Dzięki za odpowiedź i ciekawe porady.
W międzyczasie spróbowałem puścić Foobara poprzez Kernel streaming zamiast WASAPI i co dziwne (zwł. że dla Windows 7 rekomendowane jest raczej WASAPI) w tym trybie problem zniknął! (No może w 90%, gdyż od czasu do czasu pojawia się jeszcze jakiś malutki trzask, ale jest już tak cichy i tak rzadko, że dla mnie to całkowicie do zaakceptowania).
Możliwe, że można by coś jeszcze zoptymalizować, bo leciutkie trzaski pojawiają się od czasu do czasu nawet podczas zwyklego odtwarzania (bez przewijania,itd). To rozwiązanie w RAMem myślę wypróbować.
Poza tym zastanawiam się przy można Foobar\'owi nadać wyższy priorytet z windowsie (poza opcją w samym Foobarze) i czy programik "fidelizer" rzeczywiście coś polepsza.
Poza tym, słyszałem rekomendację by usunąć z wtyczki ładowarki laptopa, uziemienie, co pozwala ponoć usunąć lekką \'mgiełkę\' szumu, ktory pojawia sie przy odtwarzaniu z komputera. Zrobię jednak wcześniej test czy gdy laptop idzie na samych bateriach to robi jakąś różnice, bo jesli nie, to nie ma sensu pozbywać sie uziemienia.