Ja dystansowałem szerokopsamówkę za pomocą nakrętek do śrub podłożonych za głośnikiem w miejscu śrub, tak aby była kanapka (od frontu głośnik , nakrętka, decha).
Wiadomo że pojawi się wcześniejszy rolloff związany ze zwarciem akustycznym. W pomiarach (mikrofonem) zmienia się niby tylko góra, ale ja używam do pomiarów swoich uszu, i jestem przekonany, że zmienia się więcej.
Odkryłem to, gdy kiedyś miałem dipol na F155. NA początku wkręciłem go do dechy po sabach. Wisiał na jednej śrubce w dziurze około 20 cm. Grało ciekawie. Postanowiłem zrobić poprawny dipol, zrobiłem otwór na wymiar i solidnie wkręciłem głośnik.
Masakra. Życie z niego wyssało, tak że nie dało się tego słuchać. Okazuje się że po wykręceniu i zdystansowaniu głośnika nie dość że można stroić w ten sposób pasmo, to jeszcze dziura w zasadzie zawsze pomaga. Głośnik przykręcony na sztywno zaczyna pracować tak jak by się dusił.
Kolejna obserwacja. Nigdy, ale to nigdy nie będę używał mdfu do fullranga jako dipol. Jest tak mdły że aż mnie mdli na samą myśl o takim połączeniu: )
Wiem że są różne szkoły, ale ale osobiście największy strzał, energię i żywość przekazu miałem z dipola na Zmodyfikowanym B200 ( stożek, malowanie membrany + dodatkowy neodym). Całość w dipolu uzupełnionym basem 15" również w dipolu, w desce ala sklejka grubości jakichś 6 mm. Wymiar dipola to było jakieś 140 x 70 cm. Decha się uginała do tyłu od ciężaru głośnika, i wyglądała jak żagiel. B200 osadzony był w otworze o średnicy o 2 cm większej niż sama średnica głośnika. Zamocowany za pomocą blaszek (takich za 1 zeta z praktikera jak do zawiasów ) do dechy.
Poza tematem basu, było to niesamowite. Normalnie energetyczny rozpieprz. Prawie jak z dobrych tub : ) Zero zamulenia, super przestrzeń. Normalnie bomba.
Polecam eksperymenty, Nic nie kosztują a zabaw całkiem niezła.
Aktualnie mam B200 w dipolu 50x30 cm + 15" Monacor neodymowy (
http://www.monacor.pl/product/show/6432/SP-38-300NEO) w budzie zamkniętej 64 litry choć chciałbym mu zapodać tak ze 200L : )
Kombinowałem z Isobariciem i naprawdę warto powalczyć o te kilka dB na basie.
Clue tego systemu jest taki że zupełnie brak mu zwrotnicy. Przez zastosowanie dystansu dla zamontowania B200 i małego dla niego "dipolka" rolloff akustyczny zaczyna się gdzieś tak, że łączy się to pięknie z Monacorem i gra całkiem nieźle.
Kiedyś kolega Lancaster wpadł do mnie z pomiarówką i wyszło z zasadzie Bardzo dobrze. Zamiast zwrotnicy jest bi-amping i każdy głośnik swój osobny kanał 60 Watowego t-ampa.
Jak to się mówi "Less is More" : )
.............................
no box is best box