Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
03-03-2017, 22:33
Jak już obiecałem ZRK 7020, niestety jak wychodzi pomiar Drżenia (WOW).... troszkę kaszanka.. a mechanizm ma nową rolkę i paski i jest w stanie idealnym... zaś kołysanie (flutter) już troszeczkę lepiej. Ale z trzymaniem obrotów to jest tragedia, widać po zmianach częstotliwości 3150Hz. Ale i tak jest jak na podane parametry w serwisówce dobrze... Może za bardzo przyzwyczaiłem się do mechanizmów dwu-wałkowych...
« Ostatnia zmiana: 20-12-2019, 20:22 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
03-03-2017, 22:53
tak tak
jednowalkowy to inna bajka
ale jak nagrasz  zamkniesz oczy gwarantuje nie wyslyszysz roznic kolysania

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
03-03-2017, 23:13
No spodziewałem się wahań ale nie aż takich. Mierzyłem kilkanaście różnych mechanizmów jedno-wałkowych w różnych magnetofonach "zachodnich" i nigdy nie były aż tak duże wahania .
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
04-03-2017, 09:59
audiotone
moze napisze glupoty
ale zauwazylem  a jak wiesz juz duzo sorzetu rozkopalem
ze w jednowalkowych  niekiedy jest pozycja  obrotow   ciut  nizszy  lub wyzsza 
gdzie sie kolysanie  uspakaja

nie  mam pojecia   daczego
jakby nie bylo

ale  jeszcze taky wywod

silnik + pasek  + walek capstana  +  os capsatana wychodzaca na zewnatrz + powierzchnia capstana + rolka  + os rolki
musialy byc w stanie idealnym

zawsze  na poczatku sprawdz bardzo dokladnie
powierzchnie   kola zamahowgo  jak tam bedzie  maly smiec   tak sie dzieje
lub sam pasek   przemyj alkoholem od wewnatrz

Leszek

• 256 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
04-03-2017, 10:41
Koledzy poszukuję sprawdzonego punktu naprawczego w Warszawie do mojego Akai GX95(problemy z kieszenią).Ze względu na sentyment i obawy nie chcę go wysyłać.Z góry dziękuję :O)

jmaciek

• 389 / 5050
  • Zaawansowany użytkownik
04-03-2017, 11:41
mechanizm ma nową rolkę i paski i jest w stanie idealnym...
Ale z trzymaniem obrotów to jest tragedia,
No spodziewałem się wahań ale nie aż takich.

Wojtku, specjalistą nie jestem i mało decków widziałem ale wydaje mi się, że mechanizm  520 K2 (i jego inne warianty) nawet po wyjściu z fabryki nie był w stanie idealnym :-), tzn. był fabrycznie nowy ale chyba jego konstrukcja i zastosowane materiały powodowały to co teraz obserwujesz a wszystkie niedogodności dodatkowo potęgowało zastosowanie nieszczęsnych silników Silma (jeśli je jeszcze masz to wymień je). Nie wiem jak w M7020, czy tam silnik pracuje od razu po włączeniu zasilania, ale mam kilka sztuk M9115/M9012/M3016, nie są zamęczone i od razu po włączeniu, na biegu jałowym słychać pracę mechanizmu, z takim charakterystycznym cichutkim jęczeniem, zawodzeniem, szorowaniem, ocieraniem - już sama ta 'kultura pracy' mechanizmu każe domniemywać, ze parametry pracy i ich utrzymanie nie będą na wysokim poziomie. Instrukcja serwisowa głosi, ze np. nierównomierność prędkości przesuwu taśmy to (+-)=<0.2% czyli jak rozumiem odczyt wzorcowych 3150Hz może wahać cię od 3144Hz do 3156Hz - czy tak jest?
A czemu wybrałeś właśnie M7020? 'Zaawansowanie' techniczne tego modelu czy też po prostu sentyment?
M.

