Audiohobby.pl

Wtyki rca z miedzi

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
24-07-2012, 07:06
>> Dj, 2012-07-23 22:41:36
>> materiał na powierzchni potrafi mieć wielokrotnie gorsze przewodnictwo, proszę zapytać o to jakiegoś metalurga

Domyślam się, że chodzi o przewodnictwo cieplne. Bo "jakiś metalurg" o przewodnictwie elektrycznym będzie miał takie pojęcie jak świnia o gwiazdach.

BTW. Dlaczego gorsze przewodnictwo (czyt. wyższa rezystancja) miałaby mieć wpływ na brzmienie. Np. taki punktowy styk o jakim pisał Majkel. Pytam całkiem poważnie.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
24-07-2012, 08:44
majkel,w połaczeniach sygnałowych to "ileś tam elektronów w jednostce czasu" jest i tak ilością śmieszna, tak ze piny w Eichmanie są wrecz niebotycznie grube dla takiego założenia.

Tak wiec abstrahując od tego czy komuś te wtyki odpowiadają (mechanicznie sa uważam takie sobie,pin masy mogłby być grubszy ze wzgledu na mozliwosc uszkodzenia mechanicznego) są one wyżej plasowane od przytuczonego Neutrika NF2C, co sam również mogę potwierdzić.
Ogólnie standard mocholowy jaki mamy m.in w nienajgorszych na tle konkurencji Neutrikach pasuje raczej do połączeń głośnikowych(a i tu lepsza miedź - wiadoma sprawa), do których to zresztą standard rca został stworzony.

W watku nadal brakuje mi propozycji miedzianych wtyków rca. Wyglada na to, ze poza Eichmannem ciężko szukać ?

lancaster

• Gość
24-07-2012, 08:50
Cypis, przewód wewnatrz interkonektu jest punktowym stykiem, ścieżki sygnałowe (czy to pcb czy p2p)są punktowymi stykami. Elementy łącza sie punktowo (znów pcb czy p2pbez różnicymoże z wyjątkiem masy, gdzie bywa wylewka).
Majkel ma spora  wiedzę ale czasami zwyczajnie bajeruje. Najlepsze moim zdaniem połączenie sygnałowe jakim jest XLR (stworzony w odróżnienieu od RCA dopołączen niskosygnałowych) ma własnie połaczeie punktowe i na jego podobieństwo zbudowany jest Bullet Plug. No może moja wersja testowa była bardziej zbliżona bo pin goracy i masy podobnie jak w XLR był tej samej średnicy. Pozostaje i tak kwestia mocholowego gniazdka rca :-)

lancaster

• Gość
24-07-2012, 08:56
Panowie, dla ekstremalnych niedowiarków prosty test. Wlutowac przewód sygnałowy wprost do urządzeń z pominieciem wtyków.
Mozna teżdla uproszczenia eksperymentu wyciagnąć gołe przewody z urzadzeń i skręcic je.
Myslicie że mocholowy rca(2x przejscie gniazdo-wtyk + same wtyki/gniazda) to to samo ?:-)

Wcale sie nie wygłupiam z tymi miedzianymi wtykami.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
24-07-2012, 09:26
Nie bajeruję. Jak by mi lepiej grały Eichmanny, to bym w nie szedł zamiast Neutrików. XLR są git, i to najlepiej złocone. Są też srebrzone, ale te właśnie widzą mi się do zastosowań "on stage", gdzie sprzęt się ciągle spina i rozpina. Srebro jest twardsze i dłużej posiedzi na powierzchni styków.

Poza tym blokowanie przewodu - powiedzmy, że są patenty Neutrika i Reana, a potem długo nic. Zupełnie nie rozumiem wynalazku typu weranda we wtyczkach Cardas, WBT i wszelkiej chińszczyzny im podobnej.

Kiedy rozmawiamy o liczbach, to rozmawiajmy o liczbach. Eichmann wmawiają ludziom jako zasadę ogólną, że styk ma być punktowy, a ja mówię, że czysto teoretycznie ta zasada jest głupia po prostu. Oczywiście, że prądy są marginalnie małe, tylko że jakim cudem przy takim prądzie elektrony mają ulegać jakimś zawirowaniom, a to oni podają jako fakt na niekorzyść zwyczajnych wtyczek. Ich mechanizm blokowania kabla to farsa. Tzn. to nie jest żaden mechanizm tylko mikra śrubka wkręcona w plastikowy korpus. Przy cienkim kablu potrafi wpaść do środka. W niektórych modelach przewodów używam kabli ekranowanych. Eichmann Bullet Plug zapewnia mi brak ciągłości geometrii koncentrycznej, czyli co, jak "wiruje" w kablu to jest dobrze, a jak we wtyczce to niedobrze? Opowieści dziwnej treści te ich teorie. ;)

ogorek

• 855 / 5443
  • Ekspert
24-07-2012, 09:35
A jak kiedys pisalem, że przerobiłem kolumny na wtyki WBT Nextgen (kawał druta miedzianego w środku gniazda) to @lan twierdził, że styki nie grają ....

