Cześć
Ostatnio znajomy poprosił o zregenerowanie Altusów 110. Próbowałem go namówić na zrobienie nowych kolumn ale po szybkich finansowych kalkulacjach wyszło nam, że regeneracja wyjdzie taniej. Dodatkowo do Altusów ma sentyment. Cóż było robić.....
Kolumny trafiły do mnie w dość opłakanym stanie. Piankowe zawieszenia - brak, lakieru na fornirze - brak... Rozmontowałem. Zgroza! W środku wełna mineralna w workach foliowych jako wytłumienie, okablowanie plecionką chyba 0,5mm2 (no może 0,75mm2), stare kondensatory elektrolityczne, itd.... W środku brakowało tylko zdechłej myszy do kompletu.
Zakasałem rękawy. Na pierwszy ogień poszły głośniki do... symulacji. Okazuje się, że Tonsilowski GDN 25/40/3 chętniej zagrałby w obudowie 60+ litrów. Ale co robić. Do dyspozycji mamy tylko 42 litry. Oryginalne strojenie było na "wiejską dyskotekę", ze sporą górką w okolicach 100Hz. Symulacje pokazały, że można (i trzeba!) obniżyć strój.
Przekonałem znajomego do zmian.
1. Wywalamy syczący GDWT 9/40 i na jego miejsce wstawiamy mający dobre opinie GDWT 9/100FP
2. Zmieniamy okablowanie i kondensatory w zwrotce (podziały pozostawiamy bez zmian)
3. Usztywniamy obudowę rozpórkami
4. Przestrajamy obudowę niżej.
5. Wywalamy wełnę mineralną i dajemy Ovatę
6. Stosujemy oryginalne (nie zamienniki z chin) głośniki Tonsila.
7. Lakierujemy od nowa....
Po złożeniu podłączyłem do wzmacniacza i.... opadła mi szczęka. Altusy nie mają dobrej opinii na forach audiofilskich. Ale to co usłyszałem przeczy tej obiegowej tezie. Po tych zmianach to naprawdę bardzo dobrze grające kolumny za "psie" pieniądze. Dźwięk jest bardzo dynamiczny, choć mnie trochę brakuje zejścia w dole pasma (za mała obudowa!). Stopę czuć organicznie. Budują bardzo dobrą przestrzeń muzyczną, choć z uwagi na to, że kolumny nie są symetryczne geometrycznie, przestrzeń ta jest wykoślawiona. Wysokie z GDWT9/100 są naprawdę dobre! I do tego jeszcze ich skuteczność. Rewelacja.
W spadku pozostały mi uszkodzone głośniki niskotonowe i średniotonowe. Po tym co usłyszałem powstał szczery zamiar ich regeneracji (robi to np. Tonsil) i zrobieniu Altusów 110 Plus
Szukam porad co można by jeszcze poprawić w projekcie by zagrało to jeszcze lepiej.
Na pewno zwiększę objętość obudowy i usztywnię. Na pewno zrobię je albo symetryczne albo lustrzane odbicia (jak lepiej?). Słyszałem też, że dobrze jest zastosować inne podziały na zwrotce. Ktoś doradzi jakie i dlaczego?
A może tak forumowy projekcik na głośnikach z Altusów 110? Komplet nowych przetworników to koszt.. uwaga, uwaga... 490PLN za parę kolumn! Jak do tego doliczyć resztę to można parę dobrze grających, dynamicznych i skutecznych kolumn mieć za c.a. 600PLN.