Audiohobby.pl

Magnetofon

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
19-01-2023, 11:02
Robie to na codzień bo u mnie doba ma system Nibirowski i ma 10 lat........
Wojtek, pooglądaj sobie i coś się naucz, może się przydać  ten kanał
https://www.youtube.com/@asbcustom6273/videos
Fajne filmiki, jest co oglądać-:)))Jak się zapytałem Ciebie o pomoc w sprawie miernika uniwersalnego do naprawiania, sprawdzenia magnetofonów to odpowiedz była "poszukaj sobie " lub podobnie-:((((Teraz proponujesz mi abym się nauczył.Może masz cały warsztat do napraw magnetofonów-jeśli tak to super.Ja takiego nie mam i raczej nie będę miał z  wielu powodów. Jestem zwykłym użytkownikiem tego co mam,naprawiłem tylko tak jak potrafiłem.
Nie znam systemu Nabirowskiego-do niczego nie jest mi potrzebny. Faktycznie magnetofoniarstwo (naprawy itp) to słaba moja  strona co nie znaczy że mam wpaść w depresje lub trafić do "pokoju bez klamek".

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
19-01-2023, 11:06
150 tal nie czaruje, jak dasz dobrą kasete nagra ją dobrze, wręcz ascetycznie, ja nie odczuwam kolorowanek, a wręcz przeciwnie.
Naki są znane ze swojego dźwięku, ale na pewno nie w stronę tęczy.
.                         

Ascetycznie,   świetnie pasuje.   Kolorowanek nie ma i nie pisałem że ma.  Dobra taśma metal, zapisana przez jak mniemam dobrze skalibrowany magnet,  nieodróżnialna wręcz od źródła przy odtwarzaniu przez tenże magnetofon.  Łeb w łeb.   Na Naku brzmi inaczej, ascetycznie :). Ale praktycznie tak samo idzie, łeb w łeb na Philipsie nad którym wymiękałem.   Będzie trochę czasu to postaram się zrobić film żeby to zobrazować.    Poważnie, ten mój nowy Nak można pomylić dźwiękowo z N2511, który mam od kilku dni.  Proszę zauważ że ni piszę że one źle grają.
U mnie 150-tka grała przysłowiowym konturowym brzmieniem. Ale wiecej było pisane w temacie o tym magnetofonie:  http://audiohobby.pl/index.php?topic=13671.0
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
19-01-2023, 11:28

Jeszce napiszę tak - pytałem o miernik otrzymałem od Ciebie odpowiedz w stylu" radz sobie sam"-jeśli bym wiedział jaki to ma być miernik to bym nie pytał.Czy tak się pomaga koledze z forum-?
Czy jeśli zakupiłem kolumny Technics Ty jako wyrocznia od razu twierdzisz że nie będą grały.Może dla Twoich uszu nie, ja mam swoje i inaczej słyszę. Czy na tym forum któregoś z kolegów skrytykowałem że to kiepskie,złe po co itp. Jak się zapytałem jakie masz kolumny to też nie powiedziałeś jakie bo trudno do nich zaglądnąć.Twoje takie postępowanie wg mnie daje dużo do myślenia o Tobie jednak.To co napisałem nie jest zaczepianiem lub podobnym moim zachowaniem. Stwierdzam tylko zaistniałe sytuacje jak postępujesz-nie pouczam, nie nakazuje tylko wyciągam dla siebie wnioski  które pozostaną tylko moimi.
Nie obraziłem się Twoim wpisem.

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
19-01-2023, 12:16
Dziękuję za link do miernika.Czy nada się do pomiarów  regulacji w magnetofonie-?

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
19-01-2023, 12:17

Jeszce napiszę tak - pytałem o miernik otrzymałem od Ciebie odpowiedz w stylu" radz sobie sam"-jeśli bym wiedział jaki to ma być miernik to bym nie pytał.Czy tak się pomaga koledze z forum-?
Czy jeśli zakupiłem kolumny Technics Ty jako wyrocznia od razu twierdzisz że nie będą grały.Może dla Twoich uszu nie, ja mam swoje i inaczej słyszę. Czy na tym forum któregoś z kolegów skrytykowałem że to kiepskie,złe po co itp. Jak się zapytałem jakie masz kolumny to też nie powiedziałeś jakie bo trudno do nich zaglądnąć.Twoje takie postępowanie wg mnie daje dużo do myślenia o Tobie jednak. To co napisałem nie jest zaczepianiem lub podobnym moim zachowaniem. Stwierdzam tylko zaistniałe sytuacje jak postępujesz-nie pouczam, nie nakazuje tylko wyciągam dla siebie wnioski  które pozostaną tylko moimi.
Nie obraziłem się Twoim wpisem.
Dzwoniłem do Ciebie i nie raz Ci pomagałem i tłumaczyłem przekazując swoją wiedze już tego nie zrobię, bo to nie ma sensu, są inni, mądrzejsi.
Poza tym to nie forum  do czepiania tylko o audio sprzętach.
Wystarczyło zapodać temat o miernikach, tak jak zakładałeś inne i po kłopocie, ja nie jestem wyrocznia, ja mam więcej zajęć niż kolego Ty.
Bez obrazy. pozdrawiam i kończę temat.

