>> lancaster, 2014-02-19 17:19:09
Natomiast zauwazylem zaleznosc : oddalanie centr akustycznych = subiektywne powiekszenie xrodel ale tez gra bardziej plamą. Dla mnie to jednoznaczne usrenianie wiec unikam.
No pewnie masz rację. To samo dotyczy nie tylko centr akustycznych, ale również wielkości samych przetworników. Najbardziej precyzyjną lokalizację źródeł miałem z 3" szerokopasmóweczki Fostex FF85K. Źródła były maleńkie i subiektywnie bardzo oddalone. Niestety taki przekaz jest przegięciem , bo nie ma nic wspólnego z realizmem.
W drugą stronę duże tuby sztucznie powiększają źródła - np .Avantgarde, Cesarro albo horny Lampizatora - szczególnie te ostatnie - w małym pokoiku na AS usta wokalistki miały wielkość co najmniej fortepianiu :)
W moim pokoju pod tym względem optymalne wydaje się 8"-10".
Wracając do tematu, to faktycznie oddalenie centr może robić dokładnie to samo. Nie wiem czy grają plamą - aż tak tego nie odbieram, ale mogą w zakresie cięcia powiększać. W końcu w tym zakresie grają obydwa przetworniki. Podejrzewam też, że im łagodniejsze filtry, tym efekt bardziej wyraźny.