Jakiś czas temu testowo postanowiłem pobawić się applowskim OS X'em (z odpowiednią konfiguracją można postawić go na niemalże każdym PC). System spodobał mi się na tyle, że zrezygnowałem z Windowsa, co prawda na blaszaku mam dual-boot tak na wszelki wypadek, ale z Windy już nie korzystam na co dzień. System jest szybki i stabilny, komputer dostał drugiego życia, aż ciężko mi w to uwierzyć, teraz widzę Windę jako coś spowalniającego pracę sprzętu. Aplikacje uruchamiają się dosłownie natychmiast, wreszcie czuję, że mam SSD, jakoś na 7 nie było tego tak wyraźnie widać. Ale do sedna, jako, że jestem w temacie "świeżakiem" chętnie poczytam o Waszych spostrzeżeniach i rozwiązaniach dotyczących tego systemu, oczywiście w odniesieniu do audio ;-)
W tej chwili słucham na Audirvanie. Przejrzysty, wydajny, prosty w konfiguracji i w pełni funkcjonalny, łyka jak dotąd wszystkie rozszerzenia, z których korzystam.
iTunes - poza fenomenalnymi stacjami radiowymi do słuchania muzyki się nie nadaje, odtwarza tylko mp3 - czyli nic :> Do tego nadaje się tylko do plików tagowanych "po bożemu" inaczej robi burdel w playliście i dzieli często albumy na kilka części, nie mam zamiaru z tym walczyć, przy ilości muzyki jaką posiada przeciętny meloman to syzyfowa praca, a zawsze znajdzie się jakaś składanka, czy inna potwora, która będzie stawiać opory.
jRiver Media Center - zainstalowałem triala i już wiem, że go nie nabędę, jedyny program jaki potrafi się wyłożyć na tym systemie, szok! Do tego kombajn z masą niepotrzebnych funkcji, kompletnie mnie nie przekonał.
Chyba póki co pozostanę przy Audirvanie. Odnośnie brzmienia - jestem zadowolony z dynamiki i barwy, ale nie zauważyłem żeby któryś z odtwarzaczy dawał coś zupełnie innego, czy wyraźnie słabszego. Wydaje mi się, że ogólna poprawa jakości to w większej mierze zasługa systemu.
Obecnie szukam czegoś uniwersalnego do wideo, co mogłoby służyć również za odtwarzacz DVD. Najbardziej poszukiwaną cechą jest w tym wypadku dobrze działająca dekompresja dźwięku na DVD i Blue-Ray do formatu 16/48 (maks mojego DACa). Przyda się też możliwość wgrywania napisów do filmów czego brakuje w Quick Time (Amerykanie chyba podobnie jak Rosjanie wychodzą z założenia, że wszystkie filmy powstają w jedynej słusznej wytwórni :-) )
Liczę na rozwinięcie wątku :-)
Aha, obecnie korzystam z systemu w wersji 10.8.4