Audiohobby.pl

Klub Technics

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
21-08-2011, 09:49
Oj to trochę wydałeś na wzmacniacz. Masz ten?

http://www.white-bird.pl/index.php?action=produkt&id=17

Żeby nie było, że nie na temat to wklejam fotki moich Technicsów wieczorową porą.
Od dołu SU-V85A, RS-B905, ST-G90 i SL-P720. Wbrew pozorom mój SL-P720 był droższy od młodszego SL-P999.

Czy gra lepiej nie wiem? Tu moja opinia o 720:

http://audiohobby.pl/topic/8/6584/1

i tu:

http://www.audiostereo.pl/technics_sl-p720_odtwarzacze-cd-42-4960-3.html

Bezwzględnie najbardziej udanym klockiem z mojej wieży jest ST-G90. Tu moja opinia o nim:
http://www.audiostereo.pl/technics_st-g90_tunery-42-4684-4.html

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
21-08-2011, 10:10
Jeszcze jedna, tu widać metalowe przyciski we wszystkich urządzeniach. Potem już niestety były plasticzane.

spalon

• 33 / 5148
  • Użytkownik
21-08-2011, 11:31
Na zdjęciach fajnie się prezentuje zestaw i robi wrażenie jak przed laty oglądany na półce w Peweksie .
Ja WBA Grand Twina mam takiego samego tylko mam dwa gniazda słuchawkowe , pokrętła mniejsze ładniejsze aluminiowe czarne , bursztynowy wyświetlacz w czarnej ramce i lampy 6080 Telefunken i jako sterującą E88CC Tesle w takim zestawieniu kupiłem .  

spalon

• 33 / 5148
  • Użytkownik
21-08-2011, 11:51
A tu drugi z moich pupilków z zestawu .  

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
21-08-2011, 12:13
 Nie wiem czy nie łyknę PS840, jeszcze nigdy go nie miałem. Lubię czasami tak z ciekawości coś kupić. Jedne rzeczy zostają na dłużej inne sprzedaję, śrubka kwitnie.
To dodam jeszcze fotkę SL-PS7, moją opinię można przeczytać tu:

http://www.audiostereo.pl/technics_sl-ps7_odtwarzacze-cd-42-216-3.html

Wzmacniacz kupiłeś u producenta, czy z drugiej ręki. Zastanawiam się czy wykańcza pod dane słuchawki? 2700 to dużo kasy, Skorpiona HV1 można kupić, za 1700, ale nie wiem jak by zagrał z K701. Byłem u Pana Dubiela już parę razy, ale nigdy nie miał, żeby wypróbować.

spalon

• 33 / 5148
  • Użytkownik
21-08-2011, 12:36
WBA GT kupiłem trzymiesięcznego z drugiej ręki ale wręcz w nie naruszonym stanie za super atrakcyjną cenę więc miałem to szczęście . Szkoda że producent nie ma gotowych egzemplarzy które można by za kaucją wypożyczyć i przetestować i wtedy ewentualnie zamówić do siebie . Co do ceny i modyfikacji to z konstruktorem można się porozumieć , może wersja z tańszą lampą jako sterującą też powinna nieco obniżyć cenę.
Gdybyśmy mieszkali bliżej lub jeździł bym częściej w stronę Krakowa to chętnie wypożyczył bym PS 840 na przetestowanie i sam jestem bardzo ciekawy Twojej opinii w porównaniu do innych odtwarzaczy CD .  

Mati73

• 80 / 5888
  • Użytkownik
21-08-2011, 20:43
>> aulait, 2011-08-21 10:10:42
Jeszcze jedna, tu widać metalowe przyciski we wszystkich urządzeniach. Potem już niestety były plasticzane.

Witam!

Piękna wieża moja ulubiona kompozycja, jeszcze bardziej by to pasował CD SL-P1000, odnośnie metalowych przycisków - mają zaletę fajnie wyglądają, ale też i wadę - bardzo łatwo ściera się z nich nadruk :(
Z tego co widzę masz dopasowane wszystkie jednakowej wielkości stopki (nóżki), bo oryginalnie RS-B905 ma najmniejsze, - nie wiem dlaczego Technics stosował w swoich klockach stopki o różnej wysokości i średnicy, co po składaniu w wieżę trochę dziwnie wyglądało:)

Pozdrawiam M.W.

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
21-08-2011, 22:06
 Jak byś był w okolicy z to z wielka przyjemnością bym posłuchał, a w szczególności wzmacniacza i piwko bym postawił.
SL-PS840 pewnie brzmi bardzo ładnie, może trochę ciemno, ale nie męcząco. Arcam CD9 jest pewnie bardziej wyrafinowany na średnicy i wysokich? Tak strzelam, bo nie słyszałem obu modeli. Trafiłem?

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
21-08-2011, 22:07
  Oj SL-P1000, polowałem na niego, ale nie udało mi się go nigdzie uszczelnić, kupiłbym nawet niesprawny, jeśli jest ktoś chętny do pozbycia. Mam jeszcze SL-P990, ale ten pomimo bardzo zaawansowanej konstrukcji wewnętrznej szufladę i przyciski ma już plasticzane! Co ciekawe 720 lepiej sonicznie pasuję do SU-V85A.
Potwierdzam niezbyt dużą trwałość napisów na metalowej klawiaturze oczywiście jak na Technicsa bo w porównaniu do chińskich produktów to jest gigantyczna. Te klocki to już prawie zabytki! Nie mam póki, co pomysłu jak je odświeżyć w wzmacniaczu, bo w nim się trochę wytarły właśnie.
Jeśli chodzi o nóżki to we wszystkich klockach są od zakupu niewymieniane, czyli takie jak były. Jedyne, co zrobiłem to wykręciłem oryginalne śrubki i przykleiłem nóżki na podkładkach antywibracyjnych równo w tych samych miejscach, bo faktycznie były przykręcone w różnych miejscach. Co ciekawe 905 też miał takie, w dodatku na uszczelkach antywibracyjnych z materiału podobnego do tego np. w SL-P990. Patent wygląda na oryginalny niekombinowany domowo. Wydaję mi się, że od innych widzianych 905 ma też delikatnie jaśniejszą metalową klawiaturę. Nie znam jego pochodzenia, ale wygląda na trochę inną wersję niż ta z Niemiec czy Pewexu. Wszystkie nóżki są z aluminiowych rurek z wypełnieniem z tworzywa a nie plasticzane i lakierowane o zgrozo na aluminium jak w wielu nowszych modelach.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
21-08-2011, 22:22
SL-PS840 nie brzmi w oryginale ciemno. Raczej lekko, jasno, filigranowo, nieco natarczywie na wyższej średnicy. Scena to lewy-środek-prawy. Wszystko w linii, ale wychodzącej na boki wyraźnie poza głośniki. Ma krótkie wybrzmienia, co mnie się akurat podobało. Mój jest po sporych modyfikacjach i zaaplikowaniu wyjścia cyfrowego koncentrycznego, i w roli transportu cyfrowego gra zacnie, a po analogu jest po prostu dobry, tylko to już chyba nawet nie jest cień dawnego grania. Parę dni temu naprawiłem mu wyjścia analogowe i zrobiłem jeszcze parę drobnych modów dla poprawienia jakości transportu CD, i w sumie wstydu nie ma. Wczoraj nawet wyszło tak, że robił za jedno z dwóch źródeł na meetingu.
http://www.audiostereo.pl/odsluch-w-krakowie-u-barta_85664.html/page__view__findpost__p__2254439

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
21-08-2011, 22:45
Ooooo to raczej nie dla mnie, natarczywość na wyższej średnicy to to, co potrafi mnie zmęczyć dość szybko niestety.

Majkel a jak by spasił wzmacniacz Twojej konstrukcji pod K701? W sumie oboje mieszkamy w Kraku to może dałoby się jakoś posłuchać. Istnieje taka możliwość?

spalon

• 33 / 5148
  • Użytkownik
22-08-2011, 09:33
Co do SL-PS840 to muszę się tu zgodzić z opinią  Majkel ale nie zmienia to faktu że warto go na pewno  posłuchać . A jeśli chodzi o Aram CD9 gra dość ciepło z niesamowita analogowością i barwa , bas jest dobrze kontrolowany i pięknie zróżnicowany .

aulait

• 1420 / 5763
  • Ekspert
22-08-2011, 14:19
Zdecydowanie posłuchałbym SL-PS840, to zawsze nowe doświadczenie. Czuję sentyment do Technicsa, a to było nie było topowy model z podstawowej serii. Choć muszę przyznać, że najbardziej mnie intryguję Twój WBA GT, bo poszukuję dobrego wzmacniacza.
Z twojego opisu CD9 rysuję się, jako wyjątkowo interesujące urządzenie. Opisowo kojarzy mi się z moim CD60 Marantza modyfikowanym w Skorpionie.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
22-08-2011, 15:30
U mnie można posłuchać Black Pearl, przynieść słuchawki i płyty CD. Komputer jako źródło to lepiej mieć swój, bo dla mnie to za dużo kombinowania, żeby go organizować jako źródło. Mogę też wpaść ze swoim ekwipunkiem - CD, DAC, wzmak słuchawkowy, okablowanie.

Za zgryźliwość SL-PS840 odpowiadają głównie fioletowe elektrolity Panasonica, które warto zamienić na coś innego. U mnie Elny Starget i Sanyo WG zależnie od miejsca zastosowania. To nie był topowy model, a trzeci od góry po dzielonym Z1000 i zintegrowanym SL-P2000. Z tym ostatnim zdaje się dzieli obudowę nie licząc tylnego panela.

spalon

• 33 / 5148
  • Użytkownik
22-08-2011, 16:09
Co do WBA GT to jeśli byś kiedyś był w drodze na Poznań to zapraszam na odsłuch .