Aczkolwiek testów nie robiłem. Do tego jedne kable Furutecha zakończyłem miedzianymy szpadkami WBT Nextgen.

Moje IC mają albo Silver Bullets albo WBT Nextgen 0110 Cu:

http://wbtusa.com/pdf/0110.pdf
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
24-07-2012, 09:41
zależy jakiego metalurga o to zapytasz:-) przewodnik podczas utleniania najbardziej cierpi na przewodnictwie elektrycznym, cieplne pogarsza się nieznacznie.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
24-07-2012, 09:58
Najlepszy zacisk dla kabla głośnikowego to śrubowy, jak pod widełki. Tylko zamiast widełek dajemy oczko z przewodu. Jak to nie jest solid core, to trzeba oblutować. Z praktyki mi wychodzi, że dźwiękowo lepsze są te styki mechaniczne, w których jest duża siła docisku. Od pewnej siły dokręcenia jest jak przy zlutowaniu. Przynajmniej tak to wypada w połączeniach wewnętrznych urządzeń, gdzie czasem używam kostek zaciskowych. Banan to mi się akurat wydaje najmniej korzystne rozwiązanie połączenia głośnikowego choć nie wątpię, że najwygodniejsze w użyciu. Od biedy mogą być widełki dobrze zaciśnięte na przewód, najlepiej ze wsparciem lutowania.

lancaster

• Gość
24-07-2012, 10:24
majkel, jaki brak ciagłości geometrii koncentrycznej ? Chyba dla Conducfila czy innych koncentryków :-) Wiele kabli sygnałowych nie jest zbudowanych jak antenowy. Poza tym wchodząc we wtyk rca kończy sie koncentryczność. Mówisz ze gniazdo rca czyli obustronnie panierowany złotem mochol to jest standard połaczęń koncentrycznych ?:-))

"Ich mechanizm blokowania kabla to farsa. Tzn. to nie jest żaden mechanizm tylko mikra śrubka wkręcona w plastikowy korpus."

zgadza sie, tylko co to ma do rzeczy ? Dozuce jeszcze ze kolory Eichmanna  moglyby być bardziej jak Lego bo są mdłe :-))

Bejerujesz...bajerujesz...

Neutrik to tak jak pisałem przyzwoite wtyki, ale do kawałka zwykłej midzianej rurki, czy połaczenia direct startu nie mają.
Próbujesz mi napisac ze Neutrik jest tożsamy z połaczeniem o jakim piszę ?
Bo temat jakby nie o tym.

lancaster

• Gość
24-07-2012, 10:28
"Najlepszy zacisk dla kabla głośnikowego to śrubowy, jak pod widełki. Tylko zamiast widełek dajemy oczko z przewodu"

No mniej więcej, tzn nie stosujemy mocholowej pozłacanej bizuterii. O tym własnie jest ten temat :-)

...a z bananami akurat spotkałem sie miedzianymi, ze zwinietej blachy i były bdb. I o tym jest ten temat :-)

lancaster

• Gość
24-07-2012, 10:38
"to @lan twierdził, że styki nie grają ...."

Mogę prosić stosowny fragment ?
Z tego co pamietam kilkukrotnie pisałem o tym ze mocholowe pozłacane gniazda rca kaszanią.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
24-07-2012, 11:48
No to wprowadźmy nowy standard gniazd i wtyków; na pewno się przyjmą :D                          

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
24-07-2012, 12:05
Ja jestem ciekaw ile tylko ta Twoja miedziana rurka utrzyma takie dobre parametry:)

Dziwne lan żeby wtyk poprawiał jakość dźwięku... więc raczej połączenie typu direct ma zawsze przewagę.
niektórzy np usuwają bezpieczniki z urządzeń audio, twierdząc że poprawia to jakość dźwięku.
Dla mnie najlepszym rodzajem wtyku jest XLR pisałem o tym.

lancaster

• Gość
24-07-2012, 15:00
DJ, chodzi o zasade. Np. DIN wygladał całkiem dobrze moim zdaniem. Taka odmiana XLR-a.
Moze warto spróbować złocenia rurki ?:-)

Pytałem o wtyki miedziane majac nadzieje ze jakeiś krasnoludy gdzieś takie wykonuja i to w dużych ilościach, a Wy o tym słyszeliście.
Nie jest moim celem udowadnianie czegokolwiek, czy przekonywanie kogokolwiek.
 Poza Bulletami widze wybór niewielki. zauwazcie ze w Nextgenach pin masy jest znacznie zredukowany pod względem płaszczyzny styku....pewnie coś jest na rzeczy.

Rafaell, mówimy o standardzie w pełni kompatybilnym z rca.

lancaster

• Gość
24-07-2012, 15:04
PS. A ! Sam zamierzam stosować standardowo dostepne wtyki/gniazda...nie ma sensu sie wygłupiać.
Jednak jesteśmy w zakałdce DIY, gdzie nie wszystko musi byc piekne i wygłaskane, a eksperymenty uwazam jak najbardziej na miejscu.