Audiohobby.pl

Nowy flagowiec AKG K812

• Gość
21-02-2014, 15:52
Może integra? hehe...

Swoją drogą, ale by były jaja co? :p

sir.jax

• 241 / 4017
  • Aktywny użytkownik
21-02-2014, 17:18
Mnie ciekawi połączenie HD600 z espressivo, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takim zestawem?
Obecnie jadę na majkelowym moonlightcie i jest O.K. choć chętnie spróbował bym czegoś innego, choćby rzeczonego espressivo.
Na tym etapie brzmienie mi odpowiada jest naturalne, nic nie kłuje i nie razi, raczej całe pasmo jest wyrównane, bas też jest tam gdzie trzeba-tak mi się wydaje :), ale brakuje mi draivu i szybkości.
Wiem, że trudno będzie o obiektywną opinię,  bo trudno o te same komponenty w torze.

CDka mam z 2 triodami w stopniu wyjściowym i teraz nie wiem, czy takie połączenie z lampą we wzmacniaczu będzie współgrać,  czy nie?
Conect jest też naturalny i całkiem zrównoważony brzmieniowo, choć to srebro od Albedo :)
Będę miał możliwość wypożyczenia od p. Feliksa dopiero za dwa tygodnie,  a w Poznaniu nie mam takich znajomości i wiedzy o tym,  czy ktoś ma espressivo.

Jakieś sugestie w tym temacie?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
21-02-2014, 17:51
Synthax ma HD650 z Espressivo, można się go dopytać o szczegóły....Jak słuchałem to było ok.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 19:02
Generalnie to jest tak:
Espressivo gra bardzo dobrze. W zasadzie jedyne co można mu zarzucić to to że traci nieco rozdzielczości względem rasowych tranzystorów, ale takich na prawdę rasowych. Wszystkie inne aspekty są bardzo wysokiej klasy w tym wzmacniaczu. Jeśli masz źródło na lampach to jeszcze to o niczym nie przesądza - pytanie czy to źródło gra żywo i dynamicznie, wtedy Espressivo będzie w sam raz do HD600, natomiast jeśli źródło już muli, to nie polecam Espressivo bo z tej linii Sennheiserami będzie już mocno mętnie. Posłuchaj źródła i oceń czy jest OK. Espressivo na pewno dodatkowo zaokrągli dźwięk. Natomiast jeśli źródło jest rzetelne i gra czytalnie to Espressivo doda mu nutkę romantyzmu.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 19:05
Miej na uwadze to że najlepsze rezultaty osiąga się maksymalnie obiektywnym źródłem a ocieplenie dopiero na słuchawkach lub kolumnach. Tylko nie mylić obiektywnego grania z chudym graniem ;)

sir.jax

• 241 / 4017
  • Aktywny użytkownik
21-02-2014, 20:19
Wiem.
Źródło raczej budżetowe (swojego czasu w cenie 2,5kzł) Advance Acoustic MCD 203 II, ale gra nieźle lepiej jak mój poprzedni CA z serii Azur.
Brzmienie jest raczej po ciepłej stronie, zarówno przez słuchawki jak i głośniki (Epos M15.2) tak jak pisałem łączówka Albedo FlatOne, a głośnikowy DNM reson.
Gra przyjemnie zarowno przez słuchawki jak i głośniki, przez te drugie jeszcze lepsza przestrzeń, scena etc.
Dlatego nie wiem, czy z espressivo nie będzie kluchowato.
Poczekam jeszcze dwa tygodnie i wypożyczę espressivo od pana Feliksa, a nie znacie kogoś z Poznania kto miałby espressivo?
Jeśli chodzi o drive w muzyce  chciałem jeszcze do moonlighta podejść z zasilaczem tomanka zobaczę.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 20:52
Moonlight może mieć za mało mocy do HD600 przy niektórych ciszej zrealizowanych nagraniach. Espressivo to inne podejście , Moonlight/Black Pearl inne. Z tańszym źródłem brałbym Espressivo bo więcej wybacza.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 20:57
Generalna dygresja jest taka że HD600/650 choć sprawiają wrażenie gęstych melodyjnych słuchawek to w gruncie rzeczy są lekko matowe. Np przy Beyerdynamikach DT150 wypadają wręcz sucho w średnicy. Przykładowo DT150 choć zamknięte to z Black Pearl mają więcej eufonii w przekazie niż HD650 z Espressivo, choć to lampa... Ale już Espressivo za słabo wysterowuje DT150 (zwłaszcza bas) :) Więc jak widzisz nie ma lekko. Ale na pocieszenie Espressivo jest genialne z T70 i mniemam że też z T90, a i z HD800 jest teź nieźle.

sir.jax

• 241 / 4017
  • Aktywny użytkownik
21-02-2014, 21:16
Moonlight gra na bdb poziomie, faktycznie czasem z pokrętłem zapuszczam się na 12 tą :)
Majkel właśnie mówił mi, że z BP byłoby lepiej pod wzgledem driveu, ale to oczywiste BP mocniejszy.
Brzmienie mi bardzo odpowiada jest naturalne nic nie wyłazi przed szereg, słuchawki uzbrojone mam w sonolene 3014, ale ten drive.
Będę jeszcze robił kabel z canare L4e5c, ale to też z ciekawości,  bo lubię kombinować,  poprawiać,  szukać a nóż trafię w sedno :P
Kolega na dniach będzie miał BP wtedy mam nadzieję sobie porównam z moonlightem, może bedzie przesiadka na BP-kurna a dopiero co kupiłem moonlight :)

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
21-02-2014, 21:21
W sumie to moze i ja sobie sprawie tego Espressivo, w koncu nie ma nic lepszego niz dobra lampka do moich DT880, a poza tym, wizualnie wyglada super, zwlaszcza jak lampki zaplona, a to czasem rownie wazne jak muzyka ;\')

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 21:23
Do DT880 będzie wyborny, doda im mięska i przestrzeni, to bardzo przestrzenna lampka.
Tylko zdecydowanie warto dać NOSy 6s45p Sovteka. Warto kupić wersje bez lamp bo Pan Feliks daje te z nowej produkcji, a takie kupione po 100pln za parę NOSy grają zdecydowanie gładziej i głębiej.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 21:25
Sir.Jax jak masz Moonlight\'a to może spróbuj z Espressivo na zasadzie poznawczej, to inne podejście i równie ciekawe a już na pewno z dużą mocą - spokojnie pociągnie HD800, T1, i inne wieloomówki.

sir.jax

• 241 / 4017
  • Aktywny użytkownik
21-02-2014, 22:47
Tak też myślałem,  nawet przy cenie espressivo warto by się nad nim pochylić jako drugim wzmacniaczu tak dla odmiany  brzmieniowej rzecz jasna :))

Oczywiście jak to ja, jeszcze będę się zastanawiał jak znaleźć miejsce dla niego na stoliku audio, bo nie wiem jaką ma wysokość z tymi bańkami :)

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
21-02-2014, 22:58
ok 12cm

sir.jax

• 241 / 4017
  • Aktywny użytkownik
21-02-2014, 23:17
No to może być problem, bo CD mam dociążony granitem i na nim chciałem stawiać obok majkelowego.
A nie chciałbym pozbywać się granitu, trza będzie wystrugać coś pod espressivo :))