Witam!
Jestem w trakcie kalibracji, jak wiecie, magnetofonu Sony TC-K990ES.Na samym końcu jest kalibracja generatora i układu kalibracji taśmy. I tu powstaje problem. Kasety tego typu, którą Sony podaje w instrukcji serwisowej, niestety nie mam. Wymyśliłem więc tak:
Skoro magnetofon kalibruję od początku to są także nowe prądy podkładu dla każdego typu taśmy - skoro tak to kalibracja jest w tym momencie rozjechana i niestety Biasu nie mam jak nastawić, cały czas słupek jest powyżej czerwonej strzałki, nawet regulacja REC EQ nic nie daje.
Najprawdopodobniej musi być to taśma, która podczas odtwarzania zwraca "idealnie skalibrowany" sygnał. Czyli jeśli byśmy kalibrowali taką taśmę na wyregulowanym magnetofonie to słupki powinny być idealnie równo z czerwonymi strzałkami. Przynajmniej tak mi się zdaje i chyba jest to logiczne założenie. I tu prośba do ludzi, którzy posiadają albo K990ES, albo modele K970ES, K950ES. Chodzi o to, żebyście sprawdzili na swoich maszynach kasety, które podczas kalibracji prawie idealnie dają wam równe słupki...
Dziękuję z góry!
PS: K990ES odtwarza już jak trzeba, z nagrywaniem też już nie ma problemu, choć muszę jeszcze ustawić bias dla taśm: I, IV. Ustawienie głowicy zajeło mi to jeden wieczór, ale w końcu ustawiłem jak trzeba, choć było trudno. Muszę Wam powiedzieć, że teraz jest pełne stereo, sporo przestrzeni i sporo szczegółów. Pozdrawiam!