Audiohobby.pl

Magnetofon

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
11-06-2008, 22:16
częściowo (mam 1 z tych tu wklejonych :D ) - powklejałem żeby po prostu ładnie wyglądało :)

szeryfo

• 34 / 6084
  • Użytkownik
11-06-2008, 23:14
Klamczuch :) Masz dwa - 970-tka to praktycznie to samo co 990-tka. Sa minimalne roznice, ale nie wiem, czy nie wynikajace raczej z konkretnych egzemplarzy lub innego zestrojenia.

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
12-06-2008, 09:30
>> rico1973, 2008-06-10 22:06:10
Jak wpadłeś na trop takiego znaleziska?

Dostałem tzw cynk.

Były dwa lub trzy tego dokładnie nie wiem.

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
15-06-2008, 01:40

Kasjel

• 132 / 6105
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 12:04
"Gardenus"- a tak właściwie, to co się stało że porzuciłeś wątek "Magnetofon" na AS. Rozumiem, że wkurzyło cię to co zrobił Lukar. Ale chyba nikt z "starej wiary" nie naraził ci się aż do tego stopnia, żebyś musiał wszystko zostawiać i emigrować tutaj......

lancaster

• Gość
15-06-2008, 12:12
kasjel, no to chodźcie chlopaki tutaj :) Watek wydaje sie lepiej rozwijac niż na as....choc o magnetofonach czytam sporadycznie, bo nie korzytsam obecnie.
W tej chwili to raczej na as wyglada jak na emigracji, a już od samego poczatku przejęcia serwisu tak sie tam czulem.
I to nie na emigracji w jakimś fajnym miejscu bynajmniej.
Nie Gardenusowi jednemu plastik przeszkadza i doskonale faceta rozumiem.

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
15-06-2008, 12:26
Ja się śmieję z tamtego forum i poziomu dyskusji jaki tam zazwyczaj ostatnio panuje, ale akurat wątek Magnetofon jest od tego wolny, zachował charakter i nie widzę powodu, dla którego miałbym tam nie pisać. Jako całość forum bardziej mi odpowiada AH, ale na AS też wracam, właśnie do magnetofonowego wątku.

lancaster

• Gość
15-06-2008, 12:39
Rafal, ale tu bardziej mowa o tym co komu ew. przeszkadza. Gdyby mi sposob w jaki zostalo lyknięte as nie przeszkadzał to tez bym pewnie tam pisal. Mogliby tylko sobei darowac tą fuchę "redaktora naczelnego" bo to rzeczyiście zenada.
a co do poziomu audiostereo to pisałem juz o tym nie raz. Opadal sobie systematycznie od  jakiegos roku - dwoch.
wy pisaliscie o amgnetofonach i byo OK, a ja np. nie mogłem sobie naisac o fullrange, czy hornach bo zaraz sie zjawił jakis magik co to musial swoje 3 grosze wcisnac zamiast pisać o tym co lubi :)
A tutaj nie ma problemu..mogę sobie popisac ze horny czy fullrange lej wpólczesne konstrukcje i (prawie) nikt sie nie dowala :)
Ja ze swoej strony tez sie przeciez do nikogo nei dopieprzałem jak pisał ze to czy tamto jest topem. Najwyżejwyrażałem swoje zdanie na temat. Bez pisania komukolwiek ze jest głuchy etc.
Trochę glupio ze trzeba bylo serwis otworzyc zeby miec takie możliwości....ale co zrobić - tlumaczenia nie pomagały.

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
15-06-2008, 14:48
Poczułem się wywołany do tablicy.
Tak przeniosłem się tu na stałe.
Decyzja konsekwentna i przemyślana.
Tylko szkoda, że część udziela sie tu i na AS rozpraszając siły.

Radmar

• 1140 / 6107
  • Ekspert
15-06-2008, 17:41
Gardenus, fakt ciekawy sposób prezentacji. :) Ale można i tak. A skoro prezentacja odbyła się na oponie do samochodu to pewnie ten deck jako element car audio można by wykorzystać. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

TBolt

• 190 / 6107
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 21:30
Mam pytanie do posiadaczy K 970 ES ale może też ktoś inny też bedzie znał odpowiedź (np posiadcze ESL 333)

Włanczam różne kasety na tym decku,są one nagrywane na różnych magnetofonach min CT-959,CT-979,Onkyo TA 2570 i nagrywałem je z róznym PEAK levelem jedne miały na zero inne nawet dochodziły do +6dB a na SOnym K970 sygnał dochodzi maxymalnie do poziomu zero dB lub nawet mniej(-2dB,-4dB) na kazdej!Owszem dźwięk jest dobry jakoościowo ale Peak niski.A teraz najlepsze-myślałem że to wyświetlacz jest zepsuty lub nie łączy i nagrałem na Sonym audycje z radia na +8 dB peak,przewinąłem do początku i odtwarzam to co nagrałem  i jest +8dB!.Wiec o co chodzi?Czy ten deck rozpoznaje nagrane przez siebie kasety i dopasowuje Peak do nich?

Sprawdźcie jak jest to na waszych K970 ES bo ja nie znalazłem żadnej nagranej lub kupionej kasety z muzyką na której peak przekroczyłby 0 dB!.Tylko nagrane na tym decku kasety przekraczają ten poziom(jeżeli tak ustawiłem podczas nagrywania)

Miałem K 870 ES i było normalnie odtwarzał z takim peakiem jak były nagrane.Niestety nie ma tu funkcji Range jak w pioneerach.

TBolt

• 190 / 6107
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 21:33
Na zdjęciu widać ten peak kaseta która jest w środku ma peak ok +6dB a jest na VU około 0dB

yogi1

• 159 / 6104
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 22:30
TBolt
to normalne ze kazdy deck ma inaczej skalibrowane poziom  0 db  i na decku A  jest +2 db na decku B  jest +6db  a na innym jest 0 db  

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
15-06-2008, 22:36

To właśnie jest ta " niekompatybilność" decków różnych producentów. Różnie ustawione poziomy prądy podkładów, sygnałów zapisu oraz poziomu wskazań sygnałów na PEAK LEVEL METER.
Sam miałem takie same problemy między posiadanymi magnetofonami :
 SONY TC-K670, GRUNDIG CF 5500 nisko PEAK LEVEL a stosunkowo wysoko AUREX PC E 70, OPTONICA RT 7000 i to także zależnie od taśm. Sporo zajęło mi czasu na doprowadzenie do jednolitego poziomu zapisu i odczytu w tych które posiadam. Praca cholernie czasochłonna ale są pozytywne tego efekty. Obojętnie na którym dokonam zapisu z takim samym poziomem wskaźników i jakością sygnałów odtwarzam na innych.
Spróbój nagrać na innych niż SONY taśmą SONY zapewne zobaczysz  różnice.
Dlatego każdy producent magnetofonów zalecał taśmy dedykowane do swojego sprzętu.
W instrukcjach obsługi też zalecają inne poziomy max. sygnałów zapisu.

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
15-06-2008, 22:46
Dodam jeszcze, że regulacje które wykonałem muszą być najpierw poprzedzone dokładnym sprawdzeniem i usunięciem wszystkich niedomagań mechanicznych i elektronicznych  min. niezbędne wymiany kondensatorów elektrolitycznych, wyczyszczenie styków, usunięcie zimnych lutów oraz sprawdzenie i ew. regulacja napięć wyjściowych zasilacza które muszą być zgodne z instrukcja serwisową.