Audiohobby.pl

Magnetofon

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 00:24
>> Reaper, 2008-12-14 00:10:32
Zbliżone ustawienia miały nasze krajowe kaseciaki bo w serwisach bazowano na tych samych wzorcowych taśmach pomiarowych firmy BASF

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
14-12-2008, 00:28
Unitry mnie nie interesują.

Dla przykladu: kasety nagrane na moim Kenwoodzie dobrze grały na Sony ale na Akai fatalnie. Praktycznie bez wysokich.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
14-12-2008, 00:31
>> Reaper, 2008-12-13 22:16:45

>>Regulujesz skosy głowic w magnetofonach?? Dla mnie to niedopuszczalne. Ustawienia fabryczne głowic to rzecz święta. <<

Nie masz do końca racji. Każdy magnetofon z biegiem czasu rozjeżdża  się , mechanicznie i elektronicznie. Wielu producentów mimo, że obowiązują pewne standardy na świecie zawsze wypuszcza sprzęt o trochę innych ustawieniach skosu głowic, prądów podkładu, poziomu sygnałów wyjściowych itp. W wielu magnetofonach jak zapewne zauważyłeś są otworki pod klapą kasety właśnie do ustawienia głowic.
Dlaczego za wzór CF 5500 bo miał jak podałem najlepiej ustawioną głowicę i nie regulowaną ( oryginalny lakier na śrubach). Głowica  zespolona pełnoferrytowa z brakiem najmniejszych śladów zużycia . Po podaniu mu kilkunastu kaset dobrze nagranych miałem pewność, że jest wzorcem do ustawienia innych. Także kalibracja taśm na jego generatorach wykazała ,że ma idealnie ustawioną głowicę. Nie zamartwiaj się nie były to wielkie kręcenia czasami wystarczyło tylko pół obrotu gwintu a efekt był jak najbardziej pożądany i właściwy.
Nawet z czasem idealna wydawało by się głowica ma już niewidoczne ślady zużycia i niestety trzeba ingerować.
Fabryka też niekiedy wypuszcza buble . W SONY TC-K75 wszystko super a jednak trzeba było podnieść głowicę kasującą o 0,04 mm bo nie kasowała całkowicie prawą ścieżkę . Owszem nie należy grzebać jeżeli nie ma potrzeb a jeżeli pacjent chory to trzeba niestety go leczyć. Do właściwego wyregulowania sprzętu potrzebna jest wiedza teoretyczna, praktyka oraz przyrządy min. generator, oscyloskop. Nie polecam nigdy robić temu co się nie zna bo narobić sobie szkód jest bardzo łatwo ale powrót do właściwych ustawień to już jest sztuka. Taki właśnie czasami jest sprzedawany sprzęt na rynku wtórnym po ingerencji osób niemających nawet podstawowej wiedzy w tym zakresie.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 00:48
No i śrubokręt to najlepiej niemagnetyczny,lub plastikowy do regulacji tych głowic zalecał bym
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
14-12-2008, 00:55
Jak się ich nie ma a powinno to bezwzględnie trzeba zdemagnetyzować głowice za pomocą ręcznego demagnetyzera lub kasety elektronicznej  a też może być z wirującym magnesem . Obie mam i wbrew panujących na forum opinii też ta ostatnia daje właściwe efekty.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
14-12-2008, 01:31
Dodaj jeszcze bo przypomniałem sobie.
Parę miesięcy temu wymieniłem się  z Kasjelem nagranymi na naszym sprzęcie kasetami.
Wynik jak najbardziej pozytywny. W zasadzie po za bardzo drobnymi, mało istotnymi niuansami mogę stwierdzić, że mamy właściwie ustawione parametry swoich magnetofonów.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 02:53
>> Gardenus, 2008-12-13 18:55:11
>Dla zakresu FM pasmo przenoszenia na poziomie -1,5 dB wynosi od 40 Hz do 12,5 kHz to norma nadawania.
Popatrzyłem do instrukcji, no faktycznie problem :) bo mój Onkyo według danych fabrycznych  odbiera 30 -15000 Hz, +0,5 db - 1,0 db ale sadzę że "problemem"  z nim są także pozostałe dane np. jego wysoka czułość

