Audiohobby.pl

Magnetofon

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
09-10-2008, 23:18
>> gotyk1, 2008-10-09 22:33:08

Różniły sie nakładką na kieszeń i chyba to tyle. Jeśli chodzi o kieszenie!  Stabilizator maja obydwie i pewnie ej samej konstrukcji. Z resztą wszędzie działał na tej samej zasadzie.

Sabor

• 278 / 5909
  • Zaawansowany użytkownik
09-10-2008, 23:26
Nawiasem mówiąc, Kenwood mógłby sie wysilić i ten najwyższy model zrobić trochę inny... )) Co nie, Radmar? ))
:)

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
09-10-2008, 23:26
>> przemo_sunny, 2008-10-09 22:52:40
Tak mnie zastanawia jak to jest z deckami Direct Drive.

To fajny dwugłowicowy magnetofon. Wyposażony w Direct Drive i trwałą głowicę amorficzną. Ciekawostką jest ręczna regulacja prądu podkładu ORAZ czułości taśmy (level) - ta druga niespotykana w deckach dwugłowicowych. Niestety, trzeba to robić na słuch. Poza tym wyszukiwanie nagrań, pamięć zera licznika, powtarzanie jednego utworu bądź całej strony kasety, pomijanie nienagranych miejsc, Dolby B i C, MPX, i układ elektroniczny zbliżony do HX Pro, ale będący własnym rozwiązaniem Kenwooda.
Wadą jest konstrukcja kieszeni kasety z bardzo silną sprężyną, mogącą spowodować odłamanie fragmentu kieszeni - pisałem o tym parę stron wcześniej i na AH, i na AS, pisząc o Kenwoodzie KX-1100G/HX. Tu konstrukcja jest taka sama.
Poza tym to chyba jeden z lepszych dwugłowicowców jakie można mieć.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
09-10-2008, 23:29
DD DIRECT DRIVE to jak sama nazwa wskazuje napęd bezpośredni.
Przesuw taśmy magnetofonowej nie jest realizowany tutaj za pomocą ośki umocowanej sztywno na kole zamachowym napędzanym silnikiem poprzez gumowy pasek . W DD ośka napędowa  taśmy jest ośką silnika, z bardzo rozbudowanym układem jego stabilizacji.
Paski też są, lecz do przewijania lub do licznika to zależy od mechaniki magnetofonu.
Mam OPTONICA RT 7000 z DD na pracę tego układu nie narzekam. Przez okres kilku lat jego eksploatacji nie było potrzeby regulować obroty bo są w normie i stabilne.
Sadzę, przez okres dwudziestu kilku lat nikt pewnie go nie regulował bo nie było takiej potrzeby

przemo_sunny

• 521 / 6092
  • Ekspert
09-10-2008, 23:35
Czyli o mechanikę nie ma się co martwić. Może inaczej. Jakie są słabe punkty takiego rozwiązania? Czy można tego Kenwooda brać w ciemno czy może lepiej najpierw obejrzeć takiego decka i sprawdzić go w praktyce?

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
09-10-2008, 23:38
>> gotyk1, 2008-10-09 19:28:30
I jak oceniasz porównanie dźwiękowe GXa 95 do k950ES?

GX95 a 950ES to moim zdaniem dwa dosyć odległe bieguny dźwięku. Gdzie 950 jest nastawiona na czarowanie, nasycenie i relaks tam GX95 pędzi, dzwoni i przywala. Całościowo dźwięk z Akai jest bardzo krystaliczny i nieco odchudzony z szybkim dobrze schodzącym basem w którym postawiono na kontrolę nie na ilość. 950 - wiesz sam jak jest.

Akai nieco przypomina Exelię XK7000 jednak moim zdaniem musi ustąpić jej pierwszeństwa w dziedzinie wybrzmień tonów wysokich i jednak większego nasycenia średnicy Exeli. Bas jest podobny jakościowo.

>> gotyk1
co było przyczyną nieprawidłowego nagrywania na jednej stronie w Twoim sonym?

Jak wcześniej powiedziałem winne wszystkiemu było nieprawidłowe prowadzenie/naciąg taśmy. Ile mi to zajęło czasu i trudu zanim znalazłem człowieka, który mi to zrobił właściwie to wolę sobie nieprzypominać. O pieniądzach już nie wspomnę.
Przy okazji dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy na temat magnetofonów i taśm.

gotyk1
Zwróciłem wcześniej uwagę, że skarżyłeś się na szum taśmy przy nagrywaniu schillera.
Najlepiej do nagrywania tego rodzaju muzyki użyj taśmy metalowej one najmniej szumią dodatkowo możesz pociągnąć wysoko wysterowanie i zyskać dodatkowe 3-4dB odstępu od szumu. Na dobrej metalówce szum będzie niewiele większy niż na Fe z Dolby B. Rekordowo wysterowałem Fuji JP Metal gdzie przy peakach +11dB nie było śladu przesteru.
Nie przepadam za Dolby etc ale do pewnego rodzaju muzyki gdzie jest dużo cichych fragmentów (Enya, Tangerine dream itp) jak znalazł pasuje TEAC 6030/8030, którego Dolby działa bezinwazyjnie. Zamiast pchać się w AKAI upoluj jakiegoś TEACa. Niemcy je cenią ale może coś trafisz.

