"Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza." Paul Claudel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Witam!
Nie wiem czy w temacie - jednak muszę podzielić się z wami kilkoma moimi spostrzeżeniami.
Od około pół roku mam Mantę Oberon:
http://www.manta.com.pl/product.php?lang=pl&kat=112&Item=10 .
Jest to tak hybrydka --> przedwzmacniacz jest na lampie, końcówka na tranzystorach...
Jako sam wzmacniaczyk grał bardzo przyjemnie - można było spokojnie bez dyskomfortu podłączyć i posłuchać ...
W ramach zabawy - jako że robiłem ostatnio bypasy ala Ł. Fikus na Dualu cv40 - pomijając przedwzmacniacz (efekty to ściągnięcie kocyka, lekkie odchudzenie basu i jego misiowatego charakteru, super przejrzystość - wzmacniacz przestał grać miodnie, a bardziej prawdziwie, szczegółowo) ---> postanowiłem zrobić to samo z Oberonem Manty...
Odłączam sygnał idący z lampowego przedwzmacniacza -- podpinam do końcówki sygnał prosto z CDeka i słucham...
... i zaskoczka .... Tak realistycznego grania jeszcze nie słyszałem. Przestrzeń mmmm, przejrzystość, czystość dźwięku, wybrzmienia.. dźwięki nie wygasały tak szybko jak kiedyś (jeżeli grały jeszcze cicho było to słychać - można było śledzić kiedy kończą się i zaczynają) - było tło, było czuć materię w dźwięku, że coś tam jest.... Było bardzo detalicznie - ale o dziwo nie nachalnie, nie kuło po uszach -- ciekawe połączenie. Basik był różnorodny, krótki i punktowy, nie zaciągał. Świetne były wokale - bardzo wyraźne, w niektórych utworach czasami nie można zrozumieć co śpiewają, mówią.. Tu każde słowo było zrozumiane, a wokal nie był monotonną papką. Dość jednak ochów i achów -- podłączone były dość wysokoskuteczne B&O Beovox 2400 i dynamika ogólnie była ok. Basu mogło być jednak ciupkę więcej. Taki chakter - jednak trochę więcej.
Z zdziwienia zaglądam co za scalaki tak pięknie grają... okazuje się, że 2x LM1875T.... hmmm - bajka.
Sama płytka jest wielkości dwóch pudełek po zapałkach a ilość elementów zniewala :P
Czy ktoś miał doświadczenie z tym LM-em ? Szczerze mówiąc GC jeszcze dobrze nie słuchałem - jeżeli jednak gra jeszcze lepiej - to nie mam pytań.
Oto przepotężna końcówka mocy: