Audiohobby.pl

Klub Sun Audio

__kot__

• 724 / 6105
  • Ekspert
03-12-2008, 09:04
Panowie,
Gdyby ktoś był zainteresowany to we Włoszech jest pre Sun-a w dobrej cenie:
http://www2.acme-biella.com/frmUsato.aspx?iID=578

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
26-01-2009, 12:30
Pytanie do kolegów fachowców.

Na stronie producenta SA można wyczytać, że przy wymianie lamp mocy jedyną potrzebną regulacją jest ewentualna minimalizacja poziomu szumu ("hum balancer").
http://www2.big.or.jp/~sunaudio/faq-e.html#q2sv

Z drugiej strony natrafiłem niedawno na opinię, że w końcówkach lampowych, nawet wyposażonych w auto-bias (jak Sun, choć opinia nie dotyczyła tych konkretnych wzmacniaczy), wymiana ZAWSZE wymaga sprawdzenia punktu pracy lampy.

Jak więc jest w istocie? i jakie macie doświadczenia z zabaw lampami mocy w Waszych Sunach?

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
26-01-2009, 13:02
A ty masz SE czy PP. Bo w SE chyba większego problemu nie będzie.

A sprawdzić nigdy nie zaszkodzi nawet jak nie jest wymagane.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
26-01-2009, 13:10
mam SE (końcówkę na 2A3).

sprawdzić pewnie nie zaszkodzi, tylko trzeba się tego nauczyć, a wcześniej wyposażyć w niezbędne instrumenta.  :)

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
26-01-2009, 13:16
A w SE Suna nie jest przypadkiem Fixedbiass?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
26-01-2009, 13:19
Mój miernik ostatnio padł i nabyłem na przetrwanie za całe 35 PLN takie cudo.

http://www.mojenarzedzia.com/sklep.php?v=1&Sid=1463&Mid1=47&Mid2=55

Ale w sumie to dowolny woltomierz wystarczy, chociaż z 1-2% dokładności miał.

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
26-01-2009, 13:20
hmm.. na stronie Suna stoi tak:

Q: Do the SV-2A3 and SV-300BE amplifiers have fixed bias level controls or do they need resetting manually?
(NOTE:  this subject is regarding "adjustment for bias".)

A: A self(automatic) bias is used for all of our SV-amplifiers. So you don\'t have to adjust it at all when you operate the amplifier, even though you substitute the tubes.

jak się ma "fixed bias" do "self (automatic)" bias?

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
26-01-2009, 13:26
Tak patrzę na schemat i nic co samo mogło by regulować biass nie widzę. W każdym razie w SE i tak to nie ma większego znaczenia.

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
18-02-2009, 10:29
Jako że sprowadziłem sobie w końcu nowe lampy mocy, wracam do tematu, który poruszałem w listopadzie ubr. (chodzi o degradację brzmienia).

Efekt ogólnego pogorszenia ustąpił, nawet przy niewygrzanych lampach, a po kilku dniach jest jeszcze coraz lepiej.

Ale - pozostały problemy z lekkim przesterem w niektórych nagraniach (w różnych częstotliwościach), teraz z kolei wyraźniej rozpoznawalnym. W klasyce, mocno zróżnicowanej dynamicznie, nie wychodzi to zbyt często, w rocku - i owszem.

Efekt jest niezależny od ustawienia głośności na Sunie, natomiast charakterystyczne jest to, że pojawia się w momentach z najwyższym poziomem sygnału wejściowego (przynajmniej na ucho, choć sprawdzę jeszcze jakimś programem).

Mam dwie teorie:
1) coś się skopało z punktem pracy lampy (niby jest auto-bias, ale jak Bacek pisze wyżej nie za bardzo wynika to ze schematu... nie wiem zresztą, czy efekty mogłyby być właśnie takie).
2) mój Gamut daje zbyt wysoki poziom napięcia na wyjściu (jest on faktycznie niestandardowo podwyższony do 4V, o ile instrukcja nie kłamie - nie mierzyłem, bo nie mam czym) i w najgłośniejszych miejscach nagrań powoduje to przesterowanie już na wejściu wzmacniacza. to pewnie dałoby się sprawdzić podłączając inny cedek o niższym poziomie - musiałbym tylko takowy pożyczyć i podłączyć na próbę?

