TUX
A czemu sadzisz, ze charakterystyka przenoszenia jest taka wazna?
Co mi z tego ze bede mial plaska charakterystyke jak np. glosnik bedzie wolny ja "mul" i dzwieki zlewaja sie w belkot albo dynamika jest tak splaszczona ze wszystko gra jednostajnie monotonnie i nudno...???
Albo barwa jest taka, ze trabke slychac jakby byla z plastiku. Albo brak jest powietrza miedzy instrumentami i wszystko brzmi jak muzyka w samochodzie ....????? itd....itp.....
A po co badac sluch.....? Jak idziesz na koncert to nie musisz sie wykazywac badaniami....hahahaha.
Byc moze, ja np. slysze np do 12k ale to mi w zupelnosci wystarczy zeby odroznic czy cos gra dzwiekiem zblizonym do naturalnego czy tez nie.
Ja gram np. teraz na zestawach, ktore w gorze prznosza do 16k a prawde mowiac bez spadkow pewnie do 12k.
Ale co z tego????? Mam muzykow w domu! Mam muzykow i mam muzyke!
Juz ktos pisal wczesniej ze pasmo to tylko jedna z czesci calej ukladanki. Dla mnie samo pasmo to moze pozycja nr 10 w skali najwazniejszych aspektow dzwieku.
Nie rozumiem natomiast kompletnie Twojego wywodu, ze dynamika czy przejrzystosc to skutek znieksztalcenia charkterystyki....??? A gdyby nawet..... Jesli glosnik potrafi zagrac tak jak trabka na zywo albo jak perkusja czy kontrabas i byloby to wynikiem znieksztalcen a drugi glosnik bez znieksztalcen gra jak spod wody to ja poprosze ten co znieksztalca.!!! Chce byc oszukany, chce miec muzyke w domu...!!!!........hahahaha.....
I nie wmawiaj sobie, ze cos gra na podstawie wykresu. Jak slyszysz, ze nie gra - to znaczy ze nie gra!!!!
I sluchaj. Prawdziwy audiofil slucha a ten co oglada wykresy to raczej grafoman a nie audiofil.....:)))
I nie koncentruj sie tylko na pasmie przenoszenia - ono naprawde nie decyduje o klasie glosnika! IMHO inne parametry sa duuuuuuuzo wazniejsze dla oddania Muzyki!!!