Cypis,
nie za szybki trochę jesteś? dopiero co wszedłeś w nowy świat dźwięków, a już byś chciał być najlepszy :)
a serio, jeśli boisz się wtopy, to daj sobie na wstrzymanie i poszukaj możliwości odsłuchu różnych kolumn
w Poznaniu masz Krystiana z Heresy + Sun 2A3 - czyli generalnie coś takiego, jak szukasz - wproś się na odsłuch (lancaster pewnie ma kontakt) i oceń sam, jak niski bas jest ci naprawdę potrzebny
spróbuj szerokopasmówek - niekoniecznie musi w to wejść, ale zobaczysz, że być może bez niskiego basu, którego przeważnie takie konstrukcje nie mają da się żyć - na AudioShow może znowu będzie Węgier.... ( lancaster, jak się te głośniki nazywały?)
a jeśli chcesz mieć naprawdę niski a jednocześnie PRAWDZIWY bas, to tu nie ma niestety drogi na skróty - to duże skrzynki są konieczne
gdybyś szukał na wzór czegoś pomiędzy Heresy a Cornwallem, to jest jeszcze Forte - podłogówka, ale wyraźnie mniejsza niż Cornwall, 12 cali + bierna membrana
w Poznaniu ma je Bacek, pod Białymstokiem też ktoś był, _kot_ niestety robi karierę w Szwajcarii :)
(szukaj w wątku o Klipschach)
a generalnie, ktoś już to tutaj pisał - trzeba oduczyć się wszystkiego, czego człowiek nauczył się dotąd
wszelkie prawdy audiofilskie trzeba zweryfikować i napisać od nowa (i niekoniecznie raz na zawsze - nigdy nie wiadomo, co czeka za kolejnym rogiem)
dotyczy to tak samo basu, jak każdego innego zakresu/aspektu dźwięku
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik
"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie