Audiohobby.pl

Magnetofon

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
13-12-2008, 15:45
>> yogi1, 2008-12-13 12:01:06
A jak wg CIebie ma sie 939mk2 do 959 bo jak wiem masz obydwa??

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
13-12-2008, 15:47
>> Rafaell, 2008-12-13 13:48:02

Pasmo przesyłowe UKF jest ograniczone . Zakres mieści się od ok 40 Hz do max.15 kHz.
Jeżeli przesyłana "treść" jest czysta , pozbawiona szumów, pisków  i odpowiedniej jakości przekaz a najlepiej  nie skompresowany to mi w zupełności wystarczy np. do zapisu. Natomiast dźwięk z winyla może być problematyczny z racji źle tłoczonej płyty, jej zużycia i czasami braku dbałości o nią. Daje to trzaski tak bardzo charakterystyczne dla tego rodzaju zapisu, mechanicznego. Jakość z idealnej płyty na pewno przewyższa odbiór z UKF ale do czasu, póki nie zacznie " trzeszczeć" a to niestety nie cierpię.
Co do kupnych kaset to katastrofa. Raz, że są to tylko najtańsze jako materiał, żelazówki, dwa jeżeli zapisuje się hurtowo na nich to wiadomo, że jakość pozostawia wiele do życzenia. Trochę ich miałem . Może jedna na sto jest poprawnie nagrana . Pozostałe to najczęściej mają różnice w poziomach zapisu, duży poziom szumów, stosunkowo wąskie pasmo zapisu. Tutaj liczy się ilość , jakość jest na dalszym miejscu. Takie kasety nadają się na biwak lub sprzętu kuchennego typu BOMBOX.
Doskonalszy jest owszem zapis na CD pod warunkiem, że realizator dźwięku zapisywanego za bardzo nie zaingeruje ( kompresowanie ). Pierwsze CD to była jakość , dzisiejsze nie maja startu do nich.
Kaseta czy szpula dobrze nagrana  na dobrej jakość nośniku, sprzęcie i odpowiedniej jakości źródło  oczywiście przez mnie daje mi dużo zadowolenia oraz satysfakcji . Na tym polega dla mnie magia kręcących się szpulek.

yogi1

• 159 / 6105
  • Aktywny użytkownik
13-12-2008, 15:59
już pisałem  CT-959   jest według mnie lepszy  jak i CT-S910 poprostu on gra inaczej  bardziej ciepło nie jest tak szczegułowy jak te pozostałe

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
13-12-2008, 16:42
>> Gardenus, 2008-12-13 15:47:42

No to gratuluje samozadowolenia. U mnie jednak mimo bardzo dobrego tunera,sygnału,etc. dźwięk radiowy w stosunku do tego z płyt to zależnie od odtwarzacza CD to 0-5 klas gorzej . Jedynie koncerty na żywo z radia podbijają mi co do realizmu jakość o 2-3 klasy w górę jest "vinylowo" ale zawsze dorzucą jakieś śmieci z toru studia i po ptokach.Samo pasmo przesyłowe w radiofonii jest bardzo duże bo od 30 i niżej Hertzów do 15-16kHz dopiero na 19 kHz jest tzw pilot który jest odfiltrowywany z fonii.Na basie często wąskim gardłem był właśnie magnetofon szpulowy taśma nie kocha zapisywania na studyjnych prędkościach tych najniższych rejestrów i stąd te Twoje dane tylko że od 40Hz-sporo szpulaków przenosi jednak niżej . Na dynamikę samych nadajników to nie ma co narzekać. Tylko wszysko wcześniej w torze jest do kitu; słabe studyjne CD Denona, lub pliki niechlujnie nagrane dla wygody,z braku miejsca na HD zamiast w  Wave to w MP2 (mnie wali po uszach) no i po radiu i jego czarze. Gramofony studyjne jak na przykład EMT już dawno poszły w odstawkę na zaplecze no i mamy to co mamy tego nawet nie da się nagrywać na kasetę! bo po prostu taśma to dobitnie zarejestruje.Co do słuchania płyt winylowych to polecam przejść z ramienia typu S na napęd tangencjalny-igła jest inaczej prowadzona pozbywamy się sporej ilości trzasków słyszanych do tej pory i znów widzimy wysokie tony :)
Przepraszam za tą podpuchę, gotowe CC to nie wina taśmy tylko sposobu ich nagrywania-Taśma jest puszczana podczas nagrywania z prędkościa 10-15x większą i mimo skośnie ustawionych głowic z dwóch stron taśmy i bardzo dużym polu magnetycznym miedzy szczelinami głowic(nagrywanie skrośne) musiało zawsze tak wyjść cudów nie było.Nie wiem za to czy tak samo były traktowane nagrania komercyjne na szpulach które do naszego kraju niesłychanie rzadko trafiały no ale należało by podejrzewać że dla takich 19.05cm to góra 4x szybciej czyli nie tak stratnie sądzac po opiniach co niektórych osób z forów

