Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 3 z 3)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: Foobar2000 (wasapi output) - lekkie trzaski przy "przewijaniu" muzyki
ogorek
(535/5/878)
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 12:52
A nie można wgrać dekodera i kodera FLAC-a ?

http://flac.sourceforge.net/download.html

Sam tego nie robiłem ale pomyślałem o tym w tej chwili ...

mikelllo
(368/3/705)
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 12:59
> reactor

dopiero za godzinkę ;).

korzena
(157/6/422)
Kraków
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 13:30
Mikello,
te trzaski są naprawdę minimalne i nieczęste - jakby to opisać - takie króciusieńkie tyknięcie. Możliwe, że ktoś inni by nawet nie zauważył:) Zastanawiam czy się trochę już nie czepiam szczegółów. No ale jednak zauważyłem coś takiego więc coś na rzeczy jest - chyba, że każdemu się takie coś zdarza i to zupełnie normalna sprawa przy pc audio.
Jeśli bede miec okazje to spróbuje z innym kompem, no i jeszce ten test bez tłumika (attenuatora) na kablu muszę zrobić.
Pozdrawiam

reactor
(1582/31/979)
window licker
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 15:09
--->Mikello,

Spokojnie, nie śpieszy się - pozbyłem się wszystkich wzmacniaczy jakie miałem, ostały mi się jeno słuchawki i bynajmniej nieaudiofilski komputer na którym słucham bez najmniejszych oporów - c'est la vie! ;)

mikelllo
(368/3/705)
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 18:00
> korzena

A występują bez zewnętrznego daca ? czyli na karcie muzycznej wbudowanej w płytę lapka?

mikelllo
(368/3/705)
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 18:01
> reactor

nstalacja StealthAudioPlayer.

Dla xp , ale chyba nie tylko ( chociaż wyżej ceniłem 95 , serio :) i nie wiem czy nie wrócę do audio z nim , albo linux.

Potrzebny jest zainstalowany sterownik asio , do win xp np. : Asio4allv2 , tu:
http://www.asio4all.com/
( może być i do wyższych win :,,12 June 2010: Version 2.10 released!
Combined 32/64 bit version, supports Win 98SE/ME/2k/XP/MCE/2003/XP64 and Vista/Windows 7 x86/x64")

Windy wyższe od xp mają sterownik WASAPI.

StealthAudioPlayer tu:
http://andy-audioplayer.blogspot.com/

Nie tworzy folderu przy wypakowywaniu, więc wysypuje gdzie jest ten zip, może zapaskudzić , trzeba wcześniej przygotować folder .

Klikamy na:
StealthAudioPlayer_0.2.2.zip

1. U mnie otwiera się takie cudo:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B4_v9KGIPs3kYWNiNjk3M2EtNDk0Zi00MTA1LWIxMTItMjYxZGUwODUwN2Mx&hl=en_US
2. Klikamy na ,, file" pod StealthAudioPlayer_0.2.2.zip w górnym lewym rogu , potem klikamy :,,download orginal".
3. Używam 7zip portable do rozpakowywania, tu : http://portableapps.com/apps/utilities .
4. Po rozpakowaniu , klikamy ikonkę:,, InstallStealthAudioPlayer".
5. Pyta okienko ,, czy dodać informację do rejestru ? ja wolę mniej ,, zabrudzony" rejestr , więc klikam ,, no".
6. Pojawiają się ikonki ,,przyciski" funkcjonalne w folderze gdzie rozpakowywaliśmy: np., Start , Pauze itd.,

nie ma typowego dla win okna z listą utworów itd. ....operujemy tymi ikonkami w folderze ;).

7. Klikamy ikonkę : ,,StealthAudioPlayer_Start".,
pojawia się okienko :,, hello,if you are win7 or vista ?" , klikamy ,, yes" jak mamy, jak win xp to ,,no".
8. Potem u mnie pojawia się okienko :,,ASIO driver is not set ,Please select... ",( mam asio4allv2 , sterownik asio dla niższych Windows), i okienko podaje jego nazwę, niżej jest tekst , ,,Would you like to set it now to "Asio4allv2 and continue ?", klikam ,,yes".
9. Wyskakuje sympatyczne okienko ;): ,,No audio file selected to play !...", klikamy ok.

...i można już grać..:), czyli ...
Przeciągamy plik muzyczny i ... nakładamy na ikonę :,, StealthAudioPlayer_Start " w folderze gdzie są te ikonki funkcjonalne . Pojawia się okienko dos , czarne w tle , przetwarza dane ( jak dawne gry na dos :)), po chwili znika i leci muza :).
Ponieważ używam sterownika Asio4allv2 , jak gra muzyka , pojawia sie na belce dolnej-pasku narzędzi zielona ikonka , trójkącik w kwadracie , czyli że asio działa i jest git , jak klikniemy na niego ustawiamy parametry :
Asio buffer size =64 , czyli jak najmniejszy , jak będą trzaski itd , to zwiększamy, u mnie tyle minimalnie mogę ustawić, Ten parametr jest ważny !, resztę opcji po prawej stronie zostawiam nie odhaczone , czyli nie aktywne , po lewej na górze są aktywne sterowniki audio , zostawiamy 1 sterownik , resztę , jak mamy inne sterowniki , zamykamy klikając ikonkę ,,power"po lewej stronie , stają się nieaktywne.

