Witam i zapisuję się do klubu.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmaczniacza Sun Audio 300BE. Jako świeżo upieczony użytkownik zainteresowałem się od razu lampami mocy, w jakie można to cudo wyposażyć. Ponieważ doskonałe opinie na forum zebrała EML 300B-Mesh postanowiłem takową nabyć. Zwróciłem się z zapytaniem do jednego z krajowych sprzedawców, oferującego ten typ lamp (oczywiście na zamówienie) i jakież było moje zdziwienie, kiedy Pan ów zdecydowanie odradzał mi zakup wymarzonych lamp, oferując standardowe twardoanodowe. Sprzedający argumentował, że 300b-Mesh to nie jest bezpośredni zamiennik 300B, że włożenie tej lampy do wzmacniacza na zwykłą 300B to nie jest dobry pomysł, bo jest on zaprojektowany na wyższe napięcie anodowe i przy takich warunkach lampa typu Mesh może się uszkodzić lub, jak się wyraził, "nie wystartuje". Dodatkowo, wg tego Pana moc z lampy Mesh będzie bużo niższa i jeśli nie posiada się kolumn o skuteczności na poziomie 100dB, nie ma sobie co głowy zawracać EML 300B-Mesh.
W związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów, czy macie jakeś doświadczenia w tej materii? Czy udało się wam zaaplikować lampy Emmision Labs 300B-Mesh do wzmacniacza Sun bez przeróbek? I wreszcie czy nie ma problemów w eksploatacji przy takiej konfiguracji wzmacniacz - lampy?
Pozdrawiam