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
13-12-2008, 18:55
>> Rafaell, 2008-12-13 16:42:24

Dla zakresu FM pasmo przenoszenia na poziomie -1,5 dB wynosi od 40 Hz do 12,5 kHz to norma nadawania.
Podane przez Ciebie wartości mają  już bardzo duży spadek sygnału nawet do -20dB a na dodatek przy górnych częstotliwościach powyżej 10 kHz pojawiają się niepożądane zniekształcenia nieliniowe harmoniczne i intermodulacyjne.
Tak więc  pasmo użytkowe mieści się w granicach podanych wyżej.
Tak dla żartu ..... zmień swój tuner na gorszy bo przynajmniej nie usłyszysz szumu wentylatorów ze studia.

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
13-12-2008, 21:07
Czy jest gdzies zestawienie odtwarzania kaset na innych deckach niż był nagrywane?
Moze ktoś kto ma kilka magnetofonów zrobiłby coś takiego??

Np. na jakich deckach dobrze zagrają kasetyn nagrane np. na jakims modelu SONY.
I czy te kasety nagrane na danym modelu SONY powinny zagrać dobrze na innych modelach tej firmy??

Chodzi mi tylko o decki trzygłowicowe.

Ułatwilo by to w jakis sposób poszukiwania kolejnego decku do kolekcji dla kogod, kto chcialby sluchac z dobrą jakoscią  kaset nagranych na swoim wczesniej posiadanym decku.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
13-12-2008, 21:32
>> Reaper, 2008-12-13 21:07:21

Pewnie chodzi Ci o kasetę demonstracyjną ?
Jam mam tak wyregulowane magnetofony, że kaseta zapisana na jednym jest identycznie odtwarzana na innych.
Dla porównania posiadam także parę dość dobrej jakości ale nagranych przemysłowo i też idą nieźle.
Podstawą do wyregulowania innych był Grundig CF 550 bo nie były dokonywane w nim żadne zmiany ustawień czegokolwiek .

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
13-12-2008, 21:33
Poprawka   CF 5500.

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
13-12-2008, 22:16
Regulujesz skosy głowic w magnetofonach?? Dla mnie to niedopuszczalne. Ustawienia fabryczne głowic to rzecz święta.
I o takie decki mi chodzi - z fabrycznymi ustawieniami głowicy.
Na których kasety graja podobnie, czyli przykładowo: nagrane na Technicsach dobrze zagrają na SONy i Aiwach ale na Akajcach juz nie, itp. Ale tylko chodzi o decki z fabrycznie ustawionymi głowicami.

Pozatym jeżeli już dostrajasz głowice to nie rozumiem czmu za wzór ma służyć akurat CF 550.

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
13-12-2008, 23:04
Reaper
Takich zależności nie ma. Zbyt to wszystko jest jednak niedokładne i niepowtarzalne.

Nak z regulacją azymutu jest jakimś tam rozwiązaniem ale też nie ostatecznym. Zbyt dużo rzeczy może wydarzyć się w punkcie kontaktu taśmy z głowicą

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
13-12-2008, 23:24
No to co robicie z kasetami nagranymi na decku, który sprzedaliście??

Nagrywacie je na nowo na innym decku??

seniortelefono

• 284 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
13-12-2008, 23:51
Po prostu nie należy decków sprzedawać tylko kolekcjonować.
I wtedy masz spokój :-)

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
13-12-2008, 23:59
Reaper, 2008-12-13 23:24:17

Ja mam wszystkie decki wymienne.
Jak porównuję decki to naturalnie też odsłuchuje kilka decków na tej samej taśmie.

A z tego, że fabryczne ustawienia to jak KOran, już się wyleczyłem.
Miałem niejednego decka na fabrycznych nastawach które były rozjechane. Co ma znaczyć ta plomba na głowicy skoro rolka np jest beczkowata a taśma porusza się źle po torze.
Staram się miec ten sam skos i ustawienia na wszystkich deckach. Dzięki temu wszystkie taśmy są tak samo nagrane nie ma probemu z wymiennością.
Wiadomo, że karygodne jest krecenie  wszystkim w co można włożyć srubokret, kiedy mamy fabryczne nastawy!
Już nie chce mówić o tym że decki wychodzące z fabryki miały różne ustawienia. W zasadzie każda firma miała swoją metodologię.

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
14-12-2008, 00:10
No i własnie o to mi chodzi.
Które firmy miały zblizone ustawienia?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 00:21
>> Gardenus, 2008-12-13 18:55:11
A patrzyłeś z którego roku są te normy? sprzęt ewoluował zmieniano po drodze  częstotliwość

>Tak dla żartu ..... zmień swój tuner na gorszy bo przynajmniej nie usłyszysz szumu wentylatorów ze studia.
Robię wszystko co mogę a raczej życie w kolumnach nie wymieniłem jeszcze średnio wysokotonowych głośników na lepsze ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges