Audiohobby.pl

Magnetofon

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 19:58
Nie załamuj się ja też to przeżyłem parę lat temu.
Podobna sytuację aczkolwiek już dłuższą w czasie ma też nasz kolega, pewnie domyślacie się o kogo chodzi.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 20:00
>> gotyk1, 2010-03-15 18:45:36
Co to za model ?  bo nie napisałeś albo nie doczytałem.
Daj też foty panela przedniego i głowicy.

Cassiel

• 180 / 5593
  • Aktywny użytkownik
15-03-2010, 20:18
"neomammut" - jeśli tylko masz zdrowie, to z wszystkimi innymi problemami dasz sobie radę. Pewnie jesteś dobry w tym co robisz, więc nowej pracy długo nie będziesz szukać. Nie należy za bardzo przywiązywać się do swojego miejsca pracy, bo to TYLKO praca. Prawdziwe życie to dom, rodzina, znajomi i......chociażby nasze hobby. Pracuje się w zasadzie tylko dla pieniędzy, bo satysfakcję z wykonywanej pracy to można mieć może przez rok. A potem to już tylko zwykła konieczność, a często ciężka charówka.....

vladoi

• 136 / 5639
  • Aktywny użytkownik
15-03-2010, 20:45
>> neomammut,
Casiel ma bardzo zdrowe podejście do niepowodzeń w życiu. Od siebie tylko dodam NIGDY, ale to NIGDY nie obwiniaj Siebie o to co Cię w życiu spotyka z powodu wykonywanej pracy. Jeśli kochałeś to co robiłeś i jesteś pewny, że robiłeś to najlepjej jak mogłeś, to jesteś wiele wart dla pracodawców, tylko przedstaw się innym, a mądrzy Cię docenią.
W krajach do których weszliśmy pracę zmienia się kila, a często kilkanaście razy w życiu zawodowym.
Nie daj się zdołować. WALCZ.
Serdecznie pozdrawiam
Vlado.

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
15-03-2010, 21:00
CO prawda ja nie MaciejLk, ale naciąg między wałkami w układzie Dual Capstan właśnie wyznaczają średnice, wałków, bądź średnice kół zamachowych, a dokładniej stosunki średnic.

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:03
neomammut

Do tego co Ci napisałem na priv dodam że nie warto myśleć o czymś co jest obecnie a wręcz już było dla Ciebie negatywne, lubiłeś tą pracę a nie docenili Cię to znak że na Ciebie i Twoje oddanie pracy ten były pracodawca nie zasługuje :)

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:15
>> Savage, 2010-03-15 21:00:14
CO prawda ja nie MaciejLk, ale naciąg między wałkami w układzie Dual Capstan właśnie wyznaczają średnice, wałków, bądź średnice kół zamachowych, a dokładniej stosunki średnic.

Savage tak myślałem.
Zwróciłem się  bezpośrednio z tym zapytaniem do Macieja bo chyba jak sadze tą sprawę kiedyś on opisywał.
Dzięki za info.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:29
Gardenus to jest to hitaczi co kupiłem w zeszłym tygodniu w alegro
Dopiszę jeszcze o dźwięku, gra naprawdę dobrze, bardzo ładna separacja poszczególnych instrumentów, basówka ze stopką to są 2 oddzielne instrumenty a nie jeden bełkot, wysokimi też pięknie gra no i ma ten analogowy nalot . Pamietam że mój k909es też ładnie separował instrumenty ale już dawno go nie mam i nie mogę zrobić porównania, ale hitacz spokojnie stawia czoła wielu uznanym konstrukcjom. Aha mechanizm nie naciąga kasety po włożeniu. Wyrzuca mostek do góry, tak jak te stare mechanizmy sony, tak w ogóle to bardzo kojarzy mi się z sony k555es, tyle że jest od niego trochę ładniejszy :D

W załączniku jest fotka głowic, tor jest w bdb stanie.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:30

O magnetofonie nie będę się rozpisywał bo opis z mojej strony jest wam aż nadto znany.
Wzmacniacz też taki posiadam i to co pisze o nim sprzedawca jest prawdą. Z tym, że w moim  transformator nie brzęczy . Usterka upierdliwa ale przy pewnej dozie cierpliwości i trochę wiedzy praktycznej można to usunąć.

http://www.allegro.pl/item957669321_wzmacniacz_radiotehnika_u_7101_legenda_deck.html

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:35
Gotyk1

Bardzo ładny ten CHitachi a jak nagrywa czysto??? no i jak funkcjonuje ogólnie

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:38
>> gotyk1,

Zajarzyłem :-)) !!!
Widziałem go też na allegro.  Obejrzałem również z zainteresowaniem  choć nie jako ewentualny , potencjalny nabywca.
Także tak jak piszesz lubię scenerię dźwiękową wielopłaszczyznową.
Niech się dobrze spisuje.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:42
>> MAG, 2010-03-15 21:35:49
Gotyk1

Bardzo ładny ten CHitachi a jak nagrywa czysto??? no i jak funkcjonuje ogólnie

no narazie ostro go ujeżdzam, żeby jak coś ma się skopać żeby się skopało od razu :) Ale poza trzeszczącymi regulatorkami L i R żadna inna usterka się nie ujawnia

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-03-2010, 21:44
Parę dni temu w TC-K 96R zablokowała mi się kaseta ( przez tydzień grał bezproblemowo). Oczywiście usterkę usunąłem ale w związku z tym....
pytanie do Was .
Co się stało i co było tego bezpośrednią przyczyną .

