Poza pokazową płytą Staxa która do słuchania się nie nadaje nie miałem okazji słuchać nagrań binauralnych.
Chasky Records jakiś czas temu wydało kilka takich płyt więc postanowiłem spróbować.
Przejrzałem ofertę i jedyne co mi się w oczy rzuciło co mogłoby mi się spodobać ze skromnej oferty to "CC. Coletti - Bring it on Home".Patrząc jednak na tytuł płyty "Dr. Chesky's Sensational, Fantastic, and Simply Amazing Binaural Sound Show" pomyślałem ,że jak to takie Fantastic i Simply Amazing to może zacznę od tego.
No i wydałem równowartość taniej whisky na Fantastica :-).
Załączyłem płytę na 009 Staxa i odniosłem wrażenie ,że dopiero z taką płytą płyta 009 mogą jako tako rywalizować z Orfeuszem w kwestiach sceny i perspektywy.Z Orfeuszem grającym oczywiście standardowo nagrane płyty bo jak dać im obu płyty binaural to znowu różnica jest ogromna.
Wracając do płyty to słuchałem ,słuchałem i słuchałem i jedyne do czego mnie korciło to do wyłaczenia tej płyty ale myśle sobie wydałem kase to chociaż raz przesłucham.
Nie wiem co chiał osiągnąć tą płytą jej twórca ale napewno nie udało mu sie mnie wciągnąć w klimat jaki lubie.
Jako fana Led Zeppelin najbardziej rozbawił mnie utwór 9 - Drum solo :-).
Lepsze efekty osiągnałbym z butelką tej whisky i normalną płytą niż z tym czymś.
Płyta przypomina bardziej pokazówke Staxa niż muzykę zresztą napisane nawet jest "Sound Show" więc może za dużo od niej oczekiwałem.
Zamierzam dać im drugą szansę i kupić płytę CC.Coletti ,może ta płyta okaże się dobra.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z płytami binauralnymi od Chaskyego?
Czy też odebraliście płytę " Dr. Chesky's Sensational, Fantastic, and Simply Amazing Binaural Sound Show" tak jak ja czy tylko ze mną jest coś nie tak?
W następnym tygoniu powinna dojść płyta CC.Coletti podzielę się i wtedy wrażeniami, oby były lepsze.
Tutaj wykaz płyt:
http://www.chesky.com/binaural.htmlJa oczywiście kupiłem je w europie.