MAG,
bałem się doradzić ci Klipsch Cornwall (które sam posiadam), ze względu na gabaryty, ale po zdjęciach, jakie wkleiłeś chyba wyrzutów sumienia mieć nie będę
(tak czy inaczej - znajdź rozmiary tych JBL-i, a następnie zrób z kartonu jeden taki mebelek i postaw w salonie - jeśli ci odpowiada, to jesteś w optymalnej sytuacji, ale jeśli nie, to lepiej wiedzieć to przed zakupem - wiem, co mówię :) )
co do swobody i ciśnienia - wedle mojej wiedzy wszystko, co ci tu koledzy proponują zagra z wielką swobodą
to wszystko konstrukcje ok 100 dB (dadzą radę praktycznie z każdą lampą na 40 m2), grające z rozmachem i nieskompresowanym dźwiękiem choć na pewno da się pomiędzy nimi różnicować
myślę, że jeśli nie będą to wymiary, czy cena, to głównym czynnikiem ograniczającym twój wybór może być dostępność danego modelu w dobrym stanie i z możliwością wysyłki do Europy (bo najłatwiej znaleźć takie kolumny będzie w USA, choć nie tylko)
ale jak masz rok, to wszystkiego się powolutku dowiesz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik
"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie