>> Dezydery, 2012-08-19 18:19:07
Czy taki komplet mógłby trafić w moje oczekiwania?
Zanim kupiłem k701 bodajże dwóch użytkowników forum polecało mi zakup choćby najniższego modelu stax\'a jako znacznie lepszej alternatywy.
Podane przez Ciebie słuchawki to stare elektrety, nie elektrostaty. Nie wiem, jak grają, z elektretów słyszałem tylko AKG K340 które mi się podobały, ale pod względem "technicznym" do jakichkolwiek elektrostatów im daleko.
Co do "lepszości" lub "gorszości" od K701 to jest kwestia indywidualnych preferencji. Ja mam najniższy obecnie sprzedawany model Stax (SRS-005) i niedawno bezpośrednio porównywałem je z Q701. Sposób grania mocno się różni. Staxy grają pełniejszym dźwiękiem, bas niżej schodzi i ma lepszy impakt. Rozmiar sceny jest praktycznie identyczny, ale w Q701 scena jest otwarta, w Staxach w pewien sposób zamknięta, wypełniona pogłosami i "drgającym powietrzem", tworzy atmosferę pomieszczenia. Kontrabas wypada o wiele bardziej realistycznie na Staxach, jest zlokalizowane w konkretnym punkcie, pokryte fakturą "centrum" i rozchodząca się wokół niego fala powietrza - do prawdziwego kontrabasu brakuje mi tylko czucia tych fal powietrza całym ciałem. W Q701 nie ma mowy o takich wrażeniach.
Różnica w lokalizacji źródeł pozornych to ciekawa sprawa. W Q701 jest dobra. W Staxach bardzo precyzyjnie nakreślona jest góra pasma, a dół jakby rozmyty. Z początku lepsze wydały mi się tu Q701, ale jak się zastanowić, to sposób prezentacji Stax jest właśnie podobny do tego, co się słyszy na żywo. Uświadomiły mi to zwłaszcza Sony SA5000, które są już skrajnie precyzyjne, a wrażenie to podkreśla jeszcze brak niskiego basu, ale takiej precyzji na koncercie nigdy nie słyszałem :)
Ogólnie w bezpośrednim porównaniu dźwięk Q701 wydał mi się znacznie bardziej "techniczny", czego wcześniej nigdy bym o AKG nie powiedział.
Co do wyższego modelu Stax - SRS-2050 to wydał mi się znacznie mniej ciekawy, choć dźwiękowo jest bliższy Q701. Z Lambd bardzo dobre i zrównoważone są SR-507 z wysokim modelem wzmacniacza, ale niestety cena jest wysoka i nie ma mowy o bardzo dobrym współczynniku jakość/cena, który moim zdaniem prezentują niższe modele Stax.
Jeszcze warto dodać, że Staxy są znacznie bardziej wymagające w doborze źródła niż Q701, mnie bardzo długo zajęło znalezienie źródła za rozsądne pieniądze, z którym Staxy dobrze zagrają a w niektórych połączeniach wypadały wręcz tragicznie. W przypadku AKG takich kłopotów nie stwierdziłem.