Mono: 0,8uV, (S/N 26 db, 40 khz Abweichnung.); DIN
Stereo: 20,0 uV (S/N 46 db, 40 khz Hub); DIN

oraz małe własne zniekształcenia

Gesamtklirrfaktor:
Mono: 0,009% (breite ZF)
Stereo: 0,02% (breite ZF)

przy dynamice

Mono: 95 db (IHF)
Stereo: 85 db (IHF)

ma szansę zagrać jak dosyć porządny CD szczególnie przy koncertach na żywo

Rafaell

J L Borges

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
14-12-2008, 12:39
Rafaell

Mylisz teoretyczne możliwości tunera ze stanem faktycznym.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 12:45
Oczywiście mylę koncert Ayo z tym co nadają na codzień, kolego mimo wpadek technicznych ten dżwięk jest 3 klasy lepszy niż normalnie a to na dodatek w najlepiej technicznie nadajacej Trójce 3PR. Czyli co ja może się słuchowo myle ale wokal dochodził do 16kHz na displaju parametrycznym equalizera

Ja doskonale wiem że nadajniki anteny 3PR to naprawdę wysokiej klasy sprzęt .A gwoli ścisłości sadzę że norma była stara zlat 60"

Rafaell

J L Borges

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
14-12-2008, 13:27
Ja na temat parametrów nie zamierzam się wypowiadać, bo to nie moja dziedzina.
Ale dźwięk z radia naprawdę nie jest zły! Złe to oni nagrania puszczają same mp3 to czemu się dziwić.
Czasami jak coś leci z cd to cięzko odróznic od oryginalnego cd.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 13:33
>> Savage, 2008-12-14 13:27:00
MP2 puszczają (takie lepsze MP3), w każdym razie np.w Radio Kraków i jak to śpiewał Jonasz Kofta "mnie to sie niestety rzuca na uszy".Jednak jak puszczaja z CD jest lepiej, w każdym razie u mie jest jednak łatwo to odróżnić, muzyki zaczyna się chcieć słuchać

Rafaell

J L Borges

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
14-12-2008, 13:51
>> Rafaell, 2008-12-14 13:33:25

To nie temat dla szerszego opisu na tym forum.
Dodam jedynie, że to co widzisz na Twoim equalizerze w granicach 16 kHz to nie jest już nadawana treść.
To jest wszystko to co nie powinno trafić do uszu radiosłuchacza.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 15:43
>> Gardenus, 2008-12-14 13:51:02
Nie rozśmieszaj mnie to był sygnał dynamiczny a nie sygnał pilota, pilot jest dopiero na 19kHz (z pewnymi harmonicznymi nizej które saodfiltrowywane żeby nie wejść na fonięw tunerze czyli do 15kHz) i jest widoczny na EQ dopiero jak włączę go do specjalnego gniazda wyjściowego  dla oscyloskopu. Takie funkcje (oscyloskop w tunerze razem) miały tylko nieliczne tunery z górnej półki np.studyjna Sequera, Marantz, i któryś z Philipsów
Te normy narzuca o ile pamietam ktoś powyżej naszej KRRiTk

Sygnał jest ewidentnie powiązany z głosem wokalistkiuważnie go obserwowałem

Rafaell

J L Borges

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
14-12-2008, 16:41
Ja  nie pisałem ani jednego słowa o częstotliwości 19 kHz bo to inna bajka więc jej nie wtrącaj tego do zbędnej dyskusji.
To co na Twoim " oscyloskopie" zauważyłeś to pewnie zniekształcenia intermodulacyjne.
Odstęp między częstotliwością graniczną nadawanego sygnału a sygnałem pilota określają normy techniczne a nie Twoje widzimisie.

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
14-12-2008, 17:32
wokal dochodzi do 16kilo????????????? ale z czym bo napewno nie sam tym bardziej Ayo