Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
02-02-2023, 11:14
Cytat: Destroyer
Po kilku miesiącach wrócił do mnie po serwisowych wiwisekcjach.
To nie ten sam deck.Po wymianie ok 80-ciu kondów i jeszcze czegoś tam (padł m.in. generator podkładu) i przywrócenia ustawień fabrycznych, stał się perłą kolekcjonerską najwyższej klasy. Potęga i świeżość dźwięku, kompletny brak zamulania i ospałości, brak zaszumienia i piękna barwa zachwycają. Warto było....)))

Nie no .... kondziorki wymienili....wszystkie się starzeją wcześniej czy później... mój ostatni Luxman K-100 tak samo zaczął grać jak wyższa klasa a po wsadzeniu sparowanych foliaków problem z równością kanałów go nie ma, ustawia się szybciutko.

Także kondziorki wymieniamy.....

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
02-02-2023, 12:49
To nie ten sam deck.Po wymianie ok 80-ciu kondów i jeszcze czegoś tam (padł m.in. generator podkładu) i przywrócenia ustawień fabrycznych, stał się perłą kolekcjonerską najwyższej klasy. Potęga i świeżość dźwięku, kompletny brak zamulania i ospałości, brak zaszumienia i piękna barwa zachwycają. Warto było....)))

Moje gratulacje Stanisławie.
Wiem o czym piszesz, tak samo cieszą mnie moje Studery A 723(i nie tylko) po serwisie u tego samego mistrza serwisu!
Powodzenia z Tanbergiem a mialem 440 i 420 niestety to byl czas kiedy nie mialem zbyt duzo miejsca i musialem je sprzedac.

ckloss

• 50 / 5670
  • Użytkownik
02-02-2023, 22:07

Moje gratulacje Stanisławie.
Wiem o czym piszesz, tak samo cieszą mnie moje Studery A 723(i nie tylko) po serwisie u tego samego mistrza serwisu!
Powodzenia z Tanbergiem a mialem 440 i 420 niestety to byl czas kiedy nie mialem zbyt duzo miejsca i musialem je sprzedac.

Czy ten serwisant to pan T z miasta smoka:-)?

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
05-02-2023, 00:25
ostatnio walczyłem z Technicsem 250.. ale jednak nie do końca się poddał....
Niestabilny okazał sie kondensator do regulacji Biasu.
Ciężko było na nim uzyskać precyzyjnie wartość wymaganą, a na dodatek te ustawienia miały spory wpływ na poziom zapisu i tak w kółko sie to kręciło....
Z dawcy zostały mi kondziorki strojeniowe, zamontowałem i udało się uzyskać zadowalający efekt.
Choć ciężko i mozolnie szła robota bo jak sie udało poziom ustalić to bias nierówny i na odwrót.....francowata maszyna i całe szczęście tylko 3 stare Technicsy robiłem....podejrzewam że całą korekcję taśm należałoby wymienić na parowane elementy ale nie chce jobla dostać.... to tylko kaseciak.
Nie będzie to nakamichi....ale do nagrań do auta czy walkmana może być.
W tych starych modelach także czasem silniki są niestabilne, pracują cały czas od włączenia do sieci no i z czasem, regulatory obrotów fiksują...ot tak nagle w środku kasety, pomimo iż remont silnika był wykonany.

Dzisiaj zmieniłem klawiaturę na taką fajną gemingową i nareszcie mam podświetlanie klawiszy i po nocy można klepać....

ArturP

• 1382 / 3002
  • Ekspert
05-02-2023, 01:39
To co, nie mogłeś użyć takich???

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
05-02-2023, 17:51
Może nie związane z audio, ale ..

Włosy się jeżą na głowie jak widzę takie coś... I to niby szanująca się firma znana na rynku z porządnych UPS-ów.

Jak można zrobić trafo z takimi uzwojeniami z aluminium?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
05-02-2023, 19:35
Wiesz... w czasach komuny budowano bloki z okablowane alu, mieszkałem w takim i niestety paliły się kable , w gniazdkach, okruszały i można było pożar zrobić elegancki.
W mieszkaniu Teściów 25 lat temu leciały gniazdka i przerabiałem na podłączenia na miedzi w po zew w listwach.... masakra leciało gniazdko po gniazdku.
Jak robiłem swoje mieszkanie to całość w miedzi od zera...

A wiesz przecie że miedź podrożała i jest sporo droższa od alu ze stopionych karniszy i puszek coli.
Firmy szukają oszczędności byleby do końca gwarancji działało.....

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
05-02-2023, 21:01
Wszystko dobrze. Kiedyś wykonywało się instalacje domowe i nie tylko z przewodów aluminiowych ale to już raczej  przeszłość. Ale od kiedy się wykonuje uzwojenia transformatorów z aluminium, do tego w obecnych czasach?
Wojtek.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
05-02-2023, 21:16
Od czasu wielkiego booom czyli oszustwa, czyli od 3 lat...

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
05-02-2023, 21:24
Od czasu wielkiego booom czyli oszustwa, czyli od 3 lat...
Coś mnie ominęło, o czymś niewiem?
Wojtek.

ArturP

• 1382 / 3002
  • Ekspert
05-02-2023, 21:36
Aluminiowe uzwojenia nie zaczęły się trzy lata temu !!!
Właśnie z tego powodu paliły się w polskich domach sowieckie "rubiny", czyli początek lat 80 -tych. Pamiętam to osobiście, wuja klnącego w żywe kamienie i straż pożarną na podwórku u dziadka.
 U chinola bardzo popularne, podobno całe okablowanie rakiet "wielki wschód" (albo jakoś cóś tak) są zrobione z ghańskiego amelinium.

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
05-02-2023, 21:39
Arturo dziękuje bardzo za wyjaśnienie. To by wiele tłumaczyło. Czyli chińska tandeta... :-(
Wojtek.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
05-02-2023, 21:53
nie o to chodziło... po prostu boom na oszczędność zaczął sie w ok pandemi bardziej jak surowce zdrożały.... ot tyle ..
np chińskie łańcuchy rowerowe rozciągały się po ok 3 tygodniach jazdy.... ale pięknie wyglądały.

ArturP

• 1382 / 3002
  • Ekspert
05-02-2023, 21:54
Do usług Mości Wojciechu :):)

Jan61

• 208 / 3964
  • Aktywny użytkownik
08-02-2023, 11:21
Ma ktoś z Was może Grundiga CT-905 jako dawcę? Zależy mi głównie na sprawnej płytce logiki. W moim prawdopodobnie padł sterownik wyświetlacza a może i procesor. Szczegóły wkrótce w dziale serwis.
Janusz