Mechanika chyba nie jest produkcji Nakamichi, tylko Sankyo, które produkowało dla Onkyo, Naka, Kenwooda... Być może oryginalny projekt był Nakamichi, a Sankyo było producentem, i mogło też ten mechanizm sprzedawać Kenwoodowi i Onkyo?
Wiem, że krążą opowieści, że niektóre modele Onkyo lub Kenwooda były projektowane czy wręcz produkowane przez Nakamichi, ale trochę nie chce mi się w to wierzyć. Przypuszczam, że opowieści te biorą się z podobieństwa mechanizmów. Rzecz w tym, że na mechanizmach w Nakamichi są napisy Nakamichi, a na mechanizmach w Onkyo i Kenwoodzie są napisy Sankyo. Być może na tej podstawie ktoś zaczął twierdzić, że to Nakamichi było producentem. Ja sądzę, że było odwrotnie - producentem było Sankyo, tyle, że nalepiano firmowe nalepki Naka, na zamówienie. Natomiast nie wykluczam, że Nakamichi mogło być projektantem.
Nie wiem, jakie firmy same produkowały mechanizmy do swoich magnetofonów (zapewne np. Pioneer sam robił swój Reference Master Mechanism), bo nie zawsze daje się to ustalić, ale w wielu magnetofonach różnych marek można znaleźć całe mechanizmy produkcji Alpsa, Mitsumi albo Sankyo. Np. w tańszych modelach Pioneera i w Denonach widziałem mechanizmy Alpsa, w jakimś Technicsie - Mitsumi, w Kenwoodach i Onkyo - Sankyo.