Głośność regulujemy windowsem.
Warto umieścić oczywiście regulator głośności Windows na pasku narzędzi .
Jak chcemy szybciej zmienić utwór to nie robimy stop tylko wklejamy inny utwór na
StealthAudioPlayer_Start.
Jak chcemy powtórzyć ostatnio wklejone utwory , program pamięta , wiec klikamy tylko na ikonkę StealthAudioPlayer_Start

Wygląda to wszystko śmisznie , ale gra ;)

Wady ?
Kwestia przyzwyczajenia i priorytetu.
Obsługuje mało formatów, ale najważniejsze tak czyli np : wav , flac , mp3 -ale nie wszystkie:), itd.
Ja mogę jednorazowo wkleić na ikonkę 4 utwory, czasami więcej.

A jak ja gram ?
na pulpit wrzucam skrót do ikony : StealthAudioPlayer_Start, obok skrót do folderu z muzyką , i przeciągam utwory,

Z góry pardą za styl itd. Oczywiście postaram sie odpowiedzieć na wątpliwości.

mikelllo
(368/3/705)
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 18:10
> reactor

,,ostały mi się jeno słuchawki i bynajmniej nieaudiofilski komputer na którym słucham bez najmniejszych oporów - c'est la vie! ;)

Nie jest tak źle ;)), ja też teraz słucham praktycznie na słuchawkach orthodynamicznych , i wcale nie tęsknię za bardzo, za kolumnami :) , są plusy ujemne i minusy dodatnie, la vie est belle ! ;)).

reactor
(1582/31/979)
window licker
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 18:20
Łomatko! nie jestem przekonany czy będę w stanie przejść z foobara na to cudo.
Foobar w połączeniu z moją klawiaturą jest całkiem wygodny - co mi po tym "audiofilskim" wykwincie skoro odpalenie jednej płyty zajmie mi 45minut?, o ile mi wiadomo PC audio powinno być wygodne, gdzie tu sens gdzie logika Panowie? ;)
Obawiam się, że w porównaniu z foobarem powalającej różnicy i tak nie usłyszę a przynajmniej nie na tyle dużej żeby rezygnować z wygody jaką daje foobar?

Jak będę miał wolny długi weekend na zainstalowanie programu to pewnie go przetestuję, niemniej jednak dziękuję Ci bardzo Mikello za obszerne objaśnienie tematu - doceniam.

mikelllo
(368/3/705)
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 20:37
> reactor

na luzie , tak naprawdę to proste jest ;) , tylko tak wygląda ;).

reactor
(1582/31/979)
window licker
WYŚLIJ PW
2011-12-10 / 21:29
Wiesz, ja też pisałem pół żartem pół serio więc nie ma o czym mówić :) Odpalę ten programik z czystej ciekawości. Sprawdzę czy w ogóle będzie odczuwalna jakakolwiek różnica między nim a foobarem. Dodam tylko, że nie mam żadnej "specjalistycznej" karty dzwiękowej za "pierdzylion" złotych - ot zwyczajny komputer plus zintegrowana karta.

reactor
(1582/31/979)
window licker
WYŚLIJ PW
2011-12-11 / 21:22
Mikello zanim zainstaluję ten program możesz napisać jakie są Twoje odczucia odnośnie zamienników dla foobara? Po przesiadce jest tylko och ach i orgazm za orgazmem czy raczej subtelnie?

reactor
(1582/31/979)
window licker
WYŚLIJ PW
2011-12-11 / 21:40
Próbował ktoś VUE playera może? interface i obsługa wręcz banalne. Porównywałem go z foobarem i żadnej różnicy nie usłyszałem - nawet jeśli jakaś jest to najwyraźniej mój spaczony słuch nie jest w stanie tego zarejestrować.

http://www.vuplayer.com/vuplayer.php

redan
(21/0/371)
WYŚLIJ PW
2012-01-04 / 01:13
Ten player jest na bibliotekach BASS,cokolwiek to znaczy,nie znam sie na tym , w każdym razie z tych bibliotek korzystają też playery XMPlay i MusicBee .Bardzo dobrze sobie radzą z WASAPI i Asio4all na Win7/64 w przeciwieństwie do foobara.

http://www.dobreprogramy.pl/MusicBee,Program,Windows,27808.html
http://www.dobreprogramy.pl/XMPlay,Program,Windows,12019.html

STEREODIYSŁUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIĄŻKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE