"W bezpośrednim "odsłuchu" (opatrzeniu) widać różnice. Bez punktu odniesienia (drugiego kwadratu), różnic nie potrafimy wskazać. A w audio audiofilskim jest jeszcze gorzej. Różnice trudno wskazać nawet w bezpośrednim porównaniu. :D"
Nie. Jest dokładnie tak samo w obu przypadkach moim zdaniem. Na spokojnie różnice wskazemy, rząd wielkości ich skali jest podobny. W tescie ABX ze względów jakie podalem nie ma szans raczej. Różnice są po prostu za male zeby test ABX zakonczyc powodzeniem, byc moze jakies pojedyncze przypadki (wątpię dopóki nie zobaczę na własne oczy) ale większosć nie ma szans. Tak jak pisalem, nie mam uwag odnośnie wskazywania różnic, ale do opisywania ich skali najczęsciej powinien być wzięty mikromierz a nie radar :-)
Ci sami ludzie którzy opowiadaja o przełomowych zmianach, gdyby nie wiedzieli co sie zmienilo, jakiej firmy i ile to kosztuje dostaliby najczęściej tylko wytrzeszczu słuchu i stwierdzili że "coś tam" sie w prezentacji zmieniło. Żadna rewolucja, zadne 2 klasy, żaden przełom, komentarze w stylu "wydaje mi sie że na górze pasma...." albo "mam wrażenie że bas...." i to są normalne różnice miedzy urządzeniami najcześciej oraz uczciwy ich opis. To znaczy każdy jest pewnie jakos tam uczciwy, ale ten jest bez sugestii :-)
Tomek, serio....za dużo urządzeń porównywalem i drogich i tanich, czasami różnice jak dla mnie spore, wrecz oczywiste,ale nadal poniżej progu ABX. Jak ktoś wątpi, lub uważa ze glupoty są tu wypisywane to niech sam sprawdzi :-)
Najwięcej wnoszą kolumny/sluchawki (tutaj ABX myślę do zrobienia), kolejną rzeczą jest ich dopasowanie do wzmacniacza (dlatego kupuje sluchafony 32ohm żebym nie musiał biegac za wzmakiem :-)) i na koniec dobór źródla - kiedy już kolumny ze wzmakiem czy słuchawkami grają dobrze z każdym źródłem praktycznie. Bylem już świadkiem gdzie wpięty w system za spokojnie 200 tysi odtwarzacz budżetwy...nie wiem czy nie DVD (100-200zł ?) zagral INACZEJ od odtwarzacza za 35 Kzł. Odtwarzacz budżetowy wokale i ogólnie instrumenty oceniliśmy jako lepsze - klarowniejsze ale nie ostre, lepiej odseparowane od tła, (bas dla drogiego urządzenia, przestrzeń podobnie budowana, dynamika chyba też dla drogiego, ale różnica z serii "chyba"), z tego co wiem drogi odtwarzacz został sprzedany. W kazdym razie różnice były. Mialem okazje potestowac tez kombo transport + DAC w cenie ok 20 K Euro za unit i tu stety/niestety nie znalazłem nic równorzędnego za mniejszą kasę. Fakt, że bezpośrednio porównywalem 2-3 urządzenia. ABX nadal bym sie nie podjął :-)