Witam, miałem kiedyś słuchawki z tematu (czyli AKG K701) ale bardzo mało ich słuchałem. Sprezenotwałem je chrześniakowi. Kiedyś na testach forumowych z mp3store słuchałem ich i faktycznie miały wycięty bas (wtedy tak je odebrałem).
Z postów na forach audio wynika, że "podobno" mają bas ze wzmacniaczem dającym więcej niż 3W.
Nawet @Fallow kiedyś pisał (chyba na mp3store), że słuchał ich właśnie z takim mocnym wzmacniaczem.
Nie mam zamiaru tak ich torturować. Od czwartku cieszę się (znowu) nową parą AKG K701 z thomann.pl
A dziś (przez przypadek) odkryłem na nich bass.
Na Violectricu V90 grają czysto i przestrzennie ale bez basu (nie eksperymentowałem jeszcze z GAIN-em w tym wzmacniaczu). Stwierdzenie "bez basu" jest bardzo adekwatne jak się porówna ich granie na @Majkelowym BP.
Niestety - nawet z BP to jest nadal taka namiastka basu.
Dziś przypadkowo podłączyłem je do swojego Vincenta CD1.1 do jego wyjścia słuchawkowego. Kiedyś czytałem, że jest ono zrealizowane na jakichś op-ampach i niektórzy posiadacze wspomnianego CD decydują się na upgrade tego "wzmacniacza słuchawkowego".
Przeżyłem szok :O Otrzymałem szum (niestety) i zupełnie satysfakcjonujący (ba wręcz dobry bas).
Nagranie: Aga Zaryan "Live at Palladium". Płyta numer 2, nagranie 1 z tej płyty "Tender as a rose".
Violectric - trzeba się domyślać gitary basowej
BP - jest, wydaje się nawet, że jest dobrze
Vincent CDS1.1 - wiecej niż zadowalająco. Jest PRAT, jest nawet wypełnienie - drgania kontrabasu (sporo niskiego basu).
Wspomniana dziurka nie jest w stanie dobrze wysterować basu na HD380 PRO, ale już CAL! (niemodowane) bardzo dobrze kontroluje. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?
Jak na razie to jestem lekko skonfudowany bo większą radość sprawia mi (na niektórych rodzajach muzyki) słuchanie z tej dziurki CD niż na uznanych wzmacniaczach słuchawkowych. Z jednej strony należy się cieszyć ale z drugiej jednak przejrzystość BP jest bardzo wciągająca.
Pragnę od razu sprostować "one nie buczą basem ale potrafią go naprawdę zagrać". Znacznie lepiej niż dobrze wysterowane HD380 PRO.
Czy może jednak ten wbudowany amp w CD-ku nie jest najwyższych lotów ale może faktycznie jakiś super wydajny mocowo ?