y.pl >> Stereo >> Klub Sun Audio >> Odpowiedz
Odpowiadasz na wpis
>> dong, 2009-02-19 13:25:55
Dziękuję wszystkim za rady i sugestie, choć nie było moim zamiarem wzbudzanie dodatkowych emocji. ;-)
Ale zanim zacznę sprawdzać i grzebać, chciałbym jednak temat jeszcze podrążyć.
Koncept, że problemy mogą się wiązać z podwyższonym napięciem na wyjściu z Gamuta, nie jest mój autorski. Jest taki wątek na AS:
http://www.audiostereo.pl/Glosnosc_na_wyjsciu_CD_a_wzmacniacz_37642.htmlgdzie Edward, który wiedzę elektroniczną posiada niewątpliwie większą od mojej, pisze tak:
"Słabszy sygnał z CD (nie wchodząc w szczegóły) powoduje tylko tyle, że musisz zrobić głośniej. Za to sygnał za mocny, może spowodować tzw. przesterowanie. Objawia się to tym, że tylko w najgłośniejszych momentach nagrania, NAWET GDY SŁUCHASZ CAŁKIEM CICHO słychać wyraźne zniekształcenia, taki jakby charkot. Ciche fragmenty muzyki grają czysto." [wyróżnienie moje]
Ponieważ opis odpowiada objawom u mnie, pomyślałem, że może to być przyczyną. Czy jesteście na 100% pewni, że Edward się mylił lub pisał o czym innym?
Wpis Edwarda, aczkolwiek merytorycznie poprawny, to nie ma zastosowania do SV-2A3 "gdyż ponieważ" sygnał z CD podany do Sun Audio zaraz na początku trafia na potencjometr którym ustawiasz głośność, czyli regulujesz poziom sygnału podawanego dalej na lampy. Choćbyś na wejście podał i 20V (dwadzieścia woltów), to i tak obniżysz sygnał potencjometrem (choć przyznam, że sama regulacja staje się wtedy cholernie upierdliwie niewygodna).