Komputer mój jest przeznaczony tylko i wyłącznie do odtwarzania muzyki z dysku twardego !
To co tutaj podam ,pozwala na małą konfigurację komputera pod względem mobilności i audio.
Zapewne można lepiej czekam na poprawki i modyfikacje uznajmy to za punkt wyjścia ;-)
Instalujemy Windows 7 pro. plus większość niezbędnych poprawek.
Po instalacji ,instaluję dwa programy do konserwacji ; Odkurzacz i CCleaner ,darmowe do ściągnięcia z netu.
Ponieważ nie instaluje programu antywirusowego, a serwer ma połączenie z netem (sterowanie Androidem) polecam zainstalować Malwarebytes Anti-Malware i od czasu do czasu przeskanować ,przy instalacji odhaczamy wersję komercyjną.
Po instalacji Windowsa 7 pro.;
1. Najeżdżamy myszką na - komputer- Prawy klawisz myszki - właściwości-po lewej stronie -zaawansowane ustawienia - Zdalny i odhaczamy - Zezwalaj na połączenie Pomocy zdalnej z tym komputerem.
2. Obok - Ochrona komputera -konfiguruj - Wyłącz ochronę systemu.
3. Zakładka - Zaawansowane - od góry Ustawienia - Efekty wizualne - i zaznaczamy -dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności
4. Obok Efektów wizualnych - zakładka Zaawansowane - zaznaczamy Usługi działające w tle
5. W tej samej zakładce -Pamięć wirtualna -klikamy na Zmień i zaznaczamy -Bez pliku stronicowania i Ustaw i restart systemu. ( zakładam,ze mamy 3-4GB RAMu !)
6. Najeżdżamy myszką na - komputer- Prawy klawisz myszki - właściwości-po lewej stronie -zaawansowane ustawienia - zakładka Zaawansowane i na samym dole ustawienia - odhaczamy -Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych i Czas wyświetlania w razie potrzeby opcji odzyskiwania
Na dole - zapisywanie informacji o debugowaniu - ma być- brak
7. Start - Panel sterowania - Programy i Funkcje - po lewej stronie u góry - Włącz lub wyłącz funkcję systemu Windows ,klikamy to i cierpliwie czekamy - ja mam tu odhaczone praktycznie wszystko poza Microsoft .NET framework 3.5.1 zatwierdzamy i czekamy ,aż system wprowadzi zmiany.
8. Najeżdżamy myszką na - komputer- Prawy klawisz myszki- Zarządzaj - po lewej stronie - Zarządzanie dyskami -
Najeżdżamy myszką na dysk C -prawy klawisz - właściwości i na dole ma być wszystko (2) - odhaczone i Zastosuj i czekamy...Ignoruj wszystkie itd. To samo czynimy z każdym dyskiem jaki mamy.
Wyłączamy indeksowanie.
9. Najeżdżamy myszką na - komputer- Prawy klawisz myszki- Zarządzaj - po lewej stronie - Zarządzanie dyskami -
Najeżdżamy myszką na dysk C -prawy klawisz - właściwości - Narzędzia - Defragmentuj - Włącz harmonogram - i odhaczamy zakładkę - Uruchom zgodnie z harmonogramem (zalecane)
Wyłączamy defragmentację.
10. Najeżdżamy myszką na - komputer- Prawy klawisz myszki- Zarządzaj - po lewej stronie rozwijamy - Usługi i aplikacje - klikamy na Usługi - tutaj możemy trochę powyłączać- ja podtrzymuje większość usług sieciowych bo są mi potrzebne ,mam dość rozbudowaną sieć w domu.
Możemy wyłączyć - Defragmentację ,Windows Search, Usługa obsługi Bluetooth, Rejestr Zdalny,Routing i dostęp zdalny, Serwer, Telefonia, kompozycje, Bufor wydruku, Usługa pulpitu zdalnego, Usługa szyfrowania, - Centrum zabezpieczeń, Zapora systemu Windows, Windows Defender, Windows Update, Telefonia, WebClient itp.
Tutaj są spore możliwości ,ale radzę to robić w oparciu o net i raczej metodą prób i błędów, niż na hura.
Niektórych usług nie można wyłączać w ogóle bo komputer nie wstanie ;-) !!!
11. Start- Panel sterowania - Opcje zasilania - ja mam tutaj zaznaczone - zrównoważony- moim zdaniem procek i3 radzi sobie z flacami i biblioteką muzyczną bez najmniejszego problemu ,ale można ustawić na Wysoką wydajność.
Obok wybranego planu klikamy na - Zmień ustawienia planu- i na Zmień zaawansowane ustawienia zasilania - Zarządzanie energią procesora - zasady chłodzenia systemu - i tu dajemy wszędzie pasywne- system zamiast gonić wiatrak będzie obniżał taktowanie procka ;-) Najlepiej jakby system był chłodzony pasywnie (Shuttle XS36V - mam takowy i trudno taniej)
Jeśli mamy laptopa można tutaj wymusić inne zachowania np. dla klapy - wznawianie bez logowania itp.
zatwierdzamy wszystko i restart.
12.Start - odnajdujemy uruchom - wpisujemy (regedit)- HKEY LOCAL MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control-
po prawej stronie mamy - WaitToKillServiceTimeout - klikamy dwa razy na ten wpis i wpisujemy np. 3000 co daje nam 3 sekundy - tym samym skracamy czas zamknięcia systemu ;-)
13.Wyłączamy UAC - Kontrola Konta Użytkownik- Start - Panel Sterowania - Konta użytkowników - Zmień Ustawienia Funkcji Kontrola konta użytkownika - zjeżdżamy suwakiem na dół - Nie Powiadamiaj Nigdy - OK
14. Wyłączamy nieużywane urządzenia ,im więcej tym lepiej, ale z rozwagą - komputer - zarządzaj - Menadżer urządzeń - tutaj najeżdżając na niepotrzebne urządzenie możemy wybrać Wyłącz.Radzę wyłączyć wszystkie karty dźwiękowe poza widzianym DACiem czy konwerterem - nie będzie konfliktów - problemów, można też wyłączyć kartę graficzną ,wi fi , kamerę , CD-ROM, Bluetooth itp.
15. Ściągam bardzo dobry program Ashampoo Core Tuner ze strony np.
http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo-Core-Tuner,Program,Windows,27724.htmlPo prawej stronie klikamy na linki bezpośrednie i tam mamy nasz program ;-)
Nie jest darmowy ,ale kosztuje jakieś grosze w porównaniu do pewnego ogólnie znanego na forum programu to są grosze ;-)
Teraz instalujemy i uwaga, "Kreator instalacji proponuje instalację dodatkowych komponentów. Nie są one wymagane do poprawnego działania programu i nie zalecamy ich instalacji."
Po instalacji klikamy w programie na Ustawienia - Główne - i odhaczamy wszystko, poza pierwszym - czyli pozwalamy programowi na start razem z systemem !
Wciskamy w tej samej zakładce - konfiguruj i odznaczamy wszystko.
Klikamy na Procesy - i tutaj wszystko co się da ustawiamy na - NISKI i na procek 2,3,4
Program który używamy do odtwarzania muzyki np. Foobar czy J.River ustawiamy, -przydzielamy mu - Priorytet BIEŻĄCY i procek nr. 1 !!!!
16. Instalujemy Foobara (najtaniej) dogrywamy wtyczki Kernel Streaming Output, WASAPI output czy ASIO support no koniecznie RAM-Disk
W zakładce Library - Configure -Output - Device podajemy w moim przypadku - Kernel Streaming, poniżej Output format - 24-bit.
DSP Manager - pusto.
Playback - ReplayGain -Source mode - none.
Playback - ReplayGain - processing - none.
Media Librrary - Add - podajemy miejsce gdzie mamy foldery z muzą.
Mając płytę w foobarze zakreślam oznaczam go na niebiesko - klikam myszką prawy klawisz - Utilites -Send to RAM-Disk -potem na dowolny kawałek i - Play ;-)
Mamy odczyt z RAMu.
Ale wolę J.Rivera ;-)
Całkiem nieźle to gra, używam konwertera Berkeley Audio Design Alpha USB wcześniej Stello, DACow mam kilka ( Lampizator, Asus Xonar One, Satch ), a reszta to już wedle woli.
Serwer jest postawiony na ASRock Core 100HT-BD z prockiem i3 i 4GB RAMu.
Proszę o uwagi poprawki , jak czegoś zapomniałem, a sobie przypomnę to dopiszę.