Audiohobby.pl

Gaincard 47 labs clone.

zoltar7

• 1309 / 6106
  • Ekspert
14-09-2008, 01:34
Problem słupków rozwiązałem we własnym zakresie, a teraz pora zrobić coś z tym frontem...

lancaster

• Gość
23-09-2008, 20:45
Panowie, takie pytanko....jakie diody byscie polecali do tego typu wzmacniacza ? Wiem ze ogólnie polecane sa MUR860...ale nie jestem ostatnimi czasy do nich przekonany. Porownując GC z dobrym SET po prostu brakuje kopa a calosć jest niepotrzebnie(moim zdaniem) wygładzony. Probowalem kiedyś chyba BYV29 i wydawaly sie bardzie "kolorowe" i z czadem...ale nie jestem teraz pewien, bo to byo ze 3 lata temu przy okazji innego projektu.
Jednym sowem jakie diody dodadza wzmakowi czadu i gęstości(osoby wrażliwe na audiofilskie psychozy najmocniej przepraszam za treść tego wpisu :))

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

Lt_Bri

• 153 / 6047
  • Aktywny użytkownik
23-09-2008, 21:28
Diódki BYT 108/BYT 115 się całkiem ładnie spisują, ale osobiscie w gackach najbardziej lubię mostki motoroli BY261-400 (25A400V) ;)

Mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata...
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni, to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Więc uważajcie!!!         Frank Zappa
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
 to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.

lancaster

• Gość
24-09-2008, 11:09
LT Bri a jak byś opisał roznice MUR860 - BYT108 ?
Dla mnie 560-ki sa fajnymi dodami ale raczej nie do jasno brzmiącego urzadzenia.
Wiem ze to herezje, ale balans tonalny z MURkami dodatkowo sie rozjasnia. za to dźwiek jest czysty - w GC czystości jest zwykle nadmiar a brakuje gęstości(bez skojarzen ze zmuleniem :))

x500

• 461 / 6082
  • Zaawansowany użytkownik
24-09-2008, 18:38
Tymczasem dodalem do mojej integry wzmak sluchawkowy od Schumi \'ego . Chaosu kabli nie bedzie , to sa proby , czekam juz tylko na pcb z przekaznikami do przelaczania wejsc i galki z alu i finito . Taki malutki audiofilski klocek z tego bedzie ;-)

Lt_Bri

• 153 / 6047
  • Aktywny użytkownik
24-09-2008, 21:46
-->lancaster, ciężka sprawa, bo takiego na murkach słuchałem tylko parę(dosłownie) razy (płytki i części od PD, dobrej jakości toroid, zmontowane przez Zorra).

Moje gacki za bardzo się różnią żeby je porównywać => płytki - a najczęsciej ich kopie - rekina, transformatory jakie akurat są pod ręką (a to DTW, a to stare zapasy jeszcze z Zatry) i to składane z kilku - tzn. zamiast jedego z podwójnym uzw. wtórnym, dwa (lub 4) odpowiednio połączone (można zmieniać połączenie w zależności od impedancji kolumienek), rezystory też nie takie jak u PD (daję najczęściej elpody, a czasem coś przypominające dale), o kondensatorach nawet nie będę wspominał ;)
A najważniejsze z tego wszystkiego że zawsze (pomijając dwa egzemplarze) robię gacki na LM3886(3876) a nie na LM3875 (te dwa na 3875 były właśnie na mostkach motoroli).

Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni, to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
 to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
25-09-2008, 18:13
Czy ktoś porównywał GC na LM3875 z takim na LM1875 jak w oryginalnym 47 Labs?

lancaster

• Gość
25-09-2008, 18:46
a_men, 47 labs robi Gaincarda na 3875, jakiś nizszy model z tego co kojarze jest na 1875.
Oczywiście sprawdzalem 1875, tym bardziej zaciekawiony ze korzystało z niego Final Labs.
Brzmi OK i na pewno będzie lepszym pomyslem(scalak za 10zł!) niz większość ampów do 3-5Kzl....nie wiem dokladnie jak am sie jeden do drugiego, bo 1875 poszedł r rodzinę....wypadaloby w sumie sprawdzić co i jak....miaem ubaw kiedy w sklepie poprosilem o 2 szt 1875 a facet dal mi dwa ukladziki wielkości stabilizatora :)
1875 podobal mi się dźwiękowo bardzej od 3886

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
28-09-2008, 13:32
Gdzies wyczytałem, że ta słabsza wersja 25W jest własnie na LM1875.
Arthur Salvatore na swojejstronie twierdzi, że słabsza wersja jest lepsza sonicznie.

lancaster

• Gość
28-09-2008, 15:37
aa-men "słabsza wersja" od 50W rożni sie pojemnosciami przy chipie z tego co mi wiadomo :)
Masz 1000uF vs 2200uF i pewnie stąd bez znieksztalceń wyszlo im więcej W z LM3875.
Tak czy inaczej opis gaincarda wskazuje na to ze obie wersje sa na 3875.

a_men

• 746 / 6100
  • Ekspert
28-09-2008, 15:56
Drążąc temat doszedłem do tych samych wniosków:)

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
20-10-2008, 17:33
 jest sprawa:-)

kupiłem nowy premium kit od Petera który gra przynajmniej o dwie klasy lepiej niż moje poprzednie kity z tego samego zródła. Okazało się że te nowe LM`y robione są  pb free podobnie jak diody...niby to samo a jednak już inaczej tzn moim zdaniem i Sharka duzoo lepiej to gra.
Kondensatory włozyłem te same czyli już uzywane zmiana dotyczy samych płytek , LM, diod, kabla sygnałowego na Cardas 29ga ...trafo to samo inne kable to czarna litza Cardasa w emalii i kimber4pr uzyty prądowo.

Nadziwić się nie mogę jak ogromna jest róznica in + kuziwa ,,,,,czy ktoś już miał podone doświadczenie ?
 :-)

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
20-10-2008, 17:51
Odpowiadasz na wpis
>> antos, 2008-10-20 17:33:23
:-) jest sprawa:-)Tak, z Pb free są duże kłopoty ale z trwałością takich spojeń.
Ktoś nadal się dziwi, że awaryjność powypadkowa telefonów komórkowych jest tak wysoka?
Takie spojenie jest bardziej kruche i w przypadku bardzo niskiej temperatury cyna Pb free po prostu się wykruszy.
Tam lutowanie jest często ultradźwiękowe czy hot air. Tyle że profesjonalne topniki używane przez duże koncerny elektroniczne są DOSKONAŁE.
Trzeba się mocno postarać aby taki topnik dostać w Polsce... Mają go profesjonalne serwisy (od telefonów).
Jest to wina spojenia z Pb Free. @antosjakie diody Pb free czy LMy?Wewnątrz scalaka najszybciej znajdziesz lity złoty drut lutowany ultradźwiękowo.Może coś jednak ze znaczkiem Pb Free było na paczce cyny?Albo bardziej RoHS?Napisz może coś więcej.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Któryś z aniołów trącił mnie skrzydłem, chyba nawet za mocno..

x500

• 461 / 6082
20-10-2008, 17:52
Antos , dalbys fotki swojego najnowszego klona ...

x500

• 461 / 6082
20-10-2008, 17:53
Szukam sztabki miedzi pod radiator do GC , chce zrobic cos a\'la Patek ... jesli ktos ma ...