Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

lancaster

• Gość
14-03-2012, 22:46
Panowie, naćwiczyłem się trochę układów 2 way z tubami i wysoko skutecznymi wooferami. Uwagi natury bardzo ogólnej.
Plusy :
- niewielka różnica "potencjałów"
- dźwięk możliwy do uzyskania zbliżony do najlepszych prezentacji nagłaśnianych koncertów life/idący w  tym kierunku.
- są fajne :-)

Minusy :
- wielka paczka o zejściu basu niewystarczającym jak dla mnie (w ograniczonym repertuarze nie przeszkadza).
Na estradzie dokłada sie baterię 15-calowców ... ale to chyba nie projekt na ten wątek i nie na kazde mieszkanie :-)
- dźwięk rozwibrowany ale też nie bez maniery suchości. Tannoy koncentryki nie są tu wyjątkiem, one nie mają 98dB tylko 92-3. Ładnie brzmiącym midbasem jest Beta 8 (Beymy którą bawi sie Jacek nie słuchałem), gdyby ktoś miał ochotę na zabawę.
- nie da się zrealizować w układzie 2way pełnego pasma nawet w niedużym pomieszczeniu (w takich o niski bas trudno nawet gdy kolumny na to pozwalają).

Wniosek : na tego typu midbasach (95dB<) budujemy zestawy wielodrożne.
Subwoofer zgrywa sie lepiej lub gorzej, w tym wypadku dobrze mieć pod ręką DCQX-a :-) ...łatwo zepsuć całościowy efekt niedogranym subem (a wcale nie jest łatwo dograć suba do takiego zestawu - do tej pory nie słyszałem takiego który by "znikł").

Proponuje nie obrażać się na głośniki 90-93dB. Prosty, kompletnie brzmiący układ na początek.
Jako, ze nie zmierzam akurat tego budować nie bierzcie zbytnio pod uwagę tego co pisze, spostrzeżenia natury bardzo ogólnej.

lancaster

• Gość
14-03-2012, 23:01
Oprócz głośników może dobrze ustalić pomieszczanie do którego ma być dedykowany zestaw ?
15-25m2 ? 30-50m2 ? ....może większe ?

Do pierwszej grupy midbas 20-25cm (max). Moim zdaniem nie ma co piłować 1 - 2 decybeli w  tym przypadku (jak zresztą w każdym innym). Zestaw mający 90dB to RZADKOŚĆ w sklepach.

JBL LS60 :
http://audio.com.pl/testy/jbl-ls-60:1

tuby i...86dB

reactor

• 1649 / 5692
  • Ekspert
14-03-2012, 23:04
Może niech paczka będzie w podobnym guście co LS60 z tą różnicą, że tuba będzie na zewnątrz na wierzchu (tractrix)?

lancaster

• Gość
14-03-2012, 23:21
PS. Panowie, jeżeli wolicie żebym się nie odzywał we wątku (jako osoba wyłącznie komentująca) wystarczy dać znać (na PW lub tutaj).

fakamada

• 1066 / 5755
  • Ekspert
14-03-2012, 23:39
Dobra, dobra. Tylko bez kokieterii :)
Konstruktywne uwagi mile widziane.

Jrymar

• 20 / 4788
  • Użytkownik
15-03-2012, 07:35
Witam,
Może i faktycznie stosowanie woofer’a większego jak 10 cali mija się z celem - i zejście i skuteczność wcale nie będą dużo większe niż w przypadku woofera 10 calowego. Jednak ja mimo wszystko szedłbym w kierunku Antycznego Audio, czegoś co słyszałem, czegoś co moim zdaniem sprawdza się znakomicie, a więc w ramach hi budżet zastosowałbym przetworniki
B&C DE250
EMINENCE DELTA PRO-12A
I tubę B&C ME45
Abuq1 już podawał ceny tych przetworników, owszem niskie nie są, ale mimo wszystko cały czas w granicach rozsądku, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę oryginalnych kolumn z pod znaku Antycznego Audio czy konstrukcji DIY na ScanSpeakach :). No a ta tuba to ma naprawdę rewelacyjną cenę, dostajemy za niespełna 190 złotych sporego horna, a do tego wykonanego jako odlew aluminiowy. Dobra propozycją według mnie ze strony abuq1 jest wersja low – budżet, w której zamiast drivera B&C zastosujemy driver STX’a.
A propos jeszcze wielkości woofera, to jeśli faktycznie w Antycznym Audio siedzi EMINENCE DELTA PRO-12A i który to na podstawie danych producenta nie potrafi zejść nisko (Fs c.a. 51Hz) to w moim odczuciu w większości słuchanego repertuaru w pokoju wystawowym Antycznego Audio nie brakowało podstawy basowej, ale w sumie to rzecz indywidualna -  ja akurat nie jestem fanem niskich zejść, bo w muzyce której głównie słucham tam nie ma takiego niskiego basu.
Pozdro

Janek

Yogi

• 493 / 6254
  • Zaawansowany użytkownik
15-03-2012, 07:39
a może by dodać do projektu założenie że dół będzie wspierany forumowym subem ?