Koledzy poszukuję sprawdzonego punktu naprawczego w Warszawie

Też się z chęcią dowiem, gdzie taki serwis w Stolicy się uchował (i który wie co to magnetofon) i ile przykładowo bierze za samo spojrzenie na decka (bo czasy się zmieniają i rzeczy tanieją a usługi drożeją...).

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
04-03-2017, 12:28
3144Hz do 3156

tak pociahne temat

dlatego ustaw  np  na  3144   i zobacz wahania
ustaw na   3156  i zerknij na wahania

na 100%  bedzie roznica w skokach ...
jak mowie nie wiem dlaczego tek jest w jednowalkowcach ale czesto to zauwazylem 

to jakby deck  chodzil  z 30 lat na  jakis tam obrotach  bylo mu dobrze  a terz my  chemy z niego zrobic
blondynke rakiete  he he he he
to juz nie te lata nie ta sama "dziewczyna"  he he
« Ostatnia zmiana: 04-03-2017, 12:32 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
04-03-2017, 12:36
tu cos  skrobne  dostalem list

jak juz to zobaczylem
wiedzialem ze samochod przejechal po moim  liscie

no i otwarzylem to nieszczescie
kurcze  normalnie sie prawie rozplakalem ...

zonka sie smiala
niewdzieczna dziewczyna

pekniecie leci ,, prze cala rolke wzdloz osi
problem w tym ze ja nie chce rozbierac deck z 2 h
potem skladac z niewiadoma rolka
moze bedzie dzialac
takie cos nie robie
smietnik wiec
gume wyskubam reszta smietnik
« Ostatnia zmiana: 04-03-2017, 12:50 wysłana przez nano »

ArturP

• 1382 / 3005
  • Ekspert
04-03-2017, 14:27
Co do równomierności obrotów w polskim mechanizmie, odpowiedzialny za tą, jest układ L200 i pochodne, z powodu sterowania prądowego. W mech. Sankyo i podobnych to zjawisko nie występuje, bo tam regulacja jest napięciowa. Po wymianie potencjometra od regulacji, na jakiś czas jest poprawa. Lub wymiana silnika na jakiś zachodni, japoński.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
04-03-2017, 18:58
z powodu niepowodzenia w rolkowni
grundig stoi w szafie

katowalem wiec dwa magentofony

blondynka  >   Bloni
i
czarnulka  >  Czari

kto

wygral

no i w jakiej dyscyplinie  ?  he he he
« Ostatnia zmiana: 04-03-2017, 19:49 wysłana przez nano »

ArturP

• 1382 / 3005
  • Ekspert
04-03-2017, 22:10
Rozumiem, iż to by ma być końkurs i nagrodą jest wyjazd do muzeum Deck'ów pod Ohio za własną gotówkę????????
Bo jeśli TAK, to ja odpowiem: PIĘKNOŚĆ PANIE, PIĘKNOŚĆ. Wygrała blondynka, bo machnęła krótką spódniczką.
PS: nie podglądałem, no może troszki.

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
05-03-2017, 12:14
Ale jaką spódniczką? Przecież w ogóle nie ma spódniczki i wszystko na wierzchu. :)))
Marek

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
05-03-2017, 12:30
mechanizm ma nową rolkę i paski i jest w stanie idealnym...
Ale z trzymaniem obrotów to jest tragedia,
No spodziewałem się wahań ale nie aż takich.

