>>>> fallow, 2011-06-24 10:04:01
Na temat dodatkowych koncowek do IE8 lepiej niech sie wypowiedza Roland i Dawindyk - Oni juz dlugo uzywaja IE8 i beda miec najwieksze doswiadczenie.<<
Wywołany do tablicy odpowiadam:
Asmagus, nie kupuj żadnych innych tipsów, fabryczne zapewniają najlepszy dźwięk przy satysfakcjonującej izolacji i wybornej wygodzie. Comply zdemolują brzmienie, ale nieco lepsza będzie izolacja akustyczna, ich stosowanie jest więc pozbawione sensu, chyba, że ktoś chce używać IE8 zamiast stopperów, a nie do słuchania muzyki.
Odrębnym zagadnieniem jest instalacja IE8 w kanale słuchowym. Sprawa jest bardzo specyficzna, myślę więc, że warto ją szerzej omówić.
Otóż gdy nabyłem topowe IEMy Senna sądziłem, że należy je umieszczać w uszach - podobnie jak inne tego autoramentu słuchawki - wpychając tipsy do kanału słuchowego jak najgłębiej. W przypadku tych słuchawek okazuje się to zgubne. Wetknięte "oporowo" serwują dźwięk przytłumiony i skrajnie przebasowany. Praktyka pokazała, że ich konstrukcja jest bardzo przemyślana ergonomicznie i należy je wkładać ledwie dociskając korpus do małżowiny, tak aby tips swobodnie usadowił się w kanale słuchowym. Tipsy nie powinny też być za duże, a doświadczenie wielu osób z innymi dokanałówkami powoduje, że próbują oni dobrać rozmiar wkładek o oczko za duży, tak aby nacisk na ściany kanału słuchowego był zbliżony do tego, jakiego doświadczali w innych dokach. To również poważny błąd. Optymalne brzmienie i komfort uzyskamy w tipsach o rozmiarze ledwie wyczuwalnym w małżowinie. Należy o tym pamiętać by oszczędzić sobie ewentualnych rozczarowań.
Inna kwestia to min. 300 h grzania,...niestety. "Na zimno" nie ma sensu oceniać tych doków, szkoda nerwów.