Historia z życia wzięta
Wczoraj z Gustawem milo spedzilismy czas u Lutka. Towarzystwo jak zwykle super , Tannoy w świetnej formie, Lutek zresztą też :-)
Troche posluchaliśmy, troche ciastek zjedliśmy, troche pomierzyliśmy. W pewnym momencie Lutek opowiada ze wpadł do niego znajomy z CD Audio Research CD8, podzdrowienia z tego miejsca rowniez dla Tomka :-)
Panowie przeprowadzili test. Cieżko mowic o slepym tescie , wg. mnie to pierwszy tego typu test jaki sie kwalifikuje do subiektywnej oceny. Metodologie uwazam za jednoznacznie dobrą (w przeciwienstwie do tradycyjnego abx o czym pisane bylo wilokrotnie). Znane są testyw ktorych wzmacniacze graja w sposob nierozroznialny, tym razem jest o tyle ciekawie ze wskazany zostal zwycięzca ;-)
Juz na wstepie Lutek powiedział cos po czym wszyscy wesolo parskneli śmiechem przewidując wynik "napisałbym o tym na as ale mnie zjedzą a nie mam czasu sie bronić" :-)))
W kazdym razie metodologia testu:
porownywane CD platery AR CD8 i Rotel CD (modelu celowo nie napisze zeby ceny nie poszybowaly, ale z wieloma odtwarzaczami efekt ma szanse byc podobny wiec nie czujcie sie jakos specjalnie niedoinformowani, ot odtwarzacz ktory mozna kupic uzywany paroletni za ok 1000zł pewnie).
Oceniał Tomek - własciciel Audio Research. Na kartce notowane były uwagi odnosnie roznic brzmieniowych przelaczanych odtwarzaczy na roznych probkach muzycznych. W przypadku braku różnic stosowne pola opisu na karteczce zostawaly puste.
Po skonczeniu testu karteczka wygladala mniej wiecej tak :
ok 12-14 poł (probek muzycznych)
w 2 przypadkach różnic nie zauwazono
w 2 przypadkach wygrał odtwarzacz A
w 8-10 przypadkach wygrał odtwarzacz B albo lepiej napisac R ;-)
Jako zwyciezca testu zostal wskazany Rotel, był na tyle ciekawszy ze Tomek oceniajac urządzenia byl przkonany ze typuje cech AR a okazaly sie one cechami Rotela. JAponski odtwarzacz zagrał pelniej najczesciej.
Moj komentarz, pozwole sobie choc nie bylo mnie tam podczas porowania. Lutkowe Tannoy nie graja ciezkim dxwiekiem wiec plusowac mogl odtwarzacz o brzmieniu bardziej wypelnionym.
Nie ma jednak problemu znalexc urzadzenie mniej wypelnione od Rotela na jego pulapie cenowym.
Nie wiadomo czy w innym sstemie wrazenia bylyby identyczne.
wniosek, sluchajmy u siebie, nie kierujmy sie cudzymi opiniami chyba ze bdb znamy czyjes gusta i je podzielamy i najwazniejsze spotkania z fajnymi ludźmi swietna rzecz :-)