Wyjaśnie ,dlaczego Ja nabyłem ten miernik UT70A .
1. Potrzebowałem coś tańszego i uniwersalnego zwłaszcza z pomiarem indukcyjności oraz z sondą do
temperatury .
2.Przez ponad 10 lat w trudnych warunkach (teren,naprawy serwisowe) użytkowałem mierniczek uniwersalny
tej firmy ,model UT2002 i bardzo mile go wspominam .Obrazek z netu.
http://www.rlocman.ru/i/Image/2009/06/04/9.jpgPonieważ autor tematu wspomniał żebym napisał kilka słów to czynie :
Miernik sporych rozmiarów , przypomina w ręku i na stoliku cegłe , taką tradycyjną czerwoną ,czy to dobrze ?
Pewnie ma swoje plusy jak i minusy , ja wolałbym troszke mniejszy ,dla porównania wspomniana wcześniej
Sanwa (będe sie do niej odnosił częściej ) jest na szerokość mniejsza o 1cm , na długości mniejsza o 1.5cm ,wysokość taka sama , waga podobna .
Wyświetlacz spory , cyfry duże ,niema problemów z odczytem nawet pod ostrzejszym kątem ,dodatkowo ręcznie załanczane podświetlenie ekranu .
Szybkość pomiaru np. napięcia stałego -czas ustalenia wyniku pomiaru około 0.2-0.3 sek . Mogłoby być troszke szybciej ale nie jest żle
Dość ciężko przełancza sie główne pokrętło zakresów ale można sie do tego przyzwyczaić .Być może z czasem
"wyrobi sie" .
Zrobiłem kilka prostych pomiarów .
UT70A Sanwa PC5000a
napięcie stałe 5v
5.06V 5.0728V
po odwróceniu przewodów + i -
-5.05V -5.0731
rezystor 2.7k
2.64k 2.6413k
prąd stały mA
1.84mA 1.925mA
Pomiar pojemności 10nF
9.75nF 9.85nF
1.5nF
1.5nF 1.5nF
-------------------------------------------------
ponadto , zmierzyłem sobie temperature płyty grzejnej na której wykonuje PCB
i sonda pomiarowa nie stopiła sie (obawiałem sie jej zniszczenia) , wyniki pomiarów od do w zależności od ustawienia grzania 150-200stopni.
------------------------------------------------
Oraz zmierzyłem kilka indukcyjności ,wartości znamionowe były podane przez producenta .
Wartość podana wartość zmierzona
820uH 520uH ( to dla mnie zagadka )
470uH 448uH
4.7mH 4.57mH
150uH 151uH
--------------------------------------------------------------------------
ps.
Poszukałem czegoś o dużej indukcyjności , znalazłem transformator lampowy wyjściowy TG2.5-2-666
w necie znalazłem ale nie wiem czy to pewna informacja że od strony pierwotnej ma mieć indukcyjność
10H , pomiar wykazał 8.7H .
--------------------------------------------------------------------------------
Innych funkcji miernika nie sprawdzałem tzn. działa HOLD ,podswietlanie ekranu itd ale np. pomiar częśtotliwości albo pomiar wzmocnienia tranzystorów .Wyjdzie w "praniu" :) .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Decydując sie na zakup tego miernika nie brałem pod uwage wielu innych funkcji jakie są oferowane w innych
modelach mierników uniwersalnych z jednego powodu , już o tym wspominałem wcześniej , jako podstawowy
przyrząd pomiarowy uważam oscyloskop .