Jako,że dziurka w pc nie może być zbyt miarodajna albo i nawet wcale,to zdobyłem wzmacniacz...przez małe "w";-)zasilanie bateryjne 9V,rozmiar 2 pudełek zapałek,no name,diy,właściwie to połowę bebeszków wypełnia bateria...tak czy inaczej,pomijając rozmiary i potencjalne ułomności tego monstrum,pozwoliło mi to na podłączenie zewnętrznego przetwornika.
Efekt jest taki,że można już słuchać każdego rodzaju muzyki,gitary przy metalowym łojeniu przestały brzęczeć jak stare kosmoski,riff to riff,brak może nieco masy ale wszystko jest na akceptowalnym poziomie.
Skupię się jednak na jednym utworze,a mianowicie Patricia Barber "Like JT",kawałek,na którym fajnie można ocenić niemal wszystkie aspekty brzmienia.Odniesieniem będzie mój niegdysiejszy system z monoblokami SE na 6C33C w roli głównej oraz ten który mam pod ręką:oparty na monitorach aktywnych Elac.
Przestrzeń:dosyć wąska i bliska,prezentowana minimalnie poza głową,dźwięki kreujące scenę,te z dalsza i z boków przybliżone do centrum uwagi,tak więc szału brak,natomiast mimo zbliżenia do siebie instrumentów scena jest w miarę uporządkowana i nie ma chaosu,choć taki typ prezentacji wpływa nieco na wrażenie braku swobody,oddechu.
Rozdzielczość:jest tylko poprawnie i można by oczekiwać nieco więcej,brak ostatniego słowa w tym temacie to niestety lekkie przygaszenie,przytłumienie średnicy co znów przekłada się na wątpliwości co do realizmu i obecności muzyki.
Najniższego basu brak,ten wyższy jest za to bardzo dobrze kontrolowany i raczej stara się być szybki i bardzo zwarty.
Nie do końca przekonuje zróżnicowanie dynamiczne instrumentów,to w tej chwili uważam za największy mankament HD598,sekcja d...y nie urywa-mówiąc kolokwialnie.
Góra jest czysta,gładka,piachu nie ma choć i pełnego otwarcia też nie.
To tak z grubsza,tym razem skupiłem się na prawie samych negatywach,niedociągnięciach,które zauważam,Sennheiserów jednak da się słuchać,pozwalają na to,nie ma odruchów wymiotnych;-) na pewno mnie jeszcze do siebie nie zraziły i liczę na ciekawe połączenie z espressivo,skoro je już kupiłem to tak łatwo się nie poddam;)