,że również ciszej nagrywa czy tylko odtwarza ciszej?

Chaos

• 858 / 5197
  • Ekspert
17-10-2010, 00:11
>wiktor, 2010-10-14 22:40:24
>Sony & Sony
>Ten mój nowy zestaw poddałem odwracalnej modyfikacji wizualnej. Zrobiłem do obu urządzeń drewniane boczki jak to miały w standardzie starsze ES-ki. Pasują one bardziej do pozostałych urządzeń w moim systemie. Nie wiem jak podoba się Kolegom, ale mnie jakoś tak niekompletnie wyglądały bez tego woodupgrad-u.

ja to chyba dziwak jestem bo jakos nigdy mi sie nie podobaly drewniane boki w sprzecie. przyznac jednak musze ze twoj "woodupgrade" faktycznie bardzo pasuje do klockow Accuphase ktore widac na zdjeciu. wyglad Accu tez mi sie nie podoba ale te urzadzenia sa tak piekne w srodku ze zawsze zapominam o ich zewnetrznym wygladzie. no i zestaw Accuphase (obok MBLa) jest najlepszym stereo jakie w zyciu slyszalem.

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
17-10-2010, 08:02
>> yolaos, 2010-10-16 16:17:50
Czy jeżeli magnetofon "pokazuje"przy nagrywaniu minimalnie mniej decybeli na jeden kanał to znaczy ,że również ciszej nagrywa czy tylko odtwarza ciszej?

Opisz sytuację dokładniej - nagrywasz na magnetofonie dwu- czy trzygłowicowym, jeśli trzygłowicowym, to chodzi Ci o wskazania przy zapisie w której pozycji przełącznika Monitor - Tape czy Source, i jak się mają wskazania przy zapisie do późniejszych wskazań przy odczycie tego nagrania?

Na podstawie informacji że "pokazuje mniej" można tylko powiedzieć że.... pokazuje mniej!

Magnetofony mają wewnętrzne regulatory poziomu zapisu, poziomu odczytu, i nawet wskazań wskaźników, i to, żeby magnetofon zapisywał i odtwarzał sygnał na tym samym poziomie, i by wskazania wskaźnika były prawdziwe, zależy od prawidłowego ustawienia tych wszystkich regulatorów JEDNOCZEŚNIE.
Jeśli jest różnica między kanałami i między zapisem a odczytem, to magnetofon może mieć zużytą głowicę, rozregulowany poziom zapisu bądź odczytu, ale może też mieć rozregulowane wskaźniki.

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
17-10-2010, 09:49
Magnetofon to Aiwa ADf-880, trzy głowicowy,pięknie nagrywa i odtwarza niestety zuwazyłem ze podczas nagrywania i podgladania zapisu( monitor tape) sygnał jest niższy o jedna diodę niz ze żródła kalibracje tasmy nic nie dają,na innych tasmah jest tak samo.
Po odtworzeniu tego kawałku nagranego, wskazniki również pokazuja nierówny sygnał co skutkuje cichszym dzwiekiem w jednym kanale, ale po włożeniu tej nagranej tasmy do innego magnetu, zapis taśmy wydaje sie byc poprawny czyli równy. pytanie czy głowica odtwarzająca ściera się z tak samo szybko co zapisująca czy może jest inaczej bo jeśli tak to znaczyło by ze magnetofon nadaje sie juz tylko do nagrywania.
pozdrawiam

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
17-10-2010, 09:51
Mój kolega ma identyczny i u niego jest tak samo, cos mi podpowiada ze głowica sie zorała i u mnie i u niego , ciszej odtwarza prawy kanał (dolny wskażnik).

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
17-10-2010, 10:02
Nagraj sygnał testowy o stałej częstotliwości np 3000Hz i zobacz co się dzieje.

Sprawdź potem nagranie na innym magnetofonie, powinieneś mieć wtedy jasność co jest nie tak.

adamstan

• 23 / 5182
  • Użytkownik
17-10-2010, 12:15
Ech... czego to ludzie na śmietnik nie wyrzucą... Wczorajszy wypad na lubińską giełdę zaowocował dla mnie bardzo niespodziewanie  - Nakiem 670ZX z wystawki w cenie 180zł. Było to zagranie dość ryzykowne - mógł być "prawie sprawny" a mógł być także kompletnym wrakiem... Ale pamiętając, po ile stoją na alledrogo najtańsze BX-y, stwierdziłem, że to chyba moja jedyna szansa na Naka.

Poprzedni użytkownik nie obchodził się z nim chyba zbyt dobrze - dźwignia otwierania kieszeni była wyłamana, a w panelu został w tym miejscu wycięty (krzywo!) otwór aby umożliwić otwieranie - zgroza... Do tego obcięta wtyczka, ale to akurat w sprzęcie wystawkowym standard.

