A jakby ten integrator zrobić na lampie? Tylko co z tymi kluczami?
Nie znam się na lampach i nie wydaje mi się aby były panaceum na wszystko. Dobrze zastosowany tranzystor może być lepszy.
Tu koncepcja układu jaki zrobię, gdy dorwę Kenwood DP-850.
Źródło prądowe - może to być +15V, ale im więcej tym mniejszy wpływ charakterystyki CB-V tranzystora, którego warto dobrać pod kątem liniowości tej charakterystyki.
Co do MOS-FET - nie jestem pewny, bo może powodować piki przy zwieraniu kondensatora i ma większą pojemność niż JFET.
Nie jestem pewny co do I-out:
Jaki ma max swing napięcia? Ale z pewnością nie aż taki, aby posterować pojemnością w układzie z rysunku, tj. układzie bez pozornego zera op-amp'a, poza tym pewnie powyżej zera zmienia się źródłu prądowemu I-out charakterystyka.
Czy ono ciągnie tylko w górę i robi to stałym prądem? Bo jak nie stałym, to trzeba by mirror podwójny zrobić, aby odbite od gleby i od +36V źródło ciągnęło w górę w kierunku +36V. A jak nie ciągnie tylko w górę, ale raz w górę a raz w dół, to trzeba zrobić poczwórny mirror włączany naprzemiennie z +36V na -36V, co nie będzie już zabawne.
Co do propozycji z rysunku, w odniesieniu do oryginalnego układu, pierw bym zastąpił ten drugi op-amp "sample hold" tym buforem na N+P JFET z grupy BL lub może GR, a "integrator" bym długo zostawił na op-ampie choćby z uwagi na potencjalne jajca z I-out, ale dał bym jakiś super precyzyjny i o małym prądzie wejścia. Może Intersil ISL28217?
Kluczom przywalił bym maksymalne dopuszczalne napięcie - wtedy powinny wprowadzać najmniej swojej własnej charakterystyki w zakresie napięć na kondensatorze integratora, a sam model kluczy dobierał bym pod kątem czystości i szybkości przełączania, no i napięcia jakie są w stanie znieść.
[EDIT]
Ten schemat poniżej nawet koncepcyjne może być wadliwy, bo wydaje się, że prąd wyjścia I-out jest sterowany z 8-10 bitowego przetwornika (ale trzeba się upewnić) więc trzeba tam zbudować podwójny mirror, który przeniesie prąd I-out źródła prądowego na szynę +36V.