Audiohobby.pl

LAPTOP+ DAC+WZM SLUCHAWKOWY+SLUCHAWKI

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
22-01-2013, 08:40
Panowie w moim torze sa jak wiecie dwa klocki nowoczesne  czyli laptop najnowszy Samsung Win8+Calyx i dwa klocki retro Cary 300SEI(300B) i sluchawki K-1000, polaczenie jak z cyrku,a gra to bajecznie,kiedy wlaczam ponownie zastanawiam sie czy  tylko mi sie wydawalo ze to tak swietnie gra,ale znowu jestem zaskoczony  kiedy znow slucham po przerwie, to jest niesamowite.Laptop dla mnie jest tylko magazynem na pliki i urzadzeniem do sciagania plikow,w tym przypadku to najistotniejszy jest DAC,tak ze mowienie o laptopie i porownywanie go do odtwarzaczy CD jest jakas pomylka.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
22-01-2013, 09:07
@Brodacz - możesz uściślić ?

Czy ten sam CD firmy DCS, raz grał z płyty -> wzmak.

Drugi raz laptop był podłączony do DAC-a ALE JAKIEGO !!!! w tym samym CD-ku ? Czyli tylko zmienił się transport a resztą toru był DAC i część cyfrowa w CD-ku ??

Może łączyliście po wyjściu optycznym z MAC-a do CD-ka.

Może warto było użyć jakiegoś konwertera zewnętrznego podłączonego do USB i dalej do DAC-a przez COAX ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
22-01-2013, 09:45
Jak Wam nie wstyd Panowie, nie godzi sie audiofila by w ogole uzywac czegos tak do wszystkiego i do niczego jak komputer z wielozadaniowym system operacyjnym. Apeluje, APELUJE do Was o powrot do niewielozadaniowych systemow operacyjnych i sluchania muzyki z komputera w taki sposob. Proponuje DOS\'a lub CP/M. A najlepiej wyrzucic cholerne komputery i odtwarzac z playera....a najlepiej z takiego ktory nie ma ekranu ani mozliwosci sterowania bo przeciez cenne cykle poswiecona na obsluge takich peryferiow wprowadzaja jitter.  A moze lepiej po prostu miec taki odtwarzacz ktory bedzie jedynie do bufora bajt po bajcie lecial przez plik i tyle, po co tracic czas na inne rzeczy, output audio i w ogole ? :)) Oczywiscie nie z jakiegos mechanicznego urzadzenia. Straszne. Toz to by byl prawie komputerowy transport - nie wyobrazam sobie jak ostry i techniczny bylby ten dzwiek.
Nie...to tez nie jest wystarczajaco audiofilskie.
Rozwiazanie ostateczne :)) - proponuje taki dyngs ktory bedzie rozpoczynal prace gramofonu....sterowany z tableta. Mysle, ze to bedzie w koncu bezkompromisowe, audiofilskie rozwiazanie :)))

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
22-01-2013, 09:49
A jak juz ktos chce koniecznie otwarzac muzyke z nowoczesnego szmelcu, to zlozmy sie chociaz zeby napisac jakis sensowny program ktory bedzie otwarzal te pliki na powiedzmy 512 rdzeniach CUDA a nie biednych kilku rdzonkach CPU... :)

Gustaw

• Gość
22-01-2013, 09:56
Mam pytanie.

Chciałem zainstalować Jplay-a na gramofonie. Nada się? Będzie lepiej?

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
22-01-2013, 10:29
Jplay sprawuje sie super w moim torze,z tego co wiem najwiecej sprzedaje sie za granice,bo jak wiadomo Polakow przekonac ciezko,jest to produkt holendersko-polski,moze jakby byl tylko holenderski to by sie w Polsce sprzedawal super!!!ha ha

Gustaw

• Gość
22-01-2013, 10:31
>> mirek10, 2013-01-22 10:29:14
Jplay sprawuje sie super w moim torze,z tego co wiem najwiecej sprzedaje sie za granice,bo jak wiadomo Polakow przekonac ciezko,jest to produkt holendersko-polski,moze jakby byl tylko holenderski to by sie w Polsce sprzedawal super!!!ha ha

Mirku,
Lepiej być uważanym za ignoranta niż się odezwać i potwierdzić tą opinię. To tak aproposs "ha,ha".