Rzeczywiście po przyniesieniu do domu magnetofon był niesprawny - nie podnosił mostka, nie zwalniał hamulców, jedyne co robił, to uruchamiał silnik napędu talerzyków przy przewijaniu. Okazało się, że nie pracuje silniczek pomocniczy przełączający funkcje. Próba ręcznego obrotu kółka sterującego we właściwą stronę powodowała jednak reakcję - silnik uruchamiał się i wracał do pozycji "Stop". A zatem silnik sprawny - problem w sterowaniu. Okazało się, że jeden z dwóch tranzystorów sterujących silnikiem był niemal WYRWANY z płytki - ścieżki przy nim były przerwane i odklejone od płytki - chyba ktoś się na tym magnetofonie uczył obsługi lutownicy i śrubokręta zanim trafił na śmietnik... Po przylutowaniu tranzystora mechanizm ożył. Niestety pojawił się kolejny problem - nie podnosi się prawa rolka, ponadto ma złą wysokość (przesunięta o jakieś 3mm do góry) i nie trafia nawet w okienko w kasecie, a kręcenie nakrętką regulacyjną nic nie daje.

I tu szczęka mi opadła do ziemi... Odkręciłem nakrętkę, zdjąłem podkładkę i próbuję zdjąć zespół rolki. Nie idzie. W końcu, po użyciu nieco większej siły wyszedł... RAZEM z kołkiem na którym był osadzony (a powinien się na nim luźno obracać). Wyglądało to jakby ktoś (zapewne ten sam osobnik który wyrwał tranzystor...) napuścił tam kleju zamiast smaru... Wybiłem feralny kołek młotkiem i FAKTYCZNIE były na nim ślady kleju. Oczyściłem go więc i złożyłem mechanizm i ustawiłem wstępnie prowadnice przy rolkach. Zostały drobiazgi - wymiana żaróweczek i regulacja głowic (w torze fonicznym na szczęście nic nie było nagrzebane).

Po wykonaniu tych czynności i uruchomieniu nastąpiła baaardzo miła niespodzianka - magnetofon nagrywa i odtwarza doskonale - niniejszym stwierdzam, że legenda Naków nie jest bezpodstawna. Niesamowicie klarowna góra, basów też nie brakuje - i do tego doskonała stabilność przesuwu taśmy. Na szczęście zarówno głowice, jak i rolki oraz paski zachowały się w doskonałym stanie.

Na koniec - fotka bohatera tego opowiadania :-)

Arek_50

• 1130 / 6108
  • Ekspert
17-10-2010, 13:45
Gratuluje ...z radoscia sie czyta....

Chaos

• 858 / 5197
  • Ekspert
17-10-2010, 13:48
> adamstan, 2010-10-17 12:15:15

fajny ten Nakamichi. to niebieskie podswietlenie jest oryginalne czy tylko tak wyszlo na zdjeciu?

adamstan

• 23 / 5182
  • Użytkownik
17-10-2010, 13:49
Oryginalne - wszystkie żaróweczki mają niebieskie filtry.

yogi1

• 159 / 6105
  • Aktywny użytkownik
17-10-2010, 16:06
co do regulacji decka  SONY TC-KA6ES i nie tylko tego decka a raczej do wszystkich z pułautomatyczną kalibracja , te strzałki  nie są wyznacznikiem kalibracji ale  mają pomuc w kalibracji kasety wiadomo że jeszcze trzeba doregulować  kasete pod  własne gusta

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
17-10-2010, 20:27
yogi
Zdecydowanie masz rację, powyższe ustawienia są punktem wyjścia do dalszej regulacji "na słuch".

Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale w przypadku NAKów jest zupełnie inaczej. Nie będziesz miał lepszego wyniku od ustawienia wg wskazań. Czy ze względu na rozdzielenie kanałów, czy po prostu dlatego, że moje NAKi są skalibrowane przez autoryzowany serwis, nie wiem. Oczywiście można sobie podrasować nagranie.

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
17-10-2010, 20:31
adamstan
Szczere gratulacje, piękny klasyk. To co piszesz o czystości i stabilności dźwieku jest właśnie cechą wyróżniającą NAKi. W materiałach twierdzą, że właśnie m.in. dzięki mechanizmowi PPL. Coś w tym jest.

yogi1

• 159 / 6105
  • Aktywny użytkownik
17-10-2010, 20:55
cles tu się zgodze  co do naka  , nie mam zbyt dużego Doświadczenie z nakami  posiadam tylko CR-4, BX-300 , ale fakt wystarczy w CR-4 ustawić według wskazań  bardzo rzadko reguluje biasem  w zależności o muzy nagrywanej