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
09-10-2008, 23:39
Mechanika chyba nie jest produkcji Nakamichi, tylko Sankyo, które produkowało dla Onkyo, Naka, Kenwooda... Być może oryginalny projekt był Nakamichi, a Sankyo było producentem, i mogło też ten mechanizm sprzedawać Kenwoodowi i Onkyo?
Wiem, że krążą opowieści, że niektóre modele Onkyo lub Kenwooda były projektowane czy wręcz produkowane przez Nakamichi, ale trochę nie chce mi się w to wierzyć. Przypuszczam, że opowieści te biorą się z podobieństwa mechanizmów. Rzecz w tym, że na mechanizmach w Nakamichi są napisy Nakamichi, a na mechanizmach w Onkyo i Kenwoodzie są napisy Sankyo. Być może na tej podstawie ktoś zaczął twierdzić, że to Nakamichi było producentem. Ja sądzę, że było odwrotnie - producentem było Sankyo, tyle, że nalepiano firmowe nalepki Naka, na zamówienie. Natomiast nie wykluczam, że Nakamichi mogło być projektantem.

Nie wiem, jakie firmy same produkowały mechanizmy do swoich magnetofonów (zapewne np. Pioneer sam robił swój Reference Master Mechanism), bo nie zawsze daje się to ustalić, ale w wielu magnetofonach różnych marek można znaleźć całe mechanizmy produkcji Alpsa, Mitsumi albo Sankyo. Np. w tańszych modelach Pioneera i w Denonach widziałem mechanizmy Alpsa, w jakimś Technicsie - Mitsumi, w Kenwoodach i Onkyo - Sankyo.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
09-10-2008, 23:41
Najlepiej chyba go oceni, ten kto użytkuje już przez dłuższy czas ten model.

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
09-10-2008, 23:42
>> cles, 2008-10-09 23:38:16
>> gotyk1, 2008-10-09 19:28:30
I jak oceniasz porównanie dźwiękowe GXa 95 do k950ES?

GX95 a 950ES to moim zdaniem dwa dosyć odległe bieguny dźwięku. Gdzie 950 jest nastawiona na czarowanie, nasycenie i relaks tam GX95 pędzi, dzwoni i przywala. Całościowo dźwięk z Akai jest bardzo krystaliczny i nieco odchudzony z szybkim dobrze schodzącym basem w którym postawiono na kontrolę nie na ilość. 950 - wiesz sam jak jest.

I to jest prawda! Tak brzmi gx75, niewiele odbiegajacy od gx95. Bass z akajca mi jakoś nie leży za to z Esów które posiadałem to już inna bajka. I szumy ma ostrzejsze duzo akai wręcz mnie irytujące.

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
09-10-2008, 23:45
>> Gardenus
Nikt zapewne nie starał Ci źle doradzić ale na odległość to zawsze gdybanie może to lub to.

Nie chodzi o to, że kogoś podejrzewam o złe intencje. Bardziej o to, że jest tam/było kilku guru co na magnetofonach niby zęby zjedli a takie głupoty pisali, że szok. Dla mnie sprawa prosta po kilku rozmowach z naprawdę znającymi temat.

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
09-10-2008, 23:45
Mechanizm w Kenwoodzie KX-880D nie ma żadnych pasków, o ile mogłem stwierdzić. Wałek napędowy jest osią silnika, a silnik przewijania i dowijania napędza talerzyki przez przekładnię a nie paskiem. Również silnik pomocniczy, sterujący mechanizmem, robi to bez pośrednictwa paska. A licznik jest elektroniczny, też bez paska.

Co innego Kenwood KX-1100G/HX. Mechanizm jest inny (choć w sumie trochę podobny - chyba mają wspólne elementy), i ma jeden pasek - łączący dwa koła zamachowe.

Sabor

• 278 / 5909
09-10-2008, 23:46
>> MaciejLK, 2008-10-09 23:26:43
Wadą jest konstrukcja kieszeni kasety z bardzo silną sprężyną, mogącą spowodować odłamanie fragmentu kieszeni - pisałem o tym parę stron wcześniej i na AH, i na AS, pisząc o Kenwoodzie KX-1100G/HX. Tu konstrukcja jest taka sama.

A oto rozwiązanie. Wystarczy zdjąć sprężynę z zaczepu i oprzeć w innym miejscu. Działa pięknie i lekko.

Sabor

• 278 / 5909
09-10-2008, 23:50
Co do producenta mechaniki... Ilekroć trafiałem gdzieś w necie na jakiekolwiek informacje o tych mechanizmach, w zasadzie zawsze Nak pojawiał się jako producent. Sankyo robił tylko silniki i takie byly tam montowane... Ale ja tam nie wiem... ;)

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
09-10-2008, 23:51
>> yolaos, 2008-10-09 21:02:59
Panowie czy to dobrze ze na tasmie za 1,35 TDK FE wyjeżdżam z biasem na +20

Ta taśma przeznaczona jest do nagrywania głosu w dyktafonie. Nie uzyskasz na niej dobrego efektu. Jeśli chcesz naprawdę tanio to kup Sony UX-S te zielone, meksykańskie, nie są tragiczne a po TDK FE będziesz wręcz zachwycony.

Sabor

• 278 / 5909
09-10-2008, 23:53
>> przemo_sunny, 2008-10-09 23:35:14
> Czy można tego Kenwooda brać w ciemno czy może lepiej najpierw obejrzeć takiego decka i sprawdzić go w praktyce?

Nic nie można brać w ciemno, a wieloletnich magnetofonów w szczególności. Pierwsze kupione przeze mnie TA-2070 okazało się kupą złomu...