Kraft

• 448 / 6067
  • Zaawansowany użytkownik
22-01-2013, 10:56
>> Gustaw, 2013-01-22 09:56:29
>> Chciałem zainstalować Jplay-a na gramofonie. Nada się? Będzie lepiej?

Ciężko tam o jakieś zbędne procesy. Pozostaje wyłączenie procesu myślowego właściciela gramofonu...

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
22-01-2013, 10:58
Gustaw-przetestuj a potem pisz o Jplay!!!tobie tez nikt nie moze uwierzyc ze z tel gra lepiej.

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
22-01-2013, 11:13
mirek10 -->

Rozumiem że w  teście ABX, lub jakimkolwiek inny,m w którym nie widzisz co aktualnie odtwarza muzykę bez problemu rozpoznasz jplay\'a? :)

zdezintegrowany

Gustaw

• Gość
22-01-2013, 11:16
>> mirek10, 2013-01-22 10:58:50
Gustaw-przetestuj a potem pisz o Jplay!!!tobie tez nikt nie moze uwierzyc ze z tel gra lepiej.

Testowałem.

Pytanie tylko, czy ty testowałeś rozwiązanie bez Jplay, który to program kupiłeś w ciemno bez testowania tylko na podstawie informacji z internetu? Uważasz, że to było mądre czy może raczej głupie? Uważasz, że kupowanie sprzętu na podstawie tylko informacji internetowych jest mądre czy głupie? Pomińmy kwestię, że Twój system gra dla Ciebie bardzo dobrze. Chodzi o zasadę. To jak? Głupota czy może dobrze zakamuflowana mądrość?

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
22-01-2013, 11:17
W tescie ABX czesto drogie klocki graly tragicznie,dlatego audiofile nie lubia tego testu, bo im sie wszystkiego odechciewa ha ha

Gustaw

• Gość
22-01-2013, 11:23
Ale co tam. Czytam sobie czasami na AS różne wątki i są np. ludzie zamawiający w ciemno kolumny za grubą kasę pomimo tego, że

a. prototyp nigdy nie powstał
b. projekt nie jest kompletny i ciągle zmieniany
c. producent regularnie przesuwa terminy dostawy
d. obudowę klient musi zrobić sobie we własnym zakresie
e. producent nie ma doświadczenia w budowie kolumn
f. producent ma arogancki stosunek do klientów

Zupełnie serio. Dla mnie mistrzostwo świata i kilku przyległych galaktyk. :)

Gustaw

• Gość
22-01-2013, 11:24
>> mirek10, 2013-01-22 11:17:33
W tescie ABX czesto drogie klocki graly tragicznie,dlatego audiofile nie lubia tego testu, bo im sie wszystkiego odechciewa ha ha

Nie zauważyłem odpowiedzi na pytanie. Testowałeś swój system bez JPlay?

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
22-01-2013, 11:50
Gustaw -->

Ja Ci odpowiem ...
Kiedyś napaliłem się na Amarrę (wersję najbardziej wypaśną za kilkaset dolarów), ale nauczony doświadczeniem najpierw wypróbowałem wersję próbną.
Oczywiście wiedząc, że jest włączona efekty był niesamowite ... impact w nagranie niemal tak wieki jak zmiany opisywane przez bywalców wątku "Elberoth coś tam nirvana" przy zmianie bezpiecznika:)
Później poprosiłem żonę o pomoc i w ślepym teście poległem zupełnie :(
 ... może jestem głuchy jak pień ale około 2 000 PLN pozostało w kieszeni (tfu jedynie 1 000 PLN bo drugi tysiąc musiałem oddać żonie :)

zdezintegrowany