Yogi

• 493 / 6254
15-03-2012, 07:42
swego czasu długo męczyłem paczki na eminence beta 8 i ravenie r2, w układzie d\'apolito, fajnie to grało ale nie było finalnego zejścia, niby mi to nie przeszkadzało ale jednak ... obawiam się że paczki bez basu nie będą do końca satysfakcjonujące. Wg. mnie visaton dał by solidny bas, a 90 dB to ho ho ho

Yogi

• 493 / 6254
15-03-2012, 07:49
jeszcze mała uwaga co do dużej skuteczności głośników ... nieprawdopodobnie obnażają wady toru, jakiekolwiek szumy, brumy i inne gady słychać jak w słuchawkach, więc może nie warto bić się o te dodatkowe dB
wg mnie, woofer 90 dB ale do tego koniecznie trafo dla drivera, koniecznie bo Lpad i to tak konkretny zabije czar tuby

lancaster

• Gość
15-03-2012, 08:03
Dokładnie taki zestaw o jakim pisze Yogi będę prezentował w Swarzędzu w sobotę. Nie miałem dylematu czy zastosować na basie 25 czy 30cm bo zastosowałem 20 :-)
Jeśli mogę jeszcze 1 uwagę .... ustalcie pod jaką kubaturę pomieszczenia projektujecie zestaw.
Mój powstał z myślą o lokalach do ok 20m2

GNAKED

• 44 / 5650
  • Użytkownik
15-03-2012, 08:05
Jakie trafo polecasz ewentualnie kto nawija dobre trafa, był kiedyś taki wątek chyba na S z zamówieniem ale się nie dokopałem.

GNAKED

lancaster

• Gość
15-03-2012, 08:11
Tak jak pisałem działam w temacie z Leszkiem Ogonowskim, będą w ofercie :
http://www.ogonowski.eu/

Minus . Para rezystorów do l-pada to 2-3zł, a trafo będzie kosztowało pewnie ok 80zł/szt

Moze dobrym pomysłem byłyby 2 wersje zwrotnicy ?

Myślę ze po porównaniu rezystory vs trafo wybór będzie prosty, choć doświadczenia podpowiadają, ze być może jest to znów tylko kwestia gustu ;-)

Yogi

• 493 / 6254
15-03-2012, 08:23
eeee, róznica jest tak duża, że o guście raczej mowy być nie może ;) .... co innego tuba :P

1AUTOTECH

• 284 / 5783
15-03-2012, 08:26
Jeśli chodzi o wersję low-budget to trafa chyba bym sobie darował.
W wersji high zdecydowanie by się przydały...:)

No i wreszcie ustalmy jakiej wielkości mamy pomieszczenia.
Wciąż uważam, że 10\'\' i rezygnacja z kilku db aby był bas to niezły kierunek
Oczywiście jeśli rezygnacja z kilunastu Hz na dole da nam szybkość woofera, a co za tym idze lepsze zgranie z cd to jestem za...
lukasz

lancaster

• Gość
15-03-2012, 08:39
Yogi u mnie w przypadku tuby różnica też była ewidentna (profil/zakres), wiec "nie wiem" co o tym myśleć.
Na wszelki wypadek wolę zaznaczać ze wszystko jest kwestią gustu (bo przecież może się zdarzyć i ktoś napisze ze został naciągnięty, lub że nie słuchałem najnowszego setu rezystorów - i będzie miał rację).
Postanowiłem zostać mistrzem w unikaniu pewnego typu nic mi nie dających rozmów :-)

Panowie jak już wszystko będzie w ramach koncepcji tiptop od strony założeń (2 way z tubą 600-800 to mimo wszystko pewien kompromis), pozostanie kwestia dogrania całości. 2-3 różne charakterystyki podobne do siebie, różne podziały, topologie, wszystkie perfekcyjnie (mniej lub bardziej) zszyte. Każda brzmi inaczej. Niektóre być może  z trafem gorzej niż inna z rezystorami :-)