Chyba niedawno ktoś to pisał ale nie mogę znaleźć.
Jest chyba jakiś skrót klawiaturowy aby sony tc-k590 i jemu podobne przeszły w trym serwisowy tj podniosły mostek przy otwartej kieszeni - co ułatwia czyszczenie. Proszę o wskazówki jak to było.
Co do upodobań magnetofonowych i nie tylko - wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Nie będę tez rozpisywał się dlaczego może być tak że dwa magnetofony różnych firm które kiedyś kosztowały tyle samo jako nowe - teraz mają różne ceny. NIe raz to jest naprawdę kwestia nieracjonalnych przesłanek, a może podaż jednego była znacznie większa niż drugiego. TO samo macie w samochodach. Ludzie rzucali się kiedyś na używane golfy a pogardzali innymi markami i te golfy mimo że straszne graty szły po wyższej cenie niż inne marki. Teraz to widzę na audi. Ludzie nieracjonalnie przepłacają aby mieć tylko cztery kółka w logo, a potem płaczą że jednak auto się psuje i są wydatki.
Nie będę tu zachwalał żadnej marki magnetofonu bo ceny zaraz skoczą, wręcz przeciwnie trochę pomarudzę - coraz częściej myślę że do szczęścia potrzeba raptem ze dwóch magnetofonów, posiadanie większej ilości jest racjonalne tylko dla kolekcjonerów. Po drugie do szczęścia wystarczy jakiś średniak a nie najwyższe modele. Wiekszość z nas nie ma i tak sprzętu lub słuchu żeby usłyszeć to coś dodatkowego co oferują wyższe modele i usprawiedliwić sobie to że zamiast za magnetofon zapłacić 200 - 300 zł zapłaciliśmy 1500.
Na razie ceny magnetofonów , kaset i tak dalej rosną. Jednak w przyszłości wcale nie muszą . Mogą się na przykład zdarzyć następujące scenariusze:
Zainteresowanie magnetofonami spadnie znacznie, plus kolekcjonerzy, handlowcy postanowią uszczuplić swoje zbiory - ceny zaczną maleć. Znowu będą to nikomu niepotrzebne sprzęty. Ci którzy przy tym pozostaną, będzie ich na tyle mało że nie będą w stanie dźwigać cen w górę.
Następna możliwość - ktoś zacznie produkcję sprzętu który ideowo będzie tym samym co magnetofony tzn. może być to zupełnie nowy format kasety, nośnika i zapisu (ale nadal analogowy) i sprzęt który z wykorzystaniem obecnej techniki będzie naprawdę bardzo precyzyjny a parametry zapisu i odsłuchu takie jak cd a może i lepsze - przy zachowaniu analogowości i wygody użytkowania ja cc. Myślę że obecny poziom techniki mógłby wygenerować znacznie lepszy "magnetofon" niż najlepsze modele z tamtych lat. Wówczas "stara" idea magnetofonu będzie umierać a ceny spadną.
Widzę jednak jedną przeszkodę - firmy fonograficzne, prawa autorskie itd. - mogą to blokować.