>> magus, 2014-01-21 20:05:19
moje Lanzary mają wysokotonowce na przednim słupku
długo, ale to długo i intensywnie myślałem, czy CHCĘ kupować głośniki wielodrożne.
Zachęciły mnie do tych rozmyślań ceny używanych głośników car-audio w Niemczech, gdzie chwilowo przebywam.
Np. głośniki Focal PS 165 - 100 euro do stargowania, Focal PC 165 - 80 euro (praktycznie 1 dniówka)
Zaś jeżeli chodzi o wybór używanych wzmacniaczy (końcówek mocy), to jest tego tutaj zatrzęsienie, w cenie niemal złomu:
http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-autoteile-reifen/23562/endstufe/k0c223l423r50http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-autoteile-reifen/focal/k0c223(jak ktoś widzi coś dla siebie, mogę mu w cenie benzyny za podjechanie i zakup, lub przesyłkę kupić i do Polski przywieźć - jeżdżę co miesiąc, po chleb, mleko itp.)
są bogatsi, kupują, wymieniają, bawią się, wystawiają za 40-50% ceny.
Ale jak zacząłem czytać forum car audio, to dostrzegłem ten sam zakupocholizm co w audio domowym - lepszy wzmacniacz, lepsze kable, lepsze zwrotnice, lepsze wytłumienie, lepsze......... DOŚĆ.
Chyba wszyscy wiemy, że żaden Krell ani Pass nie zmusi konstrukcji wielodrożnej do zagrania tak jak małego full-range.
Jestem skłonny (łaskawie ;-) zgodzić się osobne tweetery, jeżeli ktoś z zaufanych forumowiczów z przekonaniem stwierdzi, że dzięki znacznej różnicy odległości między wooferem i tweeterm w aucie, sfazowanie w szerokim zakresie średnicy będzie bliskie ideałowi. Na basie i cykach mi już nie zależy.
A próby znalezienia 165 mm full range spełzły na przeszukiwaniu setek stron z ofertami... wielodrożnych, lub NAJtańszych full-range do wymiany uszkodzonych .
Moje są sprawne, a moje nowe radio - Sony DSX A 30 gra na nich zadziwiająco dobrze, swoją drogą skomponuję do tego taniutkiego radia dłuższą reckę, jest... zajeb... $#%$#^@ te!
Będzie sfazowanie w tych Focal PS 165 ?? Takie efekty specjalne z realizmem niektórych instrumentów, jak z full-range ? To się MOŻE skuszę.
Znacie dobre i niedrogie 1-way 165 mm do OZ, proszę o propozycje.