Witam,
Może i faktycznie stosowanie woofer’a większego jak 10 cali mija się z celem - i zejście i skuteczność wcale nie będą dużo większe niż w przypadku woofera 10 calowego. Jednak ja mimo wszystko szedłbym w kierunku Antycznego Audio, czegoś co słyszałem, czegoś co moim zdaniem sprawdza się znakomicie, a więc w ramach hi budżet zastosowałbym przetworniki
B&C DE250
EMINENCE DELTA PRO-12A
I tubę B&C ME45
Abuq1 już podawał ceny tych przetworników, owszem niskie nie są, ale mimo wszystko cały czas w granicach rozsądku, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę oryginalnych kolumn z pod znaku Antycznego Audio czy konstrukcji DIY na ScanSpeakach :). No a ta tuba to ma naprawdę rewelacyjną cenę, dostajemy za niespełna 190 złotych sporego horna, a do tego wykonanego jako odlew aluminiowy. Dobra propozycją według mnie ze strony abuq1 jest wersja low – budżet, w której zamiast drivera B&C zastosujemy driver STX’a.
A propos jeszcze wielkości woofera, to jeśli faktycznie w Antycznym Audio siedzi EMINENCE DELTA PRO-12A i który to na podstawie danych producenta nie potrafi zejść nisko (Fs c.a. 51Hz) to w moim odczuciu w większości słuchanego repertuaru w pokoju wystawowym Antycznego Audio nie brakowało podstawy basowej, ale w sumie to rzecz indywidualna - ja akurat nie jestem fanem niskich zejść, bo w muzyce której głównie słucham tam nie ma takiego niskiego basu.
Pozdro