Zupełnie nie znam się na elektronice, więc nie potrafię ocenić - co sądzicie i co doradzicie?

lancaster

• Gość
18-02-2009, 10:35
Pomierz wszystkie napięcia na zaznaczone na schemacie
Sprawdx wartości rezystorow w katodach i zmierz spadek na nich - odczytasz czy lampa pracuje w prawidłowym zakresie z datasheetu
Sprawdź kondensator międzystopniowy

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
18-02-2009, 10:54
lan, chyba nie zwróciłeś uwagi na ostatnie zdanie mojego wpisu.  :)

a poważnie - wprawdzie ufam, że jestem w stanie opanować podstawy typu interpretacja schematu czy proste pomiary, ale wolałbym nie przeprowadzać rozpoznania bojem na moim ulubionym "grajątku" - to najcenniejszy komponent mojego systemu.  :)

szczególnie, że jeżeli okaże się, że trzeba jednak coś wymienić/podkręcić/przelutować, to i tak będę raczej szukał fachowca.

dzięki zatem za rady, zapamiętam je i może się z czasem czegoś nauczę; ale czy na podstawie samych objawów byłbyś w stanie np. ocenić, który trop jest bardziej prawdopodobny?
albo czy przyczyna może leżeć jeszcze gdzie indziej?

lancaster

• Gość
18-02-2009, 10:57
dong, w cemno nie mam pojęcia. Mialem rożne przygody przy klonie SV2A3, ale akurat nie ta....no chyba ze lampy Ci się koncza...wtedy też daje to taki efekt jak piszesz.

gagacek

• 189 / 6021
  • Aktywny użytkownik
18-02-2009, 13:48
dong,
Jeśli przesterowanie słyszysz NIEZALEŻNIE od ustawienia głośności w Sunie to nie jest to efekt "złego autobias" ani zbyt wysokiego napięcia z Gamuta. Gdyby tak było to niwelujesz ten efekt zmniejszając głośność gałką. No ale tego nie powie Ci ktoś kto ma problemy z podstawami elektroniki a tylko lubi dużo pisać.
Póki co wydaj 10 zł i pomierz napięcia anodowe i napięcie katody 2A3. Spokojnie, to jest niesamowicie prosty schemat i przyczyna się znajdzie. A miernik może mieć i 10% tolerancji, nic się nie stanie:)

McGyver

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
18-02-2009, 13:50
>> Bacek, 2009-01-26 13:26:29
>Tak patrzę na schemat i nic co samo mogło by regulować biass nie widzę.

To popatrz jeszcze. W katodach 2A3 masz umieszczone rezystory dużej mocy na których podczas pracy występuje pewien spadek napięcia, a siatki 2A3 są "podciągnięte" do potencjału masy rezystorami. Taka konfiguracja wymusza ujemny potencjał siatki względem katody, co właśnie ustawia bias - samoczynnie.

>W każdym razie w SE i tak to nie ma większego znaczenia.

Jak to nie ma, jak właśnie ma? Spróbuj odpiąć ten rezystor siatkowy, a z0obaczysz co się stanie. Albo spróbuj zewrzeć rezystor katodowy. Ale rób to na własną odpowiedzialność ;-)

McGyver

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
18-02-2009, 13:52
>> gagacek, 2009-02-18 13:48:36
dong,
Jeśli przesterowanie słyszysz NIEZALEŻNIE od ustawienia głośności w Sunie to nie jest to efekt "złego autobias" ani zbyt wysokiego napięcia z Gamuta. Gdyby tak było to niwelujesz ten efekt zmniejszając głośność gałką. No ale tego nie powie Ci ktoś kto ma problemy z podstawami elektroniki a tylko lubi dużo pisać.
Póki co wydaj 10 zł i pomierz napięcia anodowe i napięcie katody 2A3. Spokojnie, to jest niesamowicie prosty schemat i przyczyna się znajdzie. A miernik może mieć i 10% tolerancji, nic się nie stanie:)

Howgh, wodzu!

Zupełnie wystarczający miernik uniwersalny jest do nabycia za 10zł w sklepach Leroy-Merlin.