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
16-03-2010, 00:22
>> Savage, 2010-03-15 21:00:14

Tak, z tego co wiem, producenci zapewniali pewien naciąg taśmy pomiędzy wałkami tak dobierając ich średnice i/albo średnice kół zamachowych połączonych paskiem, by lewy wałek podawał odrobinkę mniej taśmy - to właśnie daje jej napięcie pomiędzy wałkami. Nie wiem dokładnie ile musi wynosić różnica, ale z pewnością nie może być zbyt wielka, bo inaczej taśma rozciągałaby się i zrywała. Poza tym lewa rolka dociskowa ma znacznie mniejszy (ok. 3x) docisk niż prawa - to zapewne ma na celu zapewnić pewien poślizg pomiędzy rolką a wałkiem, niezbędny by to w ogóle działało. Pewnie dlatego też w tych mechanizmach gdzie matowany był wałek, matowany był tylko wałek odbierający, gdzie konieczna była większa przyczepność. Lewemu wałkowi, wręcz przeciwnie, niezbędna jest odrobina poślizgu - inaczej prawy wałek stale wyrywałby taśmę spod niego.
Mechanizm dwuwałkowy, aby działał poprawnie, musi mieć zachowaną tę bardzo delikatną różnicę pomiędzy prawym a lewym wałkiem. Najmniejsze tego rozregulowanie powoduje od razu kłopoty z przesuwem taśmy i jej prowadzeniem po głowicach. Dlatego właśnie twierdzę, że mechanizmy jednowałkowe więcej wybaczają.

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
16-03-2010, 00:36
>> gotyk1, 2010-03-15 18:45:36
> zmiana na wybieraku TAPE podczas odtwarzania również powoduję zmianę charakterystyki dźwięku, myślałem, że to jaka jest pozycja ma znaczenie tylko do nagrywania

Nie miałeś nigdy magnetofonu z ręcznym przełącznikiem?
Przełącznik typu taśmy zmienia DWA parametry:
- prąd podkładu - przy zapisie
- korekcję częstotliwości (stopień podbicia wysokich tonów) - zarówno przy zapisie jak i przy odtwarzaniu (!)

Stopień korekcji wysokich tonów (EQ) mierzony jest tzw. stałą czasową korekcji, wyrażoną w mikrosekundach. Dla taśm typu I, które wymagają silniejszego podbicia tonów wysokich, stała korekcji wynosi 120 mikrosekund. Taśmy typu II, III i IV, ze względu na lepszą reprodukcję wysokich tonów, wymagają mniejszego podbicia, i stała wynosi 70 mikrosekund - stąd odpowiednie oznaczenia na kasetach i niektórych magnetofonach. Korekcja częstotliwości dokonywana jest w dwóch etapach - częściowo przy zapisie, a potem jeszcze trochę przy odczycie. Dla taśm I jest silniejsza niż dla II, III i IV.

W starszych magnetofonach przełączniki prądu podkładu (Bias) i korekcji (EQ) były najczęściej rozdzielone. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych najczęściej łączono je ze sobą, a potem to zautomatyzowano.

W każdym razie, przełączenie typu taśmy przy odtwarzaniu też zmienia brzmienie.

Oddzielny przełącznik EQ można też wykorzystać do "nieprawidłowego" nagrywania taśm - tzn. nagrywania taśm typu I z korekcją 70 us albo typu II, III i IV z korekcją 120 us - zmienia to charakterystykę taśmy, i czasem lepiej dopasowuje ją do rodzaju nagrywanej muzyki.  Nagrywanie taśmy chromowej z właściwym dla niej Biasem, ale z korekcją 120 us (jak dla taśm normalnych) zwiększa nieco szumy, ale zwiększa też MOL dla wysokich częstotliwości - lepiej nagrywają się wysokie tony. W ten sposób nagrywane były niektóre taśmy nagrane fabrycznie z lepszych wytwórni płytowych - były to taśmy chromowe, ale nagrane przy 120 us i tak też powinny być odtwarzane (kasety nie mają otworów detekcyjnych i rozpoznawane są jako Normal, choć taśma jest chromowa).