Wojtku, specjalistą nie jestem i mało decków widziałem ale wydaje mi się, że mechanizm  520 K2 (i jego inne warianty) nawet po wyjściu z fabryki nie był w stanie idealnym :-), tzn. był fabrycznie nowy ale chyba jego konstrukcja i zastosowane materiały powodowały to co teraz obserwujesz a wszystkie niedogodności dodatkowo potęgowało zastosowanie nieszczęsnych silników Silma (jeśli je jeszcze masz to wymień je). Nie wiem jak w M7020, czy tam silnik pracuje od razu po włączeniu zasilania, ale mam kilka sztuk M9115/M9012/M3016, nie są zamęczone i od razu po włączeniu, na biegu jałowym słychać pracę mechanizmu, z takim charakterystycznym cichutkim jęczeniem, zawodzeniem, szorowaniem, ocieraniem - już sama ta 'kultura pracy' mechanizmu każe domniemywać, ze parametry pracy i ich utrzymanie nie będą na wysokim poziomie. Instrukcja serwisowa głosi, ze np. nierównomierność prędkości przesuwu taśmy to (+-)=<0.2% czyli jak rozumiem odczyt wzorcowych 3150Hz może wahać cię od 3144Hz do 3156Hz - czy tak jest?
A czemu wybrałeś właśnie M7020? 'Zaawansowanie' techniczne tego modelu czy też po prostu sentyment?
M.

Koledzy poszukuję sprawdzonego punktu naprawczego w Warszawie

Też się z chęcią dowiem, gdzie taki serwis w Stolicy się uchował (i który wie co to magnetofon) i ile przykładowo bierze za samo spojrzenie na decka (bo czasy się zmieniają i rzeczy tanieją a usługi drożeją...).

Maćku wahania są dużo większe (od 3115 Hz do 3163Hz), częstotliwość skacze od wzorcowych 3150Hz.
więc trzeba by silnik wymienić. Ale to na kiedyś jak coś znajdę ciekawego dobrego. Nie pamiętam jakie tam było napięcie chyba 12V i jakie obroty muszę poszukać... Ale to na inny termin.
A czemu M7020 ?  Dlatego bo to był mój pierwszy poważniejszy magnetofon zaraz po "małym Kasprzaku RM-121". I sentyment niestety wygrał, a żeby było ciekawiej to odkupiłem po kilkunastu latach swój magnetofon. Tak swój. Ten co miałem kiedyś. I dlatego jeszcze bardziej mi się on podoba. I chciałem go troszku zreanimować by jeszcze pocieszył oko. Ucho już nie musi, od cieszenia ucha mam inne :)

Rozumiem, iż to by ma być końkurs i nagrodą jest wyjazd do muzeum Deck'ów pod Ohio za własną gotówkę????????
Bo jeśli TAK, to ja odpowiem: PIĘKNOŚĆ PANIE, PIĘKNOŚĆ. Wygrała blondynka, bo machnęła krótką spódniczką.
PS: nie podglądałem, no może troszki.

Ale jaką spódniczką? Przecież w ogóle nie ma spódniczki i wszystko na wierzchu. :)))

Moja ładniejsza połowa czasem się dziwi że oglądam godzinami zdjęcia "rozebranych magnetofonów" , bywa że w środku wyglądają lepiej niż na zewnątrz . A najlepiej juz jak rozbiorę sobie sprawny magnetofon by znów go obejrzeć co tam jest w środku ...jakby coś miało się zmienić od mojej ostatniej wizyty ...To takie zboczenie ?
Wojtek.

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
05-03-2017, 15:34
Nano  tak choć z grubsza  widok ładowania kaset w Onkyo K-622 . I przyciskiem od otwierania także możemy ładować kasetę . Podejrzewam że właśnie ten sposób jest prawidłowy, bo tak jak wciskamy delikatnie kasetę do środka to wymuszamy pracę mechanizmu.

« Ostatnia zmiana: 20-12-2019, 20:22 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
05-03-2017, 16:02
bbbbbbbbbbbbb    dziekuje super !!!!!!!!!!!
ciekawa sprawa
kurcze  rozebral bym Onkinie na czesci
ech.

..

siedze dzis troszku nad  grundig cf 5500
przypomne
deck calkowice niemieckiego pomyslu
inzonierowie  z germani  chcieli niby zaskoczyc  rynek europejski  swoja konstukcja

zaraz fotki
pomecze was
przygotowania do tego procesu trwal jak wiecie  2 miesiace

dowod ze dlugo nie byl ruszany  jest

aluminoiwy  przod

2,5 mm
« Ostatnia zmiana: 05-03-2017, 16:11 wysłana przez nano »