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
19-01-2023, 12:47
Na najbliższy weekend mam plan :

ponieważ spadł śnieg to

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
19-01-2023, 13:03
Dziękuję za link do miernika.Czy nada się do pomiarów  regulacji w magnetofonie-?
Wojtku w temacie : http://audiohobby.pl/index.php?topic=12066.195

Jest podane kilka propozycji mierników. Tylko poczytać:-)
Wojtek.

ArturP

• 1382 / 3002
  • Ekspert
19-01-2023, 15:35
Wkleiłem taki, by się nadawał, a nie byle jaki :).

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
19-01-2023, 17:23
Tutaj masz test Wojtku:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3799307.html
Wszystko ok, tylko pomiar dla napięć przemiennych do 1kHz, trochę mało. Ale to tylko moje 3 grosze...
Wojtek.

ArturP

• 1382 / 3002
  • Ekspert
19-01-2023, 21:37
Taki prawie OT, bo nie magnetofon, ale ściśle związany z serwisem.
Mierniki T-RMS, te tańsze, w zasięgu większości z nas, mierzą do 1kHz 1:1. Czytaj: bardzo dobrze.
Tak naprawdę, nie potrzeba nam mierzenia Vac z większą częstotliwością, wszystkie podstawowe pomiary zawierają się między 300Hz a 1kHz i w tym zakresie taki miernik sprawuje się na medal.

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
20-01-2023, 16:04
Ależ jestem wk........
 Dzisiaj miał dojechać do mnie oscyloskop -  czekałem do ostatniej minuty wyznaczonej godziny >>>  zero.
   Sprawdzam w trackingu i napis >    zły adres- kurier nie znalazł.
Dzwonię do DHL-  bo extra zapłaciłem żeby oni wieźli paczkę.   Jakaś piejsta w końcu odbiera-  no może źle napisałeś?    Nie k......   wszystko dobrze- sprawdź w google maps jak nie wierzysz bo siedzisz za kompem.
   Nooooo   jest adres- 
No to k.......   niech kurier wraca z moją paczką.
   Ale może ciebie nie będzie w domu to wyznacz miejsce składowania czy coś.
Nie-  bo kurier odfajczy że zostawił a ja swojej DROGIEJ- przesyłki na oczy nie zobaczę!   Do rąk własnych moich- bądź ząsiadów-  z podpisem !     >tutaj podałem dwóch sąsiadów<      Poza tym ja k....   jestem w domu cały czas !
  A jeżeli ponownie nie znajdzie adresu to ma zostawić na poczcie głównej MIASTA-  spore dosyć k......    i tam na pewno trafi.
    Ale to będziesz musiał jechać !
OK, cholera pojadę, nie ma sprawy.   Ale paczka ma być bo nie ścierpię kolejny raz że gdzieś coś się komuś zgubiło bądź przylepiło do
łapy.
 No co się ku......    w tym kraju z przesyłkami dzieje to masakra !
Połowa ku.....  gdzieś ginie bez śladu.   Same achmedy jako dostawcy psia mać.

ed:  ciekawe czy ten sklep gdzie kupiłem wsadził chociaż w jakieś szare pudełko czy wysłał w firmowym.   Jak firmowe i widać co tam kolorowego w środku jest to równie dobrze z miejsca mogli wyj......   na śmietnik i napisać że wysłali-  może dojdzie
« Ostatnia zmiana: 20-01-2023, 16:15 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
20-01-2023, 16:34
Robert, nie mam pytań. Pamiętam ile razy coś wysłałem do Ciebie to zawsze miałem obawy... z dostarczeniem.
Wojtek.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
20-01-2023, 17:41
Do mnie też UPS nie dostarczył paczki, napisali ze nie było nikogo w domu i weź mu to odowodnij.......
Jak mi do firmy nie dostarczał paczek bo ponoć był wcześniej to są napisane godziny otwarcia na bramie.
Raz przyczaiłem się 10 min przed otwarciem, był 5 minut przed i już z karteczka w reku że nikogo niema ...dostał ultimatum albo straci ręke albo będzie dostarczał o czasie i się wszystko uspokoiło.....grzecznie przywoził pół godz po otwarciu.
Czyli, siła perswazji prymitywna jednak w 21 wieku działa.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
30-01-2023, 22:08
Kondziorki za friko... ktoś chce hehehe te słynne Towa zielone....