Jak w temacie. Z oferty jaką przeglądałem ostatecznie zainteresowany jestem albo tranzystorem - Holdegron H2/H3 albo lampą pana Henryka - Espressivo-E.
Mój problem polega na tym, ze HD600 w parze z kartą dźwiękową ASUS Xonar Essence STX mają bardzo ostrą górę. (szczególnie przy większej głośności) Mimo średniej jakości nagrania na YT to jest dobry przykład:
W utworze Pitbulla i Aguilery ,,Feel this moment" kobiecy wokal ma syczące głoski, góra brzmi bardzo ostro, szczegóły i detale niemal zabijają, a basu jest jak na lekarstwo. Jak dam głośność na 60-75% przy 18+ dB Gain na Essence STX, góra dosłownie kaleczy mi uszy.
Żeby była jasność - problemem nie jest głośność, jak w equalizerze dam opcję BASS to jest ok, ale to rozwiązanie sztubacki i prowizoryczne.
Z jednej strony skłaniam się do Holdegrona, bo podobno naprawdędobrze zgrywa się z HD600, ale nie wiem czy on odpowiednio ociepli dźwięk, bo z tego co słyszałem Holdegron gra szczegółowo
Z drugiej strony jest Espressivo-E (lampa), powinna zagrać ciepło, aczkolwiek czytałem wypowiedzi niektórych użytkowników, którzy nie słyszeli różnicy z oraz bez Espressivo w parze z DT990 PRO. Niektórym grał tak samo jak dziurka w odtwarzaczu.
To jak to jest i co radzicie ? Ostrości podobno nadaje Essence STX ale nie chcę go zmieniać. Chcę nieco ocieplić dźwięk, dlatego pytam co będzie lepsze do HD600 - Holdegron H2/H3 czy Espressivo-E ?