Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
18-01-2023, 08:41
No i dzień się w sumie jeszcze nie skończył i dół poranny nie przeszedł a teraz pewno nawet spać nie da rady.
  Następny-  choroba  :)
Gdzie go postawić?   .....

Pierwszy padalec w rodzinie, Roberto gratuluję ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
18-01-2023, 10:18
Dzięki :)
  W sumie to spało się dobrze.  Muszę mu ogarnąć miejsce blisko dużego wzmaka coby trochę posłuchać z czego to Naki słyną.
Póki co to chwila na słuchawkach no ale to nie to samo.  Trza jakieś The Hu  czy coś żeby dźwięka na chacie trochę zagęścić.
Jak na pierwsze chwile to ja osobiście to padalcem bym go nie nazywał hehehehe.
  Nie chcę też podpaść :)   ale to oszust jest-   tak jak TDA Philipsa-  to jest pierwsze wrażenie powtórzę :)
  Dobra- idę motać kablami

ed:   gdzieś między Rotele go wepcham bo obłościami kształtów są jak z jednej parafii
hehehe
« Ostatnia zmiana: 18-01-2023, 10:25 wysłana przez pień »

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
18-01-2023, 10:41
cyk cyk cyk .....bomba cyka......
na razie teraz jesteś jedna nogą, a druga wejdzie w to auidio szambo jak Nada kupisz./
Potem zaczniesz czytać sumeryjskie i egipskie hieroglify i dostaniesz olśnienia że ta droga usiana jest kondensatorami, rezystorami, scalaczkami i kartonami taśm.

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
18-01-2023, 11:03
na razie teraz jesteś jedna nogą, a druga wejdzie w to auidio szambo jak Nada kupisz./
Potem zaczniesz czytać sumeryjskie i egipskie hieroglify i dostaniesz olśnienia że ta droga usiana jest kondensatorami, rezystorami, scalaczkami i kartonami taśm.
Dlatego właśnie jest stop na magnetofony-wystarczą te co już mam.
Już słuchowo przywykłem do specyficznego grania Technicsa-:)))

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
18-01-2023, 12:24

cyk cyk cyk  iiii ?

To niezaprzeczalnie dobry magnet jest i bardzo się cieszę że go mam ale..... d.....   nie urwało :)   Zależy z czym porównać hehehehe.
  (obawa że inne magnetofony to dno -  przestała istnieć )
   Moje pierwsze wrażenie-  że to taki mały krętacz i oszust podtrzymuję.    Kolesie z Nakamichi czytali te same wyniki badań co i koledzy z Philipsa --  w tym samym czasie.   Chodzi o >ogólne <  upodobanie co do rodzaju dźwięku jaki mają wydawać z siebie sprzęty audio.
  Ten mały Nak zdaje mi się być znakomity jeżeli na końcu toru >   głośniki znaczy.
 Są jakieś które nie są  porywającą konstrukcją radzącą sobie z niżami w muzie, ale z resztą idzie im dobrze.   Akurat się składa że takie mi się nawinęły i mam porównanie.
  Taki tam jakby-  wbudowany na stałe korektor :)   Prawie że kropka w kropkę jak w staroświeckim Philipsie  hehehehehe
(też akurat się nawinął i jest porównanie )

ed:   muszę tutaj dodać że ta krzywa eq uśredniona dla słuchaczy---   słabo pokrywa się z moją w niektórych częstotliwościach.

Taaaaa
  Zobaczy się co będzie dalej-  bo może ja za mało się znam i zwyczajnie nie doceniam w pełni >pełni dźwięku<  podanego przez Nakamichi.
     Jednak mimo wszystko słucha się fajnie.
« Ostatnia zmiana: 18-01-2023, 12:36 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
18-01-2023, 12:35
Z wiernością w brzmieniu więcej ma wspólnego tani grajek MP3 niż najdroższy magnetofon świata ...
Przynajmniej ja nie używam magnetofonu dlatego, że jest lepszy w jakimkolwiek technicznym aspekcie, ponieważ to technicznie niemożliwe.

Ale już przyjemność słuchania to co innego - czarujące brzmienie nie musi być wierne w absolutnych obiektywnych mierzalnych parametrach.
Słuchanie muzyki powinno przynosić frajdę i to właśnie magnetofony robią idealnie :)
W tym wypadku czarowanie Naków możliwe, ze wygrywa, ale ponieważ mam jednego taniego dwugłowicowego przedstawiciela to nie będę tego rozszerzać na wszystkie Naki. Mój czaruje i robi to świetnie.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
18-01-2023, 12:42
Z wiernością w brzmieniu więcej ma wspólnego tani grajek MP3 niż najdroższy magnetofon świata ...
Przynajmniej ja nie używam magnetofonu dlatego, że jest lepszy w jakimkolwiek technicznym aspekcie, ponieważ to technicznie niemożliwe.

Ale już przyjemność słuchania to co innego - czarujące brzmienie nie musi być wierne w absolutnych obiektywnych mierzalnych parametrach.
Słuchanie muzyki powinno przynosić frajdę i to właśnie magnetofony robią idealnie :)
W tym wypadku czarowanie Naków możliwe, ze wygrywa, ale ponieważ mam jednego taniego dwugłowicowego przedstawiciela to nie będę tego rozszerzać na wszystkie Naki. Mój czaruje i robi to świetnie.

O tak-  czaruje :)   W sumie teraz będę śledzić któremu idzie lepiej.   Nak czy Philips-   oba cwaniaki w tej kwestii.
  (a na szybko to wypada że taki KX 9010  to wręcz cyfrowa maszyna jest)
« Ostatnia zmiana: 18-01-2023, 12:44 wysłana przez pień »

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
18-01-2023, 12:58
150 tal nie czaruje, jak dasz dobrą kasete nagra ją dobrze, wręcz ascetycznie, ja nie odczuwam kolorowanek, a wręcz przeciwnie.
Naki są znane ze swojego dźwięku, ale na pewno nie w stronę tęczy.
« Ostatnia zmiana: 18-01-2023, 13:07 wysłana przez Hammer »

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
18-01-2023, 13:05

Dla mnie to jest 100% racji-:))) Takie obcowanie z magnetofonami jest najważniejsze- subiektywna tylko moja ocena.

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
18-01-2023, 13:16
Pogoda za oknem paskudna- deszczowato, pochnurnie nawet pieskówna za bardzo nie chce wychodzić-:(((( Nadal zima kalendarzowa. Kaloryfery oddają w pokoju nagromadzone  ciepło więc magnetofony nie marzną- hehehe....
Żeby nie  wpaść w tonace depresji smutku to co-mała przyjemność...
Dobra kawa mielona w ekspresie małe co nieco słodkawe,muzyka z kaseciaka-tak nie wiele aż tak  dużo aby na chwilę być szczęśliwym na  swój sposób-:)))

Wszystkim na forum życzę pozytywnej energii, cieszeniem się z kolejnego dnia,radości z posiadanych nie tylko magnetofonów-:)))

pień

• 2470 / 1242
  • Ekspert
18-01-2023, 16:18
150 tal nie czaruje, jak dasz dobrą kasete nagra ją dobrze, wręcz ascetycznie, ja nie odczuwam kolorowanek, a wręcz przeciwnie.
Naki są znane ze swojego dźwięku, ale na pewno nie w stronę tęczy.
.                         

Ascetycznie,   świetnie pasuje.   Kolorowanek nie ma i nie pisałem że ma.  Dobra taśma metal, zapisana przez jak mniemam dobrze skalibrowany magnet,  nieodróżnialna wręcz od źródła przy odtwarzaniu przez tenże magnetofon.  Łeb w łeb.   Na Naku brzmi inaczej, ascetycznie :). Ale praktycznie tak samo idzie, łeb w łeb na Philipsie nad którym wymiękałem.   Będzie trochę czasu to postaram się zrobić film żeby to zobrazować.    Poważnie, ten mój nowy Nak można pomylić dźwiękowo z N2511, który mam od kilku dni.  Proszę zauważ że ni piszę że one źle grają.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
18-01-2023, 22:09
widze, tylko ze ja mam swoje odrębne zdanie bo mam inne uszy........

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
18-01-2023, 22:10
Pogoda za oknem paskudna- deszczowato, pochnurnie nawet pieskówna za bardzo nie chce wychodzić-:(((( Nadal zima kalendarzowa. Kaloryfery oddają w pokoju nagromadzone  ciepło więc magnetofony nie marzną- hehehe....
Żeby nie  wpaść w tonace depresji smutku to co-mała przyjemność...
Dobra kawa mielona w ekspresie małe co nieco słodkawe,muzyka z kaseciaka-tak nie wiele aż tak  dużo aby na chwilę być szczęśliwym na  swój sposób-:)))

Wszystkim na forum życzę pozytywnej energii, cieszeniem się z kolejnego dnia,radości z posiadanych nie tylko magnetofonów-:)))

Słodkie życie emeryta.........a inni muszą jeszcze zap......lać...

Wojciech7

• 1803 / 1306
  • Ekspert
18-01-2023, 22:19
Jeszcze trochę i też będziesz w klubie emerytów:)))
Ile to wtedy będzie czasu na spokojne naprawianie magnetofonów , słuchanie muzyki, jazdy rowerem i inne przyjemności życiowe tego wieku.

Hammer

• 4866 / 2504
  • Ekspert
18-01-2023, 23:12
Robie to na codzień bo u mnie doba ma system Nibirowski i ma 10 lat........

Wojtek, pooglądaj sobie i coś się naucz, może się przydać  ten kanał
https://www.youtube.com/@asbcustom6273/videos
« Ostatnia zmiana: 18-01-2023, 23:56 